Goran Kovačić, Luka Stanzl/Pixsell
Goran Kovačić, Luka Stanzl/Pixsell

Tako je bilo i '99.! Favorita nema, prvak se kuje na Rujevici

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 22.04.24. | 08:00

I Rijeka i Dinamo u velikom su pobjedničkom nizu i pitanje je može li ih itko zaustaviti. Derbi na Rujevici uistinu bi mogao presuditi

Proglasiti ikoga favoritom u ovaj ludoj završnici HNL-a bilo bi hazarderski. Jer, ono što pružaju Rijeka i Dinamo zadnjih tjedana, pogotovo rezultatski, ide samo u jednom smjeru; prvaka će odlučiti derbi na Rujevici! Tko 5.svibnja pobjednički podigne ruke na Kvarneru, taj bi mogao i trebao na kraju podići i pehar prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Rijeka je pobijedila Goricu 3-0 i nastavila svoj 'suludi' niz. Već devet utakmica zaredom (računajući Kup) Rijeka nije primila pogodak, upisala je pritom svih tih devet pobjeda. Prelomna točka bio je maksimirsku derbi, nakon poraza 0-1 golom s bijele točke u sudačkoj nadoknadi, Rijeka nije potonula, nego je dodala gas. I uzela sve! Neočekivana je mnogima ta Rijekina stabilnost, momčad Željka Sopića i kad ne briljira pronađe put do pobjede, pritom suparniku uistinu pruža mrvice. Kao, primjerici, Gorici. Rijeka u tu završnicu ulazi s dva boda više od Dinama, ali i uz, objektivno, teži raspored. Moraju Riječani prije derbija još i u Kranjčevićevu, nakon njega u Varaždin i Osijek. Tri od četiri iduće za Rijeku su gostovanja i to je najveći izazov za Sopića i igrače. Zasad Rijeka djeluje rezultatski stvarno uvjerljivo na svim tim gostovanjima, međutim, može li neokrznuta proći preko svih tih prepreka? Zato je Rijekin recept jasan, dočekati derbi na Rujevici s dva boda više, što znači da mora pobijediti Lokomotivu i onda pobjedom protiv Dinama odmagliti na plus pet. To bi Rijeci dalo zamah i mogućnost da nakon derbija može negdje i kiksati pa svejedno zadržati prednost.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dinamo je, također, u velikom naletu. Nakon onog poraza od PAOK-a (5-1) u Solunu, Modri kao da su pokrenuli neki prekidač, 'prešaltali' se u pobjednički ritam i - krenuli. Sedam utakmica, sedam pobjeda, uključujući dvije na Poljudu, kakva je to doza samopouzdanja za rasplet sezone. Ako gledamo samo domaća natjecanja, Dinamo je ovog proljeća izgubio jedino do Lokomotive (0-3), samo još dvaput remizirao, opet protiv Lokomotive te u Osijeku. Dinamova igra sve je dominantnija, uvjerljivija, no, ono što brine Sergeja Jakirovića jest realizacija. Dinamo je protiv Varaždina i Lokomotive u četiri dana stvorio desetak velikih prilika, zabio ukupno tri pogotka te u obje utakmice, koje su odavno trebal biti riješene, ponudio suparnicima nekoliko minuta u kojima su se mogli potpuno vratiti u dvoboj. No, Dinamo je podigao formu i pritom prošao pobjednički kraj Lokomotive, svoje 'crne mačke' ove sezone. Onako, na papiru, u projekcijama, to je bila Modrima i najteža utakmica do kraja, naravno, osim tog derbija na Rujevici. Ide sad Jakirovićeva momčad u Varaždin, nakon Rujevice u Maksimir stiže Osijek, pa je gostovanje u Koprivnici i za kraj - Rudeš.

Može li se, dakle, itko od dvojca poskliznuti osim u međusobnom derbiju? Dinamo se nada da bi Rijeka mogla pasti u nedjelju u Kranjčevićevoj, Riječani vjeruju da će i Dinamo zapeti negdje gdje se ne očekuje. Ako ne protiv Varaždina, onda možda protiv Osijeka u Maksimiru!? Zanimljivo, one čuvene 1999., kad je Rijeka u zadnjem kolu, remijem s Osijekom (1-1) izgubila naslov, o kojemu se priča i raspravlja još i danas, također su Riječani u derbi s Dinamom, na svojoj Kantridi, ušli s dva boda prednosti. Pobjedom bi, praktički, stavili ruku i pol na pehar. Međutim, Dinamo slavio 2-0, preskočio Rijeku na ljestvici. Ali, onda su Riječani opet preskočili Modre nakon njihova remija s Hajdukom, odlučivalo je to kontroverzno zadnje kolo.

Sad, ipak, izgleda da bi derbi mogao biti utakmica odluke. Da će nakon njega biti malo prostora za kikseve i ispravke. Dinamo igra napadački, stvara šanse, ima pojednički gard, Rijeka pobjeđuje, a pritom ne prima golove. Tko će izdržati, tko će prvi popustiti? Ako Željko Sopić i njegove 'trupe' prežive i Kranjčevićevu, onda će biti u prednosti. No, Dinamo, kad se ovako zahukta, kad ovako krene, teško ga je zaustaviti! I zato, doista, favorita nema, presudit će nijanse, možda samo jedan jedini gol!



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaHNLSergej JakirovićŽeljko Sopić

Ostale Vijesti