Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Pašalićeva bomba vratila Rijeku na vrh!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 16:43

Sopićeva momčad upisala je minimalnu pobjedu protiv Gorice koja nije bila ni sjena one momčadi koja je u prošlom kolu svladala Dinamo

Nogometaši Rijeke upisali su minimalnu, ali potpuno zasluženu pobjedu protiv Gorice u pretposljednjoj utakmici 13. kola HNL-a. Pogodak odluke postigao je Marco Pašalić (7.), a njegova 'bomba' vratila je Rijeku na čelno mjesto prvenstvenog poretka!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvu veliku priliku na utakmici vidjeli smo nakon nešto manje od 200 sekundi. Riječani su kratko izveli korner, nakon nekoliko kratkih dodavanja lopta je došla do Smolčića koji je s desne strane poslao jako dobar ubačaj na drugu vratnicu, tamo je bio usamljen Matej Mitrović, ali udarac glavom stopera Rijeke neutralizirao je Ivan Banić.

No, vratar Gorice nije ništa mogao u sedmoj minuti. Gorica je izgubila loptu na sredini terena, Fruk je sudjelovao u toj 'krađi', potom je povukao polukontru, progresivnim dodavanjem je uposlio Pašalića koji onda s 23 metara, malo ikosa, sjajno puca i uz pomoć vratnice matira Banića. Déjà vu na Rujevici, jer iako je Pašalić na Kvarneru tek nekoliko mjeseci, ovakvi pogoci nisu nikakva novost kad je on u pitanju– 1-0

Rijeka je i nakon tog pogotka nastavila napadati, a najbliže su bili povećanju vodstva u 22 minuti kad je sjajan udarac Pjace obranio Banić. Minutu kasnije je na suprotnoj strani s 25 metara iskosa tukao Štiglec, ali Labrović nije imao prevelikih prolema s tim pokušajem lijevog beka gostiju.

Jeličićeva odluka da utakmicu započne u sustavu 4-4-2 bila je prilično iznenađujuća. Gorica je u fazi obrane bila prilično ‘šuplja’, linije su im bile previše udaljene, dok je Rijeka tog jedno igrača više u sredini dosta dobro kapitalizirala. S druge strane, budući da su u vrhu napada imali Vujnovića i Jurića, njih su uglavnom ‘gađali’ dugim loptama, ali takva ideja nije bila plodna na brzom rujevičkom tlu. Izostanak Jurice Pršira, koji je utakmicu započeo na klupi, se podosta osjetio na igri gostiju

Malo je nedostajalo da Rijeka u 29. minuti poveća svoju prednost, ali nakon sjajnog ‘podvaljivanja’ Pašalića, Yansane je bio nespretan, spor i neodlučan pa tako na kraju nije stigao ni uputiti udarac s vrha 16-erca. Yansane je očito pogriješio i s odabirom obuće za današnju utakmicu budući da se u prvom poluvrmenu barem pet ili šest puta okliznuo.

Inače, kad je već Gvinejac tema, onda valja naglasiti da on nije bio planiran za početnih 11, ali Franjo Ivanović bio je primoran propustiti utakmicu zbog bizarnog razloga. Naime, prvog napadača Rijeke i člana mladih Vatrenih je ugrizao pauk, podlaktica mu je prilično natečena te su mu pripisani antibiotici.

Ivan Banić bio je uvjerljivo najbolji pojedinac gostiju u prvih 45 minuta. Sjajno je reagirao vratar Gorice u 35. minuti na udarac Jankovića s 14 metara iskosa, dok je onda minutu kanije imao sreće budući da prizemni pokušaj Marka Pjace nije išao u okvir gola.

Gorica u prvom sigurno nije igrala onako kako je Jeličić to zamislio, naročito ne prema naprijed, stoga ne iznenađuje njegova odluka u svlačionici nakon prvih 45 minuta ostavi oba napadača, a umjesto njih u igru u nastavku ubaci Ilečića i Matavža.

No, nakon samo 30-ak sekundi u drugom poluvremenu, Rijeka je zaprijetila. Yanasane je ovog puta bio u ulozi asistenta, Pašalić je tukao s 15 metara iskosa, ali njegov pokušaj desnom, njemu slabijom nogom, nije bio dobar.

Treća nije bila sreća za Marka Pjacu u 58.minuti. Opet je to bio okršaj nekadašnjeg člana Vatrenih i jedinice Gorice, baš kao što je opet Banić bio pobjednik. Sva tri puta je Pjaca pucao sa sličnih pozicija, sva tri puta je imao i nekoliko igrača u bloku, ali svaki put bi lopta došla do Banića. No, ne i dalje od njega…

U 61. minuti se mreža Banića zatresla nakon što je Krizmanić postigao autogol, ali sreća po stopera Gorice je ta što je toj njegovoj nespretnoj reakciji prethodio veliko zaleđe Yansanea. Imali su gosti jednu dobru (polu)priliku nakon što je u 68.minuti sjevnula kontra koju je zakuhao Pašalić, ali na kraju udarac Pršira nije zabrinuo Labrovića. Minutu kasnije, opet su deseteka Gorice i jedinica Rijeke bili u naslovnim ulogama, ishod je bio isti, ali je zato taj pokušaj Pršira s kojih 25 metara bio puno, puno opasniji…

U posljednih 20 minuta vidjeli smo jedan dobar pokušaj Fruka iz slobodnog udaraca kojeg je ‘iskusno’ izborio Obregon, neprecizan udarac Kolumbijca s vrha 16-erca te lukav udarac Bande s 20-ak metara, dok je Gorica ostala prilično impotentna u fazi napada, iako im je umalo bod poklonio Radeljić jednom nespretnom reakcijom u 90+1. minuti koju gosti ipak nisu uspjeli naplatiti.

Rijeku u sljedećem kolu gostuje u Kranjčevićevoj gdje će ih dočekati Lokomotiva, dok Goričane očekuje sraz na domaćem terenu protiv Osijeka.

Rijeka – Gorica 1-0

Strijelci: 1-0 Pašalić (7., Fruk)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 5776

Glavni sudac: Duje Strukan (Split), VAR: Mario Zebec (Cestica)

Žuti kartoni: Mrzljak, Munksgaard (Gorica), Selahi (Rijeka)

Crveni kartoni: /

Rijeka (4-1-4-1): Labrović – Smolčić, Dilaver, Mitrović, Goda – Selahi – Pašalić (80. Hodža), Fruk (85. Banda), Janković, Pjaca (85. Radeljić) – Yansane (72. Obregon)

Gorica (4-4-2): Banić – Munksgaard, Maloča, Krizmanić, Štiglec – Ndockyt, Soldo (64. Pršir), Mrzljak (83. Šroler), Mitrović (69. Kapulica) – Vujnović (46. Iličić), Jurić (46. Matavž)



Tagovi

HNK RijekaRijekaHNK GoricaMarco PašalićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti