Matko Begovic/PIXSELL
Matko Begovic/PIXSELL

Tko kaže da se ne vraća?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 22.10.22. | 09:23

'Rijetko tko razumije obranu kao Marko Livaja', podvukao je nakon derbija Hajdukov trener Mislav Karoglan i pohvalio obrambeni učinak napadača kojem se često taj segment igre spočitavao

„Mislim da je Livaji ovo najbolja utakmica u fazi obrane u dugo vremena. Što se tiče faze obrane, rijetko tko razumije obranu kao Marko Livaja. To ću vam reći. Kad se priča o Livaji, priča se samo o talentu, a to je takva nogometna inteligencija da kad porazgovarate s njim shvatite koliko on razumije u nogometu. Čovjek je igrao u Italiji, taktiku ima u malom prstu“, istaknuo je strateg Bijelih Mislav Karoglan nakon derbija u kojem su Hajduk i Dinamo odigrali 1:1 golovima Marka Livaje i Bruna Petkovića. Otklonio je tako strateg Hajduka jednu od stalnih dilema igra li Livaja dovoljno obranu.

Neosporne su napadačke kvalitete Hajdukovog virtuoza koji je i jučer bio jedan od najboljih igrača na terenu i utakmicu završio golom. Impresivne su njegove brojke od povratka u Hajduk s 62 nastupa, 42 gola i 20 asistencija, a samo ove sezone je u 13 utakmica tresao mrežu osam puta i šest asistirao.

Njegov utjecaj na igru Hajduka opjevan je više puta i istican, a često se potencira da ne može sam. Dinamo je na Poljudu bio zreo za poraz, a izostao je taj napadački učinak kod pojedinaca od kojih se očekuje više poput Filipa Krovinovića, Stipe Biuka i Emira Sahitija. Odradili su oni svakako svoj dio zadataka, pogotovo u tom defenzivnom dijelu visokog presinga koji je Hajduk odigravao gotovo bez greške posebno u prvom dijelu.

Veliku ulogu u tome odigrao je Marko Livaja. Puno puta podcrtavalo se da njegov obrambeni učinak nije dovoljan za momčad, kako neki igrači moraju trčati i za njega te kako je igrač manje u obrani. Sve su to bile konstatacije prosječnih gledatelja, ali i pojedinih stručnjaka.

Kako je trener Karoglan naveo, odigrao je najbolju utakmicu obrambeno otkako je u Hajduku. Vidjelo se od početka da je silno motiviran. U napadanju dinamovaca na njihovoj polovici pokazivao je suigračima na koga da idu, pritiskao zadnje linije Dinama, vraćao se na svoju polovicu, pokrivao suigrače. Možda je i jedan od najboljih primjera bio kad se vratio do pozicije lijevog beka u jednom trenutku drugog poluvremena kad je pokrivao Biuka i Melnjaka.

S ovakvom igrom u oba smjera sigurno je i razvio osmijeh na licu Zlatka Dalića koji je pratio derbi s tribina i još uvijek je u dilemi oko prvog napadača. Ima izbornik zanimljive opcije u napadu od Bruna Petkovića, Andreja Kramarića, Ante Budimira i Marka Livaje. Kramarić se ozlijedio nedavno i trebao bi biti spreman do Svjetskog prvenstva, a forma koju pokazuju Petković i Livaja, pa i Budimir, sigurno zadaje Daliću slatke brige.

Otkako se vratio u bijeli dres i brojke protiv Dinama na Poljudu su mu sjajne. S njim u sastavu Hajduk je ostvario na Poljudu pobjedu i tri remija, a od povratka u Hrvatsku ukupno je osam puta igra protiv Dinama. Dva puta su slavili, dva puta gubili i četiri puta remizirali, a u tih osam utakmica Hajduk je zabio sedam golova dok je Livaja sudjelovao u njih šest. Četiri puta je zabio, dva asistirao, a to je još jedan dovoljan pokazatelj kakav je utjecaj donio u Hajduk, ali i na cijelu ligu svojom igrom.

HNL, 14. kolo

Petak, 21. listopada

Hajduk - Dinamo 1:1

Subota, 22. listopada

Lokomotiva - Gorica 15.00

Varaždin - Osijek, 17.10

Nedjelja, 23. listopada

Istra 1961 - Šibenik, 15.00

Slaven Belupo - Rijeka, 17.10



Tagovi

HajdukDinamo ZagrebMarko Livaja

Ostale Vijesti