Samir Toplak, Valdas Dambrauskas, Damir Burić @Pixsell
Samir Toplak, Valdas Dambrauskas, Damir Burić @Pixsell

Tko nakon Jensa: Hoće li Niko okrenuti broj svog velikog prijatelja ili dolazi hrvatski stručnjak?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 01.11.21. | 10:57

Prije Šveđanina se pričalo o Ivanu Leki, a neki su išli toliko daleko i dozivali Slavena Bilića…

Baš kao u više od 20 godina starom hitu Vesne Pisarović, jutro je donijelo kraj i Jens Gustafsson tako je od danas na Poljudu 'bivši'. Na blagdan Svih svetih stiglo je pismo zahvale, a nitko ne može reći da ga je to iznenadilo. Jednostavno, rezultat je izostao, a budući da je igrački kadar najbolji godinama unazad, jasno je tko će onda prvi za sve odgovarati.

Mnogi su iznenađeni da je izdržao ovako dugo. Poraz od Tobola u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu jedan je od najbolnijih za Hajduk ikada. Istina, Tobol je kasnije postao prvak Kazahstana pa nije baš bila riječ o 'konobarima' kao prije dvije godine kad je bolja od Hajduka bila Gzira, ali Hajdukov kadar tada i danas nije ni izbliza isti.

Zanimljivo, kad je dolazio Gustafsson, klub ga je prezentirao kao velikog taktičkog stručnjaka, čovjeka koji inzistira na napadačkom nogometu i psihologa. Ako ćemo ga suditi po ono onome što smo vidjeli na klupi Hajduka – 0/3.

Treba biti pošten i reći da Šveđanin nije imao sreće s ozljedama i da je u posljednjih mjesec dana bio prisiljen do temelja promiješati karte. Ipak, odluka da u Šibeniku potpuno preokrene momčad i pozicije i dan danas nikome nije jasna, a sve to kulminira time da na kraju ni sami igrači više ne znaju koju poziciju igraju.

Otpočetka je djelovalo kako tu nešto 'ne štima'. Hajduk nikad nije odradio bolji prijelazni rok, dolazili su veliki igrači, navijački puk bio je u euforiji, a na poziciju glavnog trenera imenovan je – potpuni anonimac. Gustafssonu je otpočetka bilo teže nego drugima, ali pokazalo se kako je za njega dolazak u Hajduk ipak bio preveliki zalogaj.

Naravno, već sad se razmišlja o potencijalnim nasljednicima. Kad su dolazili Tramezzani i Gustaffsson, njihovo ime nije procurilo u javnost praktički do trenutka u kojem nisu službeno predstavljeni na konferenciji za medije. Isto se očekuje i ovaj put, ali ime novog trenera trebalo bi biti malo 'poznatije'.

Prije Šveđanina, navijači su zazivali Ivana Leku. Ni on, baš kao ni Slaven Bilić, nisu realna rješenja. Ipak, navijački puk nerijetko pretjeruje, a u Splitu se to posebno osjeti. Kad je Livaja potpisao novi ugovor, a Krovinović nakon 'pola godine nagovaranja' napokon došao u klub, mnogi su Hajduk unaprijed proglasili prvakom Hrvatske. Euforija je ponekad dobra, ali u ovom slučaju je bila kontraproduktivna. Ne samo da Hajduk trenutno ne djeluje kao momčad koja bi mogla napasti naslov prvaka, već je upitno mogu li pored Osijeka i Rijeke do drugog mjesta. Naravno, to sve pod uvjetom da je Dinamo prvi, s tim da ni to nije tako sigurna oklada ove sezone…

Prije nekoliko dana predstavljena je nova strategija kluba. Po njoj bi Hajduk u narednih šest godina dva puta trebao biti prvak Hrvatske, a očekuje se i igranje u grupnoj fazi Europske lige i Lige prvaka. Ipak, sve to zvuči kao svojevrsno kupovanje vremena. Jer, ako imaš dobitne brojeve i znaš kako doći do jackpota, nećeš svima to reći unaprijed već prvo odigrati, biti pobjednik i onda odgovarati na pitanja što i kako. Ili?

Lukša Jakobušić neupitno radi dobar posao. Navijači, ali i javnost koja nije tako 'povezana' s Hajdukom, mu vjeruju, ali dovođenje Gustafssona zasad mu je prvi veći kiks. Nije predsjednik kriv za ispadanje iz Tobola ili rotacije kao na igrici protiv Šibenika, on je tu da osigura novac i igrače. U tome je dobar, barem zasad, ali odabir Jensa nije nešto čime će se hvaliti jednog dana.

Što se tiče potencijalnog nasljednika švedskog stratega, u ovom trenutku je više pitanja no odgovora. Hoće li se opet posegnuti za nekim strancem 'anonimcem' ili će priliku dobiti neki hrvatski stručnjak? Leko i Bilić su u Kini, dionice Samira Toplaka i Damira Burića i nisu baš najbolje, a dojam je da bi s Marijanom Budimirom ipak trebalo još malo pričekati.

Najveća želja čelnika Hajduka - i tako već godinama - je slovenski izbornik Matjaž Kek. Slovenac se dokazao u hrvatskom nogometu, na Kvarneru ima status živuće legende, ali iako nije skrivao da je kao dijete simpatizirao Hajduk, on u ovom trenutku nije zainteresiran za klupom splitskog velikana. No, njegov povratak u hrvatski nogomet u skorijoj budućnosti ne treba otpisati...

Kao logično rješenje nameće se Valdas Dambrauskas, veliki prijatelj Mindaugasa Nikoličiusa. Zajedno su radili dobre stvari u Gorici, nema razloga zašto ne bi u istom ritmu nastavili u Hajduku. Naravno, nije isto raditi u Gorici i Hajduku, ali Nikoličius se pokazao, stoga nitko ne sumnja ni u Dambrauskasa. Kao kad se ažurira sustav na telefonu – 2.0. Mnogi od nas ne znaju što to točno znači, ali znamo da je bolje nego prije.

Dambrauskas je dobio potpuno neshvatljiv otkaz u Ludogoretsu nakon što nije uspio izboriti plasman u Ligu prvaka i nakon što je u prva dva kola u Europskoj ligi skupio tek jedan bod. Eh, kad bi se oko toga ljutili u Splitu…

U utrci za mjestom glavnog trenera, Litavac ima pole position i najbolji bolid pa je tako zasad sve 'njemu na ruku'. Toplak i Burić su startali daleko od prvih pozicija, dok Budimir ima zasad vozi mirno i sigurno kako bi jednog dana mogao postati najbrži i najžešći. Odluka o novom treneru trebala bi biti donesena u narednih nekoliko dana, a dotad su svi na ledu svi - i igrači i navijači.


Tagovi

Jens GustafssonIvan LekoSlaven BilićSamir ToplakMindaugas NikoličiusLukša JakobušićMario BudimirValdas DambrauskasDamir Burić

Ostale Vijesti