Emica Elvedji/PIXSELL
Emica Elvedji/PIXSELL

Transfer Hrvoja Smolčića prolongiran do ljeta, Rijeka se predugo 'nećkala', a Eintrachtu – prekipjelo

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 17.01.22. | 14:08

Doduše, možda ipak uspiju pronaći zajednički jezik u naredna dva tjedna, ali trenutna situacija je takva da će se transfer realizirati tek na kraju sezone. Rijeka, kojoj je novac neophodan, zapravo ovdje najviše riskira, jer ako Smolčić bude igrao slabije nego u prvom dijelu sezone, Nijemci neće biti 'izdašni' kao sada…

„Transfer je 90% gotov, ali znate i sami da nekad tih 10% bude presudno“, rečeno nam je prije manje od tjedan dana kad smo s ljudima bliskim klubu pričali na temu transfera Hrvoja Smolčića u Eintracht. On je dogovorio uvjete, spakirao kofere, ali izgleda kako će se na let prema najprometnijoj europskoj zračnoj luki morati još malo pričekati.

Nije propalo, ali…

Prema našim informacijama, Eintrachtu je malo 'prekipjelo'. Navodno su se Riječani dugo nećkali i stalno nešto mijenjali, a Nijemcima se to nije svidjelo. 'Problem' je taj što im se svidio Smolčić i od njega ne žele tako lako odustati, ali oni su sad skloniji tome da transfer realiziraju na kraju sezone. Smolčić ima kvalitetu, ali mnogim igračima s većim iskustvom od njegovog je teško u pola sezone doći u Bundesligu i odmah imati važnu ulogu u klubu. Gledaju čelnici Eintrachta napraviti nešto slično poput RB Leipziga kad su dovodili Gvardiola, ali oni ga ne planiraju 'zakapariti' kao Bikovi. Doduše, cijeli ovaj posao je svojevrstan rizik, kako za jedne, tako i za druge.

Ako Smolčić zadrži kontinuitet i bude jednako kvalitetan kao što je to bio u prvom dijelu sezone, njegova će cijena dodatno narasti. S druge strane, ako Rijeka malo poklekne i izgubi korak u borbi za vrhom, tada bi i odšteta za Smolčića mogla biti nešto manja.

U svakom slučaju, Rijeka ne odustaje od toga da imaju svojevrsnu proviziju u slučaju sljedeće prodaje. Također, i to je kocka, ali u tom slučaju je mogućnost dobitka puno veća. Zašto ne žrtvovati fiksnih 100 ili 200 tisuća eura od transfera kako bi se dobio veći postotak od prodaje? Nije pretjerano velika razlika hoće li Rijeka dobiti odmah dva ili dva i pol milijuna eura odštete, ali bi zato u slučaju da se Smolčić proda za trostruko ili četverostruko veći iznos od onog što je za njega plaćeno moglo napraviti puno veću razliku. Tu onda 10, 20 ili 30 posto igra veliku ulogu.

Važno je naglasiti da se svi ti postoci od sljedeće prodaje uzimaju na čisti profit. Dakle, kad bi Smolčić za tri godine otišao iz nekog kluba u transferu vrijednom 10 milijuna eura, a da ga Rijeka prethodno proda za dva milijuna eura, postotak se ne gleda od 10, čak ni od osam milijuna eura, već se sve to nastoji smanjiti tako da se u ono što je taj neki klub (u ovom slučaju Eintracht) uložio u igrača (plaće, bonusi) također ukalkulira u korist tog kluba pa da postotak od zarade bude manji i da se klubu iz kojeg je došao, u ovom slučaju Rijeka, isplati manji iznos.

Primjera radi, kad je Heber došao u Rijeku iz Slaven Belupa, za njega je plaćena odšteta, a Farmaceuti su zadržali postotak od sljedeće prodaje. Kad je Rijeka prodavala brazilskog napadača u New York City FC, kako bi se smanjio iznos koji ide Farmaceutima, Riječani su u 'trošak' nastojali provući gotovo sve što su mogli – od mjesečne rente stana igrača, preko svih bonusa koje je ostvario i tako dalje.

Da je Rijeka bila spremna prodati Smolčića vidjelo se i po prvim potezima koje je Palikuća radio ovog siječnja. Čestić je potpisan, a isto se očekuje i u slučaju stasitog braniča iz Nigera Ibrahimom Djibrillom. Krešić sigurno odlazi na kraju sezone, njegov ugovor Rijeka neće otkupiti od Atalante, baš kao što novi neće biti ponuđen Darku Velkovskom kojem se pokušava pronaći novi klub već sada. Reprezentativac Sjeverne Makedonije je navodno na meti Malmoa, ali iznos od dva milijuna eura koliko su navodno Šveđani spremni za njega izdvojiti nije ni približno točan. Rijeka bi se Velkovoskog vjerojatno odrekla već sad za dvostruko, ako ne i četverostruko manju ponudu od navedene, stoga te informacije švedskih, ali i makedonskih medija, treba uzeti s velikom dozom rezerve.

Osim toga, problem posljednje linije nije taj što ona prima puno pogodaka, već Tomić doslovno ne zna na koga može, a na koga ne može računati za nastavak sezone. Čestić i Galović su jedini sigurni, Krešić je definitivno na Kvarneru još šest mjeseci, dok je sudbina Smolčića, Escovala i Velkovskog upitna. Nadalje, mladi Galešić je u Hrvatskom dragovoljcu, ista stvar vrijedi i za Ivana Smolčića, s tim da on više ni formalno nije igrač Rijeke.

Nije nam drago ponavljati frazu 'u prijelaznom roku je sve moguće i nikad se ne zna', ali to najbolje opisuje situaciju oko transfera Hrvoja Smolčića u Eintracht. Vijest koju smo dobili da će se transfer vjerojatno realizirati malo nas je zatekla jer i sami znamo da se 'ozbiljni' poslovi tako ne odrađuju. Nema tu curenja informacija, nema lobiranja, nema ničega. Pravi poslovi dogode se gotovo preko noći, a najbolji primjer toga je transfer Matea Kovačića iz Dinama u Inter o kojem se apsolutno ništa nije znalo sve do dan prije nego što je potpisao.

Ima još nade za Rijeku, za Smolčića, za Eintracht, ali… Kao da je tečaj na transfer talentiranog stopera u Njemačku prvo 1.10, a sad svakim danom sve više i više raste…


Tagovi

Hrvoje SmolčićHNK RijekaRijekanogometni transferitransferiEintracht FrankfurtBundesliga

Ostale Vijesti