REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS/Ognen Teofilovski

Tko je heroj Makedonije koji je jučer postao besmrtnik? Za mjesto se borio s Oršićem, a samo na Delaču je Inter više zaradio

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 25.03.22. | 15:12

Ostvario je drugi najveći izlazni transfer u povijesti Diva iz predgrađa, Italiju je srušio na stadionu kojeg je četiri godine zvao drugim domom, a krajem siječnja ove godine potpisao je ugovor života i La Ligu zamijenio Bliskim istokom.

Ne malo, već ogromno iznenađenje ovog su četvrtka reprezentativci Sjeverne Makedonije priredili u Palermu. Pala je Italija, drugi put zaredom Azzurri su ostali bez Svjetskog prvenstva, a to je nešto što se četverostrukom prvaku svijeta i dvostrukom prvaku Europe nikada nije dogodilo. 'Mala' Makedonija, reprezentacija u kojoj velika većina igrača nema tržišnu vrijednost veću od milijun eura, svladala je Italiju, nogometnu velesilu i to pogotkom Aleksandra Trajkovskog u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Talijani su bili bolji, imali su nevjerojatna 32 udarca prema golu na kojem je stajao Dimitrievski, ali do pogotka nisu uspjeli doći. Nepisano nogometno pravio 'ne zabiješ – dobiješ' u četvrtak se ostvarilo, a mat u tri poteza kreirali su Dimitrievski, Miovski i Trajkovski. Nekadašnji krilni napadač Inter Zaprešića prihvatio je jednu loptu koju je ispucao Dimitrievski, loptu je spustio Miovski, a onda je s 30-ak metara Trajkovski jednu bombu poslao iza leđa Donnarumme. Ni ponajbolji vratar svijeta nije mogao zaustaviti taj udarac, bilo je to silovito, precizno i nadasve iznenađujuće. Bajkoviti završetak za goste, noćna mora za domaćine. Sve to djelovalo je pomalo nadrealno, jer da će se to dogoditi Talijanima nitko nije mogao predvidjeti. Prošlogodišnji osvajač Eura ostao je bez Svjetskog prvenstva. Čudan je osjećaj to napisati…

Čovjek koji je svim Talijanima diljem svijeta utjerao crvenu boju u obraze zove se Aleksandar Trajkovski. Ove godine proslavit će 30. rođendan, a dio svoje karijere proveo je u Hrvatskoj. Točnije, prvi odlazak u inozemstvo bio mu je onaj kad je u ljeto 2010. godine stigao u Zaprešić iz Cementarnice Skopje. Trajkovski još nije bio punoljetan kad je stigao u Diva iz Predgrađa, a debitirao je u 1. HNL u gostujućoj pobjedi protiv Istre 1961 kad je jedini pogodak na utakmici zabio Antun Palić s bijele točke nakon što je prekršaj napravljen na Tomislavu Bosecu. Bilo je to u 7. kolu sezone 10/11., Inter je prvenstvo otvorio s pet vezanih poraza, ali su na kraju sezonu zaključili kao peta momčad lige. Te godine Dinamo je bio prvi, Hajduk drugi, dok su od trećeg do šestog mjesta pozicionirani klubovi koji više nisu dio prvoligaškog društva – Split, Cibalia, Inter Zaprešić i Karlovac.

Trajkovskog je u Zaprešiću vodio Ilija Lončarević, a za mjesto u početnoj postavi borio se sa svojim vršnjakom Mislavom Oršićem. Usporedbe radi, današnja zvijezda Dinama je te sezone skupila 25 nastupa (tri pogotka, jedna asistencija), dok je Trajkovski upisao 10 nastupa manje, ali uz bolji učinak (četiri pogotka, tri asistencije).

Nakon samo godinu dana provedenih u klubu Trajkovski napušta Inter u transferu vrijednom 1.1 milijuna eura. Javilo se nekoliko klubova, ali Zulte Waragem bio je najbrži i najkonkretniji. Sve do današnjeg dana ostao je to drugi najveći izlazni transfer u povijesti kluba, a jedini igrač na kojem je Branko Laljak uspio zaraditi veći novac bio je Matej Delač godinu dana ranije koji je za tri milijuna eura prešao u Chelsea.

U Waragemu je bio solidan, ali ništa više od toga. Uz to da je sezonu 13/14. proveo na posudbi u Mechelenu, Trajkovski se u klubu zadržao četiri godine, da bi onda za 900 tisuća eura prešao u Palermo.

Prve dvije sezone bio je u Serie A, zatim i dvije sezone u Serie B, a ukupno je u rozom dresu skupio 113 nastupa, 20 pogodaka i 16 asistencija. Iako je on još ima puno nogometa pred sobom, moglo bi se ispostaviti da je baš na Siciliji proveo svoje najbolje godine u karijeri, ali iako je na Renzo Barberi zabio 12 pogodaka, onaj 13. će sigurno pamtiti do kraja života.

Igrao je Trajkovski još za Mallorcu i Aalborg, da bi onda ovog siječnja preselio u Saudijsku Arabiju. Svima je jasno koji je motiv njegovog odlaska na Bliski istok, ali zasad se u momčadi Vuka Rašovića nije pretjerano istaknuo budući da je u pet nastupa ostao bez učinka. Izgleda da je brusio formu za reprezentaciju, jer svoj 75. nastup za reprezentaciju za koju je debitirao sa samo 18 godina neće moći zaboraviti ni da to želi. A za to svakako nema razloga…

U HNL-u, dakle, nije ostavio značajnijeg traga, iako ga se u predgrađu sigurno rado sjete. Njega i sunarodnjaka mu Ilije Nestorovskog, kojeg nema u reprezentaciji već godinu dana zbog ružne proslave gola u 5:0 pobjedi protiv Lihtenštajna. Nestorovski je za Inter odigrao 96 utakmica, postigao je čak 71 pogodak (44 u 2. HNL), ali je njegov izlazni transfer bio praktički duplo manji nego onaj novog junaka Sjeverne Makedonije.

U ogledu protiv Italije momčad je kao kapetan poveo Stefan Ristovski, dok je njegov kapetan u Dinamu, Arijan Ademi, također startao utakmicu. Igrali su još Darko Velkovski (Rijeka) i Milan Ristovski (bivši član Rijeke), dok je Jani Atanasov (Hajduk) utakmicu odgledao s klupe.

Karijera svakog nogometaša pamti se po nekoliko trenutaka, po nekom posebnom golu, driblingu, asistenciji. Pamti se i ako je situacija obratna, pa na terenu naprave nešto 'ne nogometno', ali svakako je jasno da taj jedan (ili njih nekoliko) trenutaka obilježe nečiju karijeru, nebitno bili oni dobri ili loši. Trajkovskog će se, štogod bilo prije i vjerojatno štogod će napraviti kasnije, pamtiti po ovom golu Italiji. I neka bude tako, više od toga mu i ne treba. Ostvario je nešto što mnogi mogu samo sanjati, a sličnu stvar svojevremeno je napravio i Mladen Petrić. I to je ono o čemu pričamo. Petrić, koji je igrao za BVB, HSV, Fulham i West Ham, ostao je upamćen po golu Englezima ne Wembleyju kojim je izbacio Engleze s Eura 2008. godine. Trajkovski, koji nije imao karijeru kao nekadašnji Vatreni, napravio je praktički istu stvar, samo što su na suprotnoj strani stajali Talijani. Jučerašnjom bombom sebe je lansirao na naslovnice svih svjetskih medija, a Talijane bacio u očaj.

To je ono po čemu će ga se pamtiti, to je nešto što ga je obilježilo, to je nešto što ga je učinilo – besmrtnim.


Tagovi

Aleksandar TrajkovskiMakedonijaMakedonska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaItalijaSvjetsko prvenstvo u nogometuKatarKatar 2022

Ostale Vijesti