Reuters
Reuters

Skupina G: Brazilci opet među favoritima, Srbi spremaju revanš za Rusiju, a Kamerun je opet velika nepoznanica

Vrijeme Čitanja: 20min | pet. 18.11.22. | 08:03

Tri su reprezentacije bile u skupini i prije četiri godine, tada je umjesto Kameruna bila Kostarika, a repovi utakmice Srbije i Švicarske dugo su se povlačili. Srbi u Katar dolaze s visokim ambicijama

Jedan izraziti favorit, dvije selekcije koje će vrebati iz prikrajka i boriti se za drugo mjesto te svojevrsna nepoznanica zvučnije prošlosti nego sadašnjosti, koja može svima pokvariti račune. Tako uoči početka Mundijala izgleda odnos snaga u ovoj skupini. Favorit je, naravno, Brazil, za drugo mjesto trebale bi se boriti Srbija i Švicarska, dok je Kamerun, barem na papiru, autsajder. Naravno, ne znači da će tako biti i na kraju.

Posebnost je ove skupine što su čak tri reprezentacije bile u skupini i prije četiri godine u Rusiji. Brazil, Srbija i Šivcarska i tada sa sličnim očekivanjima, uz njih Kostarika kao austsajder. Švicarska je tada u međusobnom dvoboju pobijedila Srbiju (2:1), u utakmici iza koje su se dugo povlačili repovi. Felix Brych nije dosudio kazneni udarac za Srbiju koji je, pokazale su analize, trebao dosuditi, a pritom se oglušio na dojavu iz VAR sobe. Bio je tada VAR tek u počecima, nisu niti suci još znali ili htjeli surađivati s VAR sobom, bio je to prvi sudački incident u eri videotehnologije. Slaba je utjeha Srbima bila što je i Brych nakon te utakmice otišao kući, pao je na ispitu. Sjećamo se i provokativne proslave golova Granita Xhake i Xherdana Shaqirija (pokazivali su rukama dvoglavog albanskog orla)... Ta povijest rivalstva kao i veliki ulog stavljaju ovu utakmicu u red najintirgantnijih dvoboja natjecanja po skupinama. Jer, prema računici po kojoj je Brazil veliki favorit, ne samo skupine već čitavog turnira, pobjednik ovog dvoboja trebao bi proći u osminu finala.

Ali, pitat će se nešto i Kamerunce. Možda nisu na razini kakvoj su bili u prošlosti, niti u Africi više nisu dominantni, no, uvijek tu ima kvalitetnih igrača, iz jakih europskih klubova i, ako bilotko podcijeni Kamerun, mogao bi nagaziti na minu. Prije osam godina nisu dobro prošli u Brazilu, tada smo im i mi napunili mrežu (4:0), u Rusiji ih nije bilo i ovo je njihov povratak na najveću scenu. S novim izbornikom, rekorderom po broju nastupa za reprezentaciju Rigobertom Songom.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

BRAZIL: TITE JE OPET STVORIO MOĆNI SELECAO, U ČETIRI GODINE SAMO TRI PORAZA

Bili su Brazilci sjajni i u Rusiji, također u redu favorita, međutim, nešto im je nedostajalo za potpuni iskorak. U četvrftinalu ih je zaustavila Belgija, ali već tada poručili su igrači i navijači da će za četiri godine u Kataru svijet opet gledati moćni Selecao. I, doista, Brazilci zvuče kao 'dream team', ne zna se na kojim su pozicijama jači. Neymar, Vinicius, Richarlison, Antony, Rodrygo, Jesus... u napadu, Fabinho, Fred, Casemiro, Paqueta... u vezi, Thiago Silva, Marquinhos, Militao... u obrani, Alison i Ederson na vratima... Generacija koja bi u Kataru trebala dosegnuti svoj vrhunac, mnogima od tih igrača ovo bi moglo biti zadnje veliko natjecanje, a i izbornik Tite najavio je povlačenje s klupe nakon Mundijala. Ali, ne samo da su velika imena i da zvuče sjajno na papiru, Brazilci su i u velikoj formi. Od tog četvrtfinala u Rusiji, izgubili su samo tri utakmice. Dvaput od Argentine (jednu u finalu lanjske Cope America) te jednom od Perua u prijateljskoj utakmici. Sve ostalo, uglavnom, lagano pobjeđuju. U međuvremenu su 2019. osvojili Copu, deveti put, a naslov svjetskog prvaka čekaju sad već 20 godina. Samo su ga jednom čekali dulje, 24 godine, između 1970. i 1994.


REUTERS/Massimo PincaREUTERS/Massimo Pinca

S obzirom na kvalitetu kadra, naravno da Tite nije mogao pozvati sve igrače koji konkuriraju za reprezentaciju, međutim, izbor je ipak izazvao poneku polemiku. Pozvao je izbornik u reprezentaciju 39-godišnjeg Danija Alvesa, koji igra u Meksiku i nije u nekom zavidnom igračkom razdoblju, ali on je ionako pozvan više zbog atmosfere u svlačionici nego da bi igrao važnu ulogu na terenu. I to je legitimno. No, neki su protestirali što Tite nije pronašao mjesto za Gabigola, Gabriela Barbosu, napadača koji je nedavno donio Flamengu naslov u Copi Libertadores. Također, iznenađenje je što nema ni Firmina, iako je zabio ove sezone više golova od nekih napadača s popisa, dok je na listi Flamengov napadač Pedro. A onda se javio veliki Ronaldo i okrenuo polemiku u sasvim drugom smjeru.

"Meni je žao što brazilskim izbornicima često nedostaje hrabrosti. Po meni, Tite je trebao pozvati Endricka, iako mu je tek 16 godina, ali on je budućnost reprezentacije. Tako sam i ja pozvan 1994., imao sam 17 godina, a 2002. pozvan je Kaka, koji je bio malo stariji, ali je još igrao u Brazilu. A 2010. Dunga nije pozvao mladog Neymara, bila je to greška. Mislim da je i ovo greška, Endrick je imao mjesta na ovom popisu, kao mlad igrač i buduća velika zvijezda.", kazao je Ronaldo.

Možda je simbolika, 1994. i 2002. Brazil je osvojio Mundijal, s mladim Ronaldom i Kakom na popisu.

PUT DO SP-a

Uvjerljivo se Brazil kvalificirao na SP, bez ikakve nervoze ili neizvjesnosti. Odigrali su Brazilci 17 utakmica, ona jedna prekinuta s Argentinom nije se ni igrala, jer nije bilo potrebe, upisali su 14 pobjeda i tri remija. Od Perua na petom mjestu, prvom ispod crte, bili su udaljeni 21 bod! I gol-razlika je fantastična, 40:5, s time da su u osam utakmica na svom terenu imali osam pobjeda i samo jedan primljeni gol, u pobjedi 4:1 nad Urugvajem. Remizirali su samo u gostima kod Argentine, Kolumbije i Ekvadora. Rijetko kad je netko bio toliko uvjerljiv u kvalifikacijama kao Brazilci za Katar.

IZBORNIK: Adenor Leonardo Bacchi Tite (61)

REUTERS/Ricardo MoraesREUTERS/Ricardo Moraes

Kao igrač nije bio posebno uspješan, ali kao trener na sceni je već više od 30 godina. Između ostalih, trenirao je brojne brazilske klubove, poput Gremija i Palmeirasa, bio na klupi Atletica Mineira, ali najveće je uspjeh ostvario s Corintihiansom. U dva mandata, od 2010.-2011. i 2013.-15. osvojio je gotovo sve što se može osvojiti, bio je brazilski, kontinentalni i svjetski klupski prvak. Na izborničku klupu sjeo je 2016., vodit će Brazil na svoje drugom Svjetskokm prvenstvu. U Rusiji je ispao u četvrtfinalu od Belgije, potom je 2019. osvojio Copu America, lani izgubio u finalu istog natjecanja od Argentine. Već je najavio da će se nakon Katara povući s izborničke funkcije. Neki su to u Brazilu osudili, jer, misle da nije dobro prije turnira najavljivati ostavku, no, Tite je rekao da ne misli da je to ikakav problem i da ta najava neće opterećivati Selecao.

GLAVNI IGRAČ: NEYMAR (30)

Možda mu ovo nije zadnji mundijalski turnir, jer za četiri imat će 34, ali sigurno je Katar mjesto gdje dolazi u punoj formi i u najboljim nogometnim godinama. Prije osam godina u Brazilu ostao je razočaran i ozlijeđen nakon onog divljačkog starta Kolumbijca Zunige zbog kojega je morao propustiti ostatak turnira, prije četiri godine u Rusiji također nije bio u najboljoj formi, a u sudačkoj nadoknadi četvtfinala Courtois mu je obranio udarac i spriječio izjednačenje. Možda sad bude - treća sreća. Zdrav je, spreman, igra redovito, već je ove sezone u PSG-u zabio 15 golova u svim natjecanjima. Možda mu baš SP u studenome, u ovom dijelu sezone, bude po mjeri i napokon povede Brazil prema šestom naslovu. Dojam je da još nikad nije na Svjetsko prvenstvo dolazio tako spreman.

MLADA NADA: RODRYGO (21)

Realov napadač blistao je već prošle sezone u Ligi prvaka, a uz Arsenalovog Martinellija najmlađi je čovjek na Titeovom popisu. Dosad je odigrao samo pet utakmica za Brazil, zabio je jedan gol, ali sigurno se nada da bi u Kataru mogao dobiti minutažu. Rodrygo igra sve više ove sezone u Realu, no to mu ne jamči da će u Kataru imati mjesto u startnoj postavi. Dosad još nijednom nije krenuo od prve minute.

ReutersReuters

BRAZILSKIH 26 ZA KATAR:

Vratari: Alisson (Liverpool), Weverton (Palmeiras), Ederson (Manchester City):

Braniči: Danilo (Juventus), Thiago Silva (Chelsea), Marquinhos (PSG), Alex Sandro (Juventus), Dani Alves (UNAM), Eder Militao (Real Madrid), Alex Telles (Sevilla), Bremer (Juventus);

Vezisti: Casemiro (Manchester United), Lucas Paqueta (West Ham), Fred (Manchester United), Fabinho (Liverpool), Bruno Guimaraes (Newcastle), Everton Ribeiro (Flamengo);

Napadači: Richarlison (Tottenham), Nemyar (PSG), Raphinha (Barcelona), Gabriel Jesus (Asrsenal), Antony (Manchester United), Vinicius Junior (Real Madrid), Rodrygo (Real Madrid), Pedro (Flamengo), Gabriel Martinelli (Arsenal).

OČEKIVANIH 11 (4-3-3)


ŠTO KAŽE GERMANIA, A ŠTO KAŽE GERMANIJAK?

Nema dvojbe, Brazil je najveći favorit za naslov svjetskog prvaka, potvrdit će to i tečajevi u Germaniji. Naime, 5,00 je tečaj na okladu da će Brazil biti prvak, da će biti pobjednik skupine 1,40, a da će proći skupinu, dakle biti na jednom od prva dva mjesta, tečaj je 1,10. Zadnje mjesto u skupini za Brazil bilo bi ravno senzaciji, jer tečaj u Germaniji je čak 50! Veća je i vjerojatnost da će Brazilci imati devet bodova (3,20) nego samo četiri boda (8,00).

Dakle, mnogi vide Brazil na krovu svijeta, pridružili bismo i mi tezi da su Titeovi izabranici jedni od glavnih favorita. Od njih očekujemo barem polufinale, a tada je sve moguće, ispadanje prije te faze, bilo bi ravno senzaciji. I za njih, bez dvojbe, velikom neuspjehu.

PROGNOZA: Minimalno polufinale

Raspored:

24.studenoga

Lusail Iconic stadion, Lusail: Brazil - Srbija (20.00)

28. studenoga

Stadion 974, Doha: Brazil - Švicarska (17.00)

2.prosinca

Lusail Iconic stadion, Lusail: Kamerun - Brazil (20.00)



ŠVICARSKA: JE LI VELIKA GENERACIJA PROŠLA SVOJ VRHUNAC?

Švicarci su, iako ih je rijetko tko takvima smatrao, jer stereotipe je teško pobiti, zadnjih godina bili europska elita. Uvijek u vrhu, uvijek su se uvjerljivo plasirali na velika natjecanja, igrali su i na Final fouru Lige nacija. Na zadnjem Euru izbacili su Francuze, ispali od Španjolaca tek na penale. Švicarci su nas i naviknuli da 'skidaju' velikane, na prvi pogled neatraktivni, a zapravo igraju kvalitetan nogomet.

„Mi smo odlična reprezentacija i siguran sam da imamo kvalitete i za neki veći rezultat, ali nikako da napravimo taj zadnji korak“, pričao nam je više puta Mario Gavranović, jedan od junaka zadnjeg Eura, zabio je onaj gol Francuzima. On se sad oprostio od reprezentacije, a pitanje je i hoće li njegovi donedavni suigrači uspjeti napraviti taj korak više. Jer, pitanje koje se postavlja uoči Katara jest koliko je ova reprezentacija sposobna za još jedan dobar rezultat. Ili je, možda, velika švicarska generacija prošla svoj vrhunac? Prije četiri godine u Rusiji imali su Švicarci veliku priliku, u osmini finala igrali protiv Švedske, ali su ispali. Dobar dio momčadi koju smo gledali zadnjih godina ostao je na okupu i za ovo natjecanje, novi je izbornik, Murat Yakin, koji je nastavio gdje je stao Vladimir Petković, odveo je Švicarsku na Mundijal, ostavivši u skupini iza sebe Italiju. U Ligi nacija tri poraza pa tri pobjede protiv Češke, Španjolske i Portugala, upravo kao dokaz da su Švicarci i dalje nepredvidljivi. Mogu biti i prvi u skupini, a mogu i ispasti, koje ćemo lice gledati na ovom Mundijalu?

PUT DO SP-a

Švicarci su na SP došli kao prvi u skupini s Italijom, Sjevernom Irskom, Bugarskom i Litvom. U osam utakmica upisali su pet pobjeda i tri remija, od toga dva s Italijom i jedan sa Sjevernom Irskom. Uz gol-razliku 15:2. Od početka je to bila utrka udvoje, u studeni 2021. ušli su Švicarci i Talijani s po 14 bodova, a Italija je bila favorit jer je bila domaćin u međusobnoj utakmici, k tome i četiri mjeseca ranije europski prvak. No, taj je dvoboj završio 1:1, a u zadnjem kolu Azzurri su osvojili tek bod i u Belfastu, dok je Švicarska svladala Bugarsku 4:0 i s dva boda više od Talijana osvojila prvo mjesto i direktan plasman u Katar. Talijani su morali u play-off, a znamo da su tamo izgubili od Sjeverne Makedonije i ostali bez SP-a.

IZBORNIK: MURAT YAKIN (48)

REUTERS/Carl RecineREUTERS/Carl Recine

Proslavljeni švicarski nogometaš preuzeo je klupu od Vladimira Petkovića nakon lanjskog Eura. I odradio dosad 15 utakmica na klupi, upisao sedam pobjeda, četiri remija i četiri poraza. No, one najvažnije utakmice nije izgubio, plasirao se na Mundijal. Doduše, pomogla je Sjeverna Irska koja je remizirala s Italijom pa je Yakin u znak zahvalnosti poslao tamošnjem Savezu više od devet kilograma švicarske čokolade. Nakon kvalifikacija krenuo je loše u Ligi nacija s tri poraza, ali je onda nanizao tri pobjede i zadržao status u A ligi. Inače, na klupu Švicarske došao je iz Schaffhausena, prije kojega je vodio još nekoliko švicarskih klubova te moskovski Spartak. Najveći su mu dosadašnji uspjesi dva naslova prvaka s Baselom, 2013. i 2014.

GLAVNI IGRAČ: Granit Xhaka (30)

Kapetan i već godinama jedan od najvažnijih karika švicarskog nogometnog procvata. Uz Seferovića, Shaqirija, Sommera, Akanjija... igrač od kojega se najviše očekuje. Pogotovo što ove sezone i njegov Arsenal igra šampionski, oduševljava u Premiershipu, a Xhaka je u toj momčadi vrlo bitan igrač. U dosadašnjih 106 nastupa za Švicarsku, zabio je 12 golova, a iako mu golovi nisu primarna zadaća, može se pohvaliti da je već zabijao na dva Svjetska prvenstva. U Brazilu 2014. bio je strijelac u porazu (2:5) protiv Francuske, a prije četiri godine zabio je Srbiji u pobjedi 2:1 u utakmici koja će u Kataru imati revanš.

REUTERS/Carl RecineREUTERS/Carl Recine


MLADA NADA: NOAH OKAFOR (22)

On je jedan od tih mlađih, koji bi trebali preuzeti komandu u reprezentaciji narednih godina, a ove sezone igra u velikoj formi. U dresu Red Bulla iz Salzburga zabio je 10 pogodaka u prvenstvu i Ligi prvaka, s time da je neko vrijeme bio i ozlijeđen. Definitivno je u boljoj formi od Harisa Seferovića i mnogi ga vide ispred njega u prvih 11. Za reprezentaciju je upisao osam nastupa i dva gola, debitirao je još 2019., ali standardan je postao dolaskom Murata Yakina na klupu. Pamti se njegova asistencija Widmeru za gol Italiji u odlučujućoj utakmici kvalifikacija, dok je zadnje dvije utakmice u rujnu u Ligi nacija, protiv Španjolske i Portugala propustio zbog ozljede. No, sad je zdrav, u golgeterskoj formi i mogao bi biti hit-igrač u Kataru.

ŠVICARSKIH 26 ZA KATAR:

Vratari: Yan Sommer (Borussia M.), Jonas Omlin (Montpellier), Gregor Kobel (Borussia D.), Phillip Köhn (Red Bull Salzburg);

Braniči: Silvan Widmer (Mainz), Nico Elvedi (Borussia M.), Manuel Akanji (Manchester City), Ricardo Rodriguez (Torino), Eray Cömert (Valencia), Fabian Schär (Newcastle);

Vezisti: Edmilson Fernandes (Mainz), Denis Zakaria (Chelsea), Remo Freuler (Nottingham Forest), Granit Xhaka (Arsenal), Renato Steffen (Lugano), Michel Aebischer (Bologna), Djibril Sow (Eintracht), Fabian Frei (Basel), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Fabian Rieder (Young Boys), Ardon Jashari (Luzern);

Napadači: Breel Embolo (Monaco), Haris Seferović (Galatasaray), Christian Fassnacht (Young Boys), Riben Vargas (Augsburg), Noah Okafor (Red Bull Salzburg)


OČEKIVANIH 11 (4-3-3)



ŠTO KAŽE GERMANIA, ŠTO KAŽE GERMANIJAK?

Germanijni tečajevi otkrit će da Švicarci nisu favoriti kad je u pitanju prolazak skupine. Naime, 1,70 je tečak da će ispasti u skupini, a 2,00 da će proći u drugi krug. Oni koji pogode da će Švicarska biti prvak svijeta, ustostručit će svoj ulog, dok je tečaj na Švicarce kao pobjednike skupine 6,50. Da će biti posljednji u ovoj grupi, pak, tečaj je 4,50.

Otprilike je na tom tragu i naše razmišljanje. Ako je prije četiri godine u sličnoj skupini (Kostarika umjesto Kameruna) Švicarska slovila za favorita za drugo mjesto, što je i ostvarila, sad je ipak u sjeni Srbije i u našim previđanjima ipak veći kandidat za treće nego drugo mjesto.

PROGNOZA: Ispadanje u skupini

Raspored:

24.studenoga

Al Janoub stadion, Al Wakrah: Švicarska - Kamerun (13.00)

28.studenoga

Stadion 974, Doha: Brazil - Švicarska (17.00)

2.prosinca

Stadion 974, Doha: Srbija - Švicarska (20.00)



SRBIJA: NIKAD TOLIKO VJERE U USPJEH, ALI IH MUČE PROBLEMI S OZLJEDAMA

Ne pamti se kad je Srbija s toliko optimizma putovala na neko veliko natjecanja, s tako visokim očekivanjima. Iako su Srbi uvijek imali kvalitetne igrače, zvijezde u jakim klubovima, reprezentaciji je uvijek nešto nedostajalo. Neki će to nazvati kultom reprezentacije, nedovoljnim momčadskim duhom ili, generalno, slabijim interesom za nogometnu selekciju u zemlji košarke. Ako se u se i plasirali na velika natjecanja, kao u Rusiji, Srbi su najčešće zastali u skupini, postalo je normalno da gube odlučujuće utakmice, a u javnost su često izlazili incidenti i afere iz svlačionice, garnirani prepucavanjima i sukobima za prevlast u Savezu. I sad se u Beogradu vodi borba za fotelje, ali zasad to nema utjecaja na igrače, izbornika, izvedbe i rezultate na terenu. Dapače, reprezentacija je sad svjetla točka, koja je rasplamsala euforiju i od koje se u Kataru mnogo očekuju. Ključan čovjek te preobrazbe je, dakako, Dragan Piksi Stojković. Nakon što je Srbija izgubila još jednu važnu, veliku utakmicu od Škotske u doigravanju za Euro, Piksi je preuzeo klupu. I potpuno okrenuo priču. Srbija je pobijedila u Portugalu i osvojila kvalifikacijsku grupu, slavila je i u Norveškoj i plasirala se u A razred Lige nacija. Igraju napadački, efikasan i produktivan nogomet. Poručuju Srbi da se ne boje niti Brazila, posebno ne Švicarske, koji su im dužnici iz Rusije i da u Katar dolaze po više od samog prolaska skupine. Nikad toliko vjere, ali i podloge u veliki rezultat! No, muče ih i ozljede i to dvojice najboljih napadača, Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića. Ne budu li oni igrali, e, to je veliki hendikep.

ReutersReuters


PUT DO SP-a

Šest pobjeda i dva remija, 20 bodova i prvo mjesto. To je učinak Srbije u kvalifikacijama za SP. Remizirali su s Portugalom kući, u onoj utakmici u kojoj nije bilo VAR-a pa je Ronaldu i zadnjim minutama poništen regularan pogodak za 2:3, međutim, teško i to može umanjiti zasluženost plasmana u Katar. Uostalom, u zadnjoj utakmici, Srbija je slavila baš u Portugalu (0:1) i time u međusobnom dvoboju gurnula velikog favorita u play-off. Drugi je remi protiv Republike Irske (1:1). Zabili su Srbi 18 pogodaka u kvalifikacijama, od toga je trojac Mitović (8)-Vlahović(4)-Tadić (2) zabio čak 14. Taj će tercet i u Kataru biti najveća ofenzivna snaga 'Orlova'.

IZBORNIK: DRAGAN PIKSI STOJKOVIĆ (57)

 REUTERS/Marko Djurica REUTERS/Marko Djurica

Onim starijima nema ga niti potrebeširoko predstavljati, legendarni nogometaš Crvene zvezde i reprezentacije bivše države, jedan od najboljih koji su tih godina igrali na 'ovim prostorima'. Ali, i čvojek s karizmom, njegovo se mišljenje uvijek slušalo, odavno je figurirao kao jedan od onih, ako ne i jedini, koji nedorečenu reprezentaciju može postaviti na noge i odvesti tamo gdje, po kvaliteti igrača, zaslužuje biti. Prizivali su ga i ranije, ali bio je u Japanu i Kini, Nagoyji i u Guagzhouu, ali nakon posrtaja od Škota u kvalifikacijama za Euro došao je kao spasitelj. I, uspio! Svojim autoritetom posložio je zvijezde u momčad, vratio taj toliko spominjani kult reprezentaciji i donio Srbiji odlučnost i u najvećim utakmicama. Pobijedili su Srbi Portugal na njegovu terenu i poslali ga u baraž, pobijedili su i Haalanda i društvo u njihovu dvorištu i plasirali se u A skupinu Lige nacija. U 20 utakmica sa Stojkovićem na klupi, Srbija je upisala samo dva poraza, od toga dva u prijateljskim susretima i jedan od Norveške na svom terenu.

GLAVNI IGRAČ: ALEKSANDAR MITROVIĆ (28)

Kad netko u 76 utakmica zabije 50 golova za nacionalnu momčad, onda je jasno koliko je bitan. A posbno je ubojit postao dolaskom Dragana Stojkovića na klupi. 'Trpao' je i ranije, ali pod Piksijem je zabio čak 14 puta. Pokazao je i da nije igrač samo za Championship, kao što su mu neki govorili, jer i ove sezone redovito i bogato puni mreže i u Premiershipu u dresu Fulhama. Odavno je skinuo Bobekov rekord od 38 golova za reprezentaciju, sad on ide prema brojkama koje bi dugo mogle biti rekordne, jer, s obzirom na godine, pred njim je još dosta utakmica za Srbiju. Apsolutno prva napadačka violina Stojkovićeve momčadi, no, ima problema s ozljedom, daje sve od sebe da ipak bude 'fit'. Hoće li zadržati i pravu formu?

REUTERS/Novak DjurovicREUTERS/Novak Djurovic


MLADA NADA: DUŠAN VLAHOVIĆ (22)

Daleko od toga da je samo nada, on je već etablirani napadač, ali ovo mu je ipak prvo veliko natjecanje i jedan je od najmlađih u reprezentaciji i njegovo vrijeme tek dolazi. Protrnuli su mnogi u Srbiji, kad je u utakmici Lige prvaka protiv Benfice izišao iz igre zbog problema s aduktorom, no, nadaju se svi da će biti ipak spreman. Štoviše, možda će mu ta pauza i goditi pa dođe na SP svjež i u pravoj formi. Da postoji neki izbor uoči turnira, on i Mitrović kotirali bi vrlo visoko u poretku najubojitijih tandema. Vlahović je dosad u 16 nastupa zabio osam pogodaka, najvrijedniji je bio ovaj zadnji, Norveškoj u Oslu u odlučujućoj utakmici B skupine Lige nacija. Također, sedam od osam golova zabio je od Stojkovićeva dolaska na klupu, ako u Juventusu i više očekuju od igrača njegova kova, u reprezentaciji nitko nema prigovora, Vlahović i Mitrović bit će starteri i u Kataru. Budu li zdravi, naravno.

REUTERS/Marko DjuricaREUTERS/Marko Djurica


SRBIJANSKIH 26 ZA KATAR:

Vratari: Marko Dmitrović (Sevilla), Predrag Rajković (Mallorca), Vanja Milinković-Savić (Torino);

Braniči: Strahinja Pavlović (Red Bull Salzburg), Strahinja Eraković (Crvena zvezda), Nikola Milenković (Fiorentina), Miloš Veljković (Werder), Stefan Mitrović (Getafe), Srđan Babić (Almeria), Filip Mladenović (Legia);

Vezisti: Nemanja Maksimović (Getafe), Nemanja Radonjić (Torino), Nemanja Gudelj (Sevilla), Dušan Tadić (Ajax), Andrija Živković (PAOK), Saša Lukić (Torino), Filip Kostić (Juventus), Uroš Račić (Braga), Sergej Milinković-Savić (Lazio), Filip Đuričić (Sampdoria), Darko Lazović (Verona), Ivan Ilić (Verona), Marko Grujić (Porto);

Napadači: Aleksandar Mitrović (Fulham), Luka Jović (Fiorentina), Dušan Vlahović (Juventus).


OČEKIVANIH 11 (3-4-1-2)

ŠTO KAŽE GERMANIA, ŠTO KAŽE GERMANIJAK?

Gledajući tečajeve u Germaniji, Srbija je 'tu negdje' sa Švicarskom. Ista im je šansa za osvajanje Mundijala (100), Srbija ima nešto manji tečaj za osvajanje skupine, 6,00:6,50, a isto tako i za prolazak u drugi krug 1,90:2,00. Da će Srbija svoje natjecanje u Kataru završiti u skupini tečaj je 1,65, a da će izgubiit u osmini finala 3,00. Što se bodova u skupini tiče, najrealnija su četiri boda (3,75), dok je tečaj na sve tri pobjede u grupi čak 35,0.

Germanijak će reći da je Srbija ipak u prednosti pred Švicarskom i Kamerunom u borbi za drugo mjesto, a ne bi bilo iznenađenje niti da momčad Piksija Stojkovića otkine koji bod Brazilu. Prva je to utakmica, sve je moguće, pogotovo ako Srbi budu kompletni. U dobrom su nizu, imaju odličnu atmosferu, na ovo natjecanje ne dolaze kao autsajderi, već s idejom da dođu što dalje. Neprolazak skupine ipak bi bio neuspjeh.

PROGNOZA: Prolazak skupine

Raspored:

24.studenoga

Lusail Iconic stadion, Lusail: Brazil - Srbija (20.00)

28.studenoga

Al Janoub stadion, Al Wakrah: Kamerun - Srbija (11.00)

2.prosinca

Stadion 974, Doha: Srbija - Švicarska (20.00)


KAMERUN: NAJVEĆA JE ZVIJEZDA JE PREDSJEDNIK SAVEZA, A ON OČEKUJE FINALE

Još su 1990. na SP-u u Italiji došli tiho i ušli u legendu, ispali nesretno u čevrtfinalu i otvorili nadu svim ostalim afričkim reprezentacijama da mogu sanjati uspjeh na Mundijalu, da taj doseg nije rezerviran samo za Europljane i Južnoamerikance. I, premda spominjanje Kameruna uvijek asocira na tu sjajnu generaciju Rogera Mille i na privlačan nogomet koji su igrali i automatski poziva da ih se respektira i stavlja među pritajene favorite, činjenica je da nakon te 90. nikad više nisu prošli skupinu. Štoviše, u sljedećih pet pojavljivanja na SP-u upisali su tek jednu pobjedu, a na zadnje dvije smotre 2010. i 2014. imali su svih šest poraza. Sjećamo, u Brazilu su izgubili od Hrvatske 4:0, bili su reprezentacija u raspadu, izmučena međusobnim optužbama za namještanje, borbama u Savezu, nezadovoljstvom navijača... U Rusiji ih nije bilo, sad su opet na sceni i velika su nepoznanica. I u startu, ipak, autsajder u ovoj skupini. Najveća zvijezda je Samuel Eto'o, koji je prošle godine postao predsjednik Saveza, počeo je, vjeruje, sređivati stanje u kamerunskom nogometu, no, je li to već dovoljno da u Kataru Neukrotivi Lavovi nakon 32 godine napokon prođu skupinu?

"Očekujem finale u kojemu će igrati Kamerun i Maroko“, kazao je Eto'o neki dan i, naravno, nasmijao većinu nogometne javnosti. Tko zna, možda njegovi ipak dođu daleko, iako je uistinu malo detalja po kojima bi se to moglo naslutiti. U skupini s Brazilom, Švicarskom i Srbijom, na papiru figuriraju kao autsajderi. Na njima je da razuvjere skeptike.

REUTERS/Phil NobleREUTERS/Phil Noble


PUT DO SP-a:

Čim su izvučene kvalifikacijske skupine bilo je jasno da će o pobjedniku koji ide u play-off odlučivati Kamerun i Obala Bjelokosti. Mozambik i Malawi su ipak bili u drugom planu. Kamerun je, na kraju, bio prvi s dva boda više od 'Slonova', zahvaljujući remiju Obale Bjelokosti protiv Mozambika, u međusobnim susretima svatko je imao po pobjedu. U dodatnim kvalifikacijama ždrijeb je Kamerunu donio Alžirce i veliku dramu. Alžir je u prvoj utakmici u Kamerunu pobijedio 1:0, već su mnogi vidjeli Alžirce u Kataru. Međutim, uzvratu je Choupo-Moting zabio za istih 0:1, igrali su se produžeci, u kojima je Alžir golom Toube u 118. minuti izjednačio i držao u rukama plasman na Mundijal. No, u 124. minuti, u sudačkoj nadoknadi ukazao se Toko Ekambi i donio veliko slavlje Kameruncima. Plasirali su se u Katar, doslovno, u zadnjim sekundama.

IZBORNIK: RIGOBERT SONG (46)

REUTERS/Amr Abdallah DalshREUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Igračka legenda, rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Kameruna (137) i čovjek koji osim Kameruna nikad nikoga nije trenirao. Bio je izbornik reprezentacije domaće lige, potom je bio v.d. izbornika A reprezentacije, nakon toga je vodio U-23 reprezentaciju, a početkom ove godine, dolaskom Eto'oa na čelo Saveza postao je konačno i izbornik Kameruna. On je potpisao plasman na SP u dodatnim kvalifikacijama, kao i treće mjesto na Afričkom kupu nacija. Tamo je u polufinalu ispao od Egipta nakon jedanaesteraca, a do bronce stigao protiv Burkine Faso također nakon raspucavanja. Upisao je dosad tri poraza, jedan protiv Alžira u play-offu, dva u prijateljskim susretima protiv Uzbekistana i Južne Koreje. I on će svoju vrijednost dokazati tek na Mundijalu.

GLAVNI IGRAČ: ERIC MAXIM CHOUPO-MOTING (33)

On i Vincent Aboubakar glavne su napadačke uzdanice, Aboubakar je jedno vrijeme vukao reprezentaciju, zabijao važne golove i treći je strijelac u povijesti Kameruna s 33 gola za nacionalni tim. Međutim, Aboubakar je u Al Nassru, u Saudijskoj Arabiji, a Choupo-Moting je ipak u Bayernu. I u odličnoj formi. Proigrao je odlaskom Lewandowskog, iskoristio priliku i ove je sezone zabio već 10 pogodaka u svim natjecanjima, svih 10 u listopadu! Ušao je u formu baš u pravi tren. Nije još uspio zabiti na Svjetskom prvenstvu, ali je svoj prvi od 18 golova za reprezentaciju zabio Srbiji, protivniku u Kataru, u prijateljskoj utakmici još 2010. u Beogradu.


MLADA NADA: BRYAN MBEUMO (23)

Nema Kamerun puno mladih igrača, koji bi u Kataru mogli proigrati, ali jedan od onih koji dolaze sigurno jest Bryan MbEUmo. Inače, rođen je u Francuskoj, igrao je za sve mlađe francuske selekcije, čak i za U21, a onda je ove godine odlučio zaigrati za Kamerun. Debitirao je u kolovozu protiv Uzbekistana. Igrač je premierligaša Brentforda, igra na desnom krilu i po Transfermarktu je s 28 milijuna eura najvrijedniji kamerunski igrač trenutno. Lani je u Premiershipu odigrao 35 utakmica, zabio je i četiri pogotka, ove sezone u 14 nastupa triput je bio strijelac, a probudio je svojim igrama već i interes jačih engleskih klubova pa nije isključeno da nakon SP-a ostvari i unosan transfer. Naravno, ako Mundijal odigra kako se očekuje.

KAMERUNSKIH 26 ZA KATAR:

Vratari: Simon Ngapandouetnbu (Marseille), Devis Epassy (Abha), Andre Onana (Inter);

Braniči: Nicolas Nkolulou (Aris), Christopher Wooh (Rennes), Olivier Mbaizo (Philadelphia Union), Collin Fai (Al-Tai), Jean-Charles Castelletto (Nantes), Enzo Ebosse (Udinese), Tolo Nouhou (Seattle Sounders);

Vezisti: Jerome Ngom Mbekeli (Colombe Sportive), Gael Ondoua (Hannover), Andre-Frank Zampu Anguissa (Napoli), Samule Gouet (Mechelen), Pierre Kounde (Oympiacos), Martin Hongla (Verona), Olivier Ntcham (Swansea);

Napadači: Moumi Ngameleu (Dinamo Moskva), Georges-Kevin (Nkoudou), Jean-Pierre Nsame (Young Boys), Vincent Aboubakar (Al-Nassr), Christian Bassogog (Shnagai Shenhua), Karlo Toko Ekambi (Lyon), Eric Maxim Choupo-Moting (Bayern), Bryan Mbeumo (Brentford), Souaibou Marou (Coton Sportt)

OČEKIVANIH 11 (4-4-2-)

ŠTO KAŽE GERMANIA, A ŠTO KAŽE GERMANIJAK?

I tečajevi u Germaniji jasno kazuju da je Kamerun autsajder u ovoj skupini. Primjerice, tečaj za zadnje mjesto u skupini je 1,70, a da će Kamerun biti pobjednik Mundijala tečaj je čak 250. Za pobjednika skupine je 15. A prolaz u drugi krug je također visokih 4,50. Što se bodova u skupini tiče, najveći je 'zicer' da će Kamerun imati samo jedan bod (tečaj 3).

Teško se uhvatiti za išta što bi dalo razlog za vjeru u Kamerunce, u ovoj teškoj skupini vrlo će teško proći dalje. No, tko zna, možda su bolji nego što izgledaju na papiru, možda Samuel Eto'o uistinu zna nešto što mi drugi ne znamo pa vidi svoje sunarodnjake u samoj završnici u Kataru.

PROGNOZA: Ispadanje u skupini

Raspored:

24.studenoga

Al Janoub stadion, Al Wakrah: Švicarska - Kamerun (13.00)

28.studenoga

Al Janoub stadion, Al Wakrah: Kamerun - Srbija (11.00)

2.prosinca

Lusail Iconic stadion, Lusail: Kamerun - Brazil (20.00)



Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijasrpska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacijaKamerunKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Najava SP 2022

Ostale Vijesti