Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Toplak za Germanijak: "U Juriću sam dobio fenomenalno pojačanje"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.07.22. | 08:30

Trener Gorice uoči početka nove sezone HNL-a otkrio je svoja razmišljanja o ambicijama kluba, svojim vlastitim i kadru koji ima na raspolaganju za ostvarenje ciljeva

Samir Toplak se ponovno spustio u rudnik. Zasuo je rukave, uzeo kramp i krenuo stvarati novu Goricu. Da će se krvna slika promijeniti ovo ljeto nije novost. To je i najavio predsjednik Črnko svjestan kako su neki igrači zasićeni i da treba svježe krvi. Prilično je aktivna bila Gorica do sada, ne znači da neće biti toga još do kraja kolovoza.

“Svaku sezonu krećete od nule. Ne živi se od starih zasluga”, javio se Samir Toplak, arhitekt ove Gorice koja je postala znak za stabilnost i svojevrsni “know how”. Orijentacija je na pronalazak mladih i talentiranih igrača, njihovu implementaciju u momčad za svojevrsni izlog i prodaja na tržištu. Međutim, rezultat ne smije trpjeti…

“Svi mi radimo za rezultat. Nitko ti poslije neće reći bravo što si odgojio dva, tri igrača na kojima će klub zaraditi već jesi li ispunio ciljeve koji su stavljeni pred tebe”, tumači Toplak koji će prvo o svojim ciljevima.

“Želim se tući za to peto mjesto. Uvijek želim više i ako bi to ostvario, mogao bi reći da sam zadovoljan. Naravno, to ne znači da bi tu trebali stati. Ako bude prilike, treba je dočekati spreman. No, mislim da je ova četvorka s vrha svijet za sebe, realno će biti teško im zaprijetiti i tu treba biti strpljiv”, reći će Toplak prije nego će o ciljevima Gorice koji su uvijek isti; što prije osigurati opstanak i uploviti u mirne vode…

“To je osnovni cilj da se lišimo stresa, ali da će biti lako - neće. Svi smo mi nešto izgubili, nešto dobili i treba vremena da se posloži. Evo, Lokomotiva je ostala bez Kačavende, Šibenik je promijenio roster i bit će nagazna mina za sve nas. Mi smo ostali bez nekih igrača, doveli nove koji će trebati vremena da se adaptiraju. Puno je još posla, a vremena malo”, iskreno će naš sugovornik koji je ostao bez Babeca i to je za sata nenadoknadiv gubitak za Goricu.

“Nemam zamjenu za njega. Suk se još muči s ozljedama i trenutno nemam alternativu za Babeca. U potrazi smo za kvalitetnom šesticom koja će držati leđa Kaliku, Golubickasu i Prširu. Babec je izuzetan karakter i igrač kojeg svaki trener želi imati pored sebe”.

Međutim, Latvija se čini kao obećana zemlja…

“I ja sam se iznenadio kada sam čuo, ali kada malo dublje uđete u materiju, pa shvatite kakav je Riga klub, koliko se ulaže i kakve je uvjete Babec dobio, onda je jasno zašto je izabrao odlazak u Latviju”.

Kotarski je novi član PAOK-a…

“Od nečeg se treba i živjeti”, reći će Toplak i dodati kako je u Žigeru dobio perspektivu koja bi mogla biti na tragu Kotarskog, dok je inzistirao na vraćanju Banića koji mu treba zbog iskustva.

“No, ne mogu da ne spomenem Debijađija koji mi je branio dok se nismo posložili. Jako sam zadovoljan njegovim učinkom, ali konkurencija je jaka na toj poziciji i on će vjerojatno negdje na posudbu da dobije minutažu koju zaslužuje”.

Desni bek je dobio iskustvo u vidu Momčila Raspopovića, bivšeg igrača Rijeke.

“Tu sam zadovoljan, Imam u njemu iskustvo, odmah se uklopio u momčad. Period prilagodbe bio je kratak jer je već bio u HNL-u, poznaje mentalitet i bit će pojačanje”.

Iz Dinama je došao Edin Julardžija. Lani je bio u Šibeniku, ali ozljeda ga je spriječila da pokaže talent o kojem svij pričaju.

“Došao je kao perspektiva kluba, treba izboriti mjesto u momčad. Ono što sada mogu reći jest da dobro radi, da se pokušava nametnuti radom. Minutažu će dobiti, na njemu je da iskoristi”.

Na lijevom beku pojačanje stiglo iz mlade reprezentacije Slovačke. Matúš Vojtko je kapetan reprezentacije. Iz Slovana je stigao na posudbu s pravom otkupa.

“Cilj je bio da uz Keitu i Raspopovića imamo i dva mlada i perspektivna koji će gristi. Sama činjenica da se Vojtko odrekao dijela novaca da bi došao u Goricu sugerira kako ima veliku ambiciju što me svakako veseli”.

Suradnja s Dinamom nastavila se i ovo ljeto. Novi napadač Gorice je Deni Jurić. Stigao je na posudbu i odmah kreće u žrvanj.

“U njemu smo dobili ono što smo tražili. Intenzivno smo bili u potrazi za špicom, ali sve što nam je bilo zanimljivo bilo je i nedostupno. Jurić je fenomenalno pojačanje, prošao je pripreme s Dinamom, u ritmu je i ide odmah u žrvanj”.

Gorica tu neće stati. Osim zadnjeg veznog, trebaju im dva krilna igrača. Po jedan s obje strane.

“A tražimo, kopamo, važemo, pregovaramo… Ne možeš preko noći stvoriti novog Lovrića, ne možeš ga niti kupiti jer su takvi igrači skupi. Pokrit ćemo se za početak s onim što imamo, do kraja ljeta vjerujem da ćemo pronaći rješenja za te dvije pozicije”, iskreno će Samir Toplak koji u prva četiri kola ima ozbiljan raspored. Dakle, gostovanje u Gradskom vrtu, domaćinstvo Šibeniku te odlazak na noge Rijeci i Hajduku.

“ A težak I lagan, ovisno kako se gleda. Igramo s tri kluba koji su fokusirani na europske kvalifikacije i možda to uspijemo iskoristiti. Možda smo favioriti doma protiv Šibenika ali već sam rekao da bi oni mogli biti iznenađenje sezone. Idemo utakmicu po utakmicu, sa svima igramo po četiri puta i bitno je krenuti odmah prema ciljevima; osiguranju mirne zone. I čekati da se otvori prilika”, poručio je trener Gorice.


Tagovi

Samir ToplakHNK GoricaHrvoje BabecNenad ČrnkoJoey SukKarlo ŽigerIvan BanićDinamo MaksimirHajdukOsijekRijekaNK ŠibenikNK LokomotivaHNLNajava HNL-a 2022./23.

Ostale Vijesti