Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Gustafssonu presudili loši rezultati i još lošija igra, traži se peti trener u godinu dana

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 01.11.21. | 10:11

Šveđanin je na klupi Hajduka trajao pet mjeseci, radio je marljivo, ali očito nedovoljno dobro.

Gotovo je, dalje nije išlo koliko god je postojala dobra volja da se konačno nekom treneru pruži kontinuitet rada u Hajduku. Jens Gustafsson je bivši, nakon poraza protiv momčadi koja je do nedjelje imala samo jednu pobjedu u sezoni više nije bilo smisla da Hajduk nastavi suradnju sa Šveđaninom. Predsjednik Uprave Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius su odluku sigurno donijeli nakon dugog razmišljanja, u Hajduku je uvijek važno što kaže glas navijača, a stav većine simpatizera Bijelih je da Gustafsson mora otići.

Ništa novog u nogometu, trener je u pravilu prvi na listi za odlazak kada rezultati nisu dobri, lakše je promijeniti trenera nego igrače i to smo vidjeli u svakom klubu na svijetu. Samo u vrlo rijetkim slučajevima odgovornost bi preuzeli čelnici kluba, nije Hajduk iznimka ni po tome, na Poljudu je trener najmanje zaštićena osoba. Ruku na srce, Gustafsson je u svom petomjesečnom mandatu bio zaštićeniji od brojnih prethodnika, imao je povjerenje koje mnogi nisu imali. A gotovo svi treneri proteklih godina su na raspolaganju imali znatno slabiji igrački kadar od Šveđanina.

Sramotno ispadanje od kazahstanskog Tobola bio je prvi ogroman Gustafssonov kiks, čak i veći od nedavnih prvenstvenih posrtaja koji se s obzirom na trajanje ligaškog natjecanja stignu popraviti. Međutim, u kvalifikacijama za europska natjecanja nema puno popravnih ispita, naročito ako nastupaš u Konferencijskoj ligi, trećem razredu UEFA natjecanja. Još kad tome dodamo da je za Hajduk, kao i sve ostale klubove iz Hrvatske, nastup u Europi važniji od domaće lige i Kupa, ispadanje od Tobola je blamaža koja se nije smjela dogoditi. I nismo sigurni da u nekim ne tako davnim vremenima, kada su klub vodili drugi ljudi, Gustafsson već u srpnju ne bi ostao bez posla. Ali, sportski direktor Nikoličius čvrsto je stao iza svog izbora, predsjednik Jakobušić također, svjestan da brojne promjene trenera nisu donosile rezultata. Šveđanin je nastavio s marljivim, tipično skandinavskim radom, svlačionica se u hodu pojačavala i bilo je jasno da će svima zajedno trebati vremena da Hajduk postane ozbiljna momčad. Gustafsson je stalno ponavljao frazu da „momčad mora rasti, a najbolje će rasti kroz pobjede“, što se u kolovozu i događalo. Četiri pobjede u nizu, protiv kvalitetom slabijih protivnika, podigle su optimizam, rasplamsale ambiciju da Splićani mogu ući u borbu za trofeje. Poraz u Jadranskom derbiju protiv Rijeke na Poljudu smanjio je euforiju, a listopad je donio bolno razočaranje. Zaredale su se ozljede i suspenzije zbog žutih kartona, pomanjkalo je sreće i vještine u realizaciji stvorenih prilika, dogodilo se zapravo sve ono što se u nogometu redovito događa. Na Hajdukovu štetu, svi problemi spojili su se u niz od četiri utakmice bez pobjede i samo dva osvojena boda od 12 mogućih. Mizerno i premalo za klub koji je jasno i glasno poručio kako ove sezone želi trofej. Šansa za to još uvijek postoje, u Kupu je Hajduk očekivano prošao dalje protiv dva trećeligaša iz Biograda i Belišća, u četvrtfinalu ga čeka izazov zvan Lokomotiva.

U prvenstvu je još dosta bodova u igri, 69 u preostale 23 utakmice, ali zaostatak za konkurentima je već značajan. Rijeka i Osijek imaju šest bodova više i jednak broj utakmica. Dinamo ima šest bodova više i utakmicu manje protiv Istre 1961 koju će igrati 15. prosinca, a Hajduk mu još mora doći u goste 4. prosinca. Još kad tome dodamo da Splićani do kraja 2021. godine moraju ići u goste Rijeci i Lokomotivi te da na Poljudu dočekuju Osijek, kalkulacije ne idu u prilog Splićanima. Istina, i drugi će gubiti bodove i igrati međusobno, ali Hajduk sad već osjetno zaostaje i zato je Gustafsson morao otići.

U kontekstu osvojenih bodova važno je sjetiti se plana kojeg je spominjao sportski direktor Nikoličius. Želja je na kraju jesenskog dijela sezone biti pri vrhu, s što manjim zaostatkom, nakon čega bi se u zimskom prijelaznom roku radilo na pojačavanju momčadi. Ako taj zaostatak bude veći, manja je mogućnost da će na Poljudu osvanuti neko poznato lice poput recimo Nikole Kalinića. No, o tom potom:

Gustafssonu su presudili loši rezultati u listopadu, ali ni igra nije bila bolja od rezultata. Da promašili su hajdukovci dosta prigoda protiv Šibenika i Gorice, ali ih je u Osijeku spašavao Lovre Kalinić pa su uzeli bod u derbiju. U Koprivnici su igrali slabo, nepovezano, na trenutke nemotivirano. Primili su tri gola od momčadi koja je u prethodnih 13 utakmica samo osam puta zatresla mrežu. S lošim veznim redom i bezidejnim te sporim igračima poput Alexandera Kačaniklića nisu znali kako probiti obranu Farmaceuta. Pojedinačna kvaliteta Marka Livaje i Stipe Biuka samo je pokrila sve loše što se događalo u Koprivnici, Hajduk nije po igri zaslužio niti bod i to je krivnja sad već bivšeg trenera. Nesporno kvalitetnog čovjeka i radnika, ali definitivno nedovoljno dobrog za Hajduk.

Od studenog 2020. do studenog 2021. niz Hajdukovih trenera je sljedeći, Hari Vukas, Boro Primorac, Paolo Tramezzani, Jens Gustafsson. Traži se peti trener u samo godinu dana mandata Lukše Jakobušića.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Jens GustafssonHajdukLukša JakobušićMindaugas Nikoličius

Ostale Vijesti