Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

'Tadićeve bebe' žele prekinuti novu negativnu seriju protiv svoje 'crne mačke' (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 31.07.22. | 09:24

Treće kolo HNL-a zaključit će Rijeka i Gorica utakmicom na Rujevici večeras u 21 sat uz izravni prijenos na Max Sportu 1.

Datum je 8. prosinac 2021., Rijeka je u posljednjih tjedan dana svladala Dinamo na Maksimiru 3:1 i izborila polufinale Kupa, a potom je na Rujevici razbila Hrvatski dragovoljac s 4:1 i preuzela čelo na prvenstvenoj ljestvici. Uz sve to pred Rijekom su do kraja 'jeseni' bile tri domaće utakmice. Tog 8. prosinca igrala se zaostala utakmica 14. kola, derbi protiv drugog Osijeka (da, Dinamo i Hajduk tada su bili na trećem i četvrtom mjestu), a onda i dvije 'lajtice', utakmice protiv Gorice i Istre 1961 također na Rujevici.

Rijeka je imala otvoreni put prema jesenskoj tituli. Tri utakmice na domaćem terenu u kojima je, na krilima sjajne forme, bila favorit. Protiv Osijeka se odigrala vjerojatno najdosadnija utakmica te inače superuzbudljive jeseni, a onda je stigla utakmica protiv Rendulićeve Gorice koja je, doduše, također bila u dobroj formi. No, u pobjedu momčadi s Kvarnera nitko nije sumnjao…

Rijeka je odigrala jednu od najslabijih utakmica te sezone, a Gorica jednu od najboljih. Bikovi su slavili s 2:1. Rijeka je od 34. minute igrala bez isključenog Princea Ampema, Kristijan Lovrić u 64. zabio je prvi, a u toj utakmici sjajni Younes Delfi drugi 11 minuta kasnije. Josip Drmić brzo je postavio konačni rezultat, no Rijeka je izgubila primat na ljestvici, a u posljednjem jesenskom kolu domaćom je pobjedom nad Istrom 1961 prvi dio sezone završila izjednačena na vrhu ljestvice s Dinamom i Osijekom koji je odigrao 'nulu' na Poljudu.

Rijeka je i na proljeće djelovala dobro, svladala je Hajduk na Poljudu 3:1, potom i Slaven Belupo na Rujevici 3:0. Ponovno je bila u igri za naslov, a onda su slomili zube na svojem sadašnjem treneru i svojim 'klincima' koji su tog proljeća igrali na posudbi u Dragovoljcu (1:2). No, to kolo Hajduk i Dinamo na Poljudu su odigrali 'nulu', kao i Osijek protiv Gorice. Rijeka je još uvijek bila 'tu'. Kolo kasnije Rijeka je išla na noge Gorici. Još uvijek 'živa' u utrci za naslovom.

Riječki bijeli bili su bolji u prvom dijelu, a veliku uslugu napravio im je Caio Cruz koji je u razmaku od 55. do 61. minute zaradio dva žuta kartona. Rijeka je posljednjih pola sata igrala s igračem više, a u 73. Sava Čestić pogađa u vlastitu mrežu i Bikovima donosi pobjedu.

Prema tome, možemo reći da Rijeka prošlo prvenstvo, na neki način, izgubila protiv Gorice. Propustili su jesen završiti s tri boda prednosti pred Dinamom i Osijekom, a na proljeće su izgubili prvo od 'svojeg' Dragovoljca, a onda i od Gorice u trenucima kad se lomilo prvenstvo.

(2.00) Rijeka (3.60) Gorica (4.50)

Sada Rijekina crna mačka na Rujevicu dolazi nakon što je Rijeka ispala iz Konferencijske lige. U Stockholmu su 'Tadićeve bebe' djelovale jako dobro u prvih 45 minuta protiv Djurgardena, no lider Allsvenskana je bio prejak i na kraju zasluženo slavio. Rijeci ostaju samo domaća natjecanja, počevši s utakmicom protiv Gorice koja traži svoju prvu prvenstvenu pobjedu. Naime, izabranici Samira Toplaka u prva su dva kola osvojili jedan bod, domaći protiv Šibenika.

„Očekujem tešku utakmicu, Gorica je uvijek nezgodan protivnik Rijeci. Trener Samir Toplak voli čvrsti nogomet, a nama je najbolji lijek za poraz u Europi nova prvenstvena pobjeda i tri osvojena boda. U Stockholmu je ekipa, kada je bilo gusto na terenu, pokazala zajedništvo. To znači da je momcima stalo“, rekao je Tadić i napomenuo da je umjetna trava sigurno ostavila traga na nekim igračima i da će, dakle, mijenjati sastav u odnosu na onaj protiv Djurgardena.

Poznata je ona serija Gorice protiv Rijeke koja je trajala od kraja srpnja 2018. do početka travnja 2021. u kojoj je Gorica upisala sedam pobjeda, a dvije su utakmice završile neriješeno. Sada su poznate i te pobjede u posljednje dvije utakmice koje su na neki način zaustavile Rijeku u borbi za naslovom. U ovom trenutku Toplakovoj momčadi je pozitivan rezultat i više nego potreban jer nikako ne bi bilo lijepo otvoriti prvenstvo s bodom u prva tri kola.

Za Goricu bi danas svoje minute trebali zabilježiti Merveil Ndockyt i Wallace, a u konkurenciji za utakmicu je i oporavljenik Joey Suk. S druge strane neće biti suspendiranog Edina Julardžije kao ni ozlijeđenih Mathewa Steenvoordena i Cheicka Keite.

„Sve smo napravili da budemo konkurentni na Rujevici, dodatno smo pojačali kadar. Dobro smo iskoristili posljednjih tjedan dana, pobijedili smo Zagorec u prijateljskoj utakmici, fali nam još malo pozitivne drskosti i samopouzdanja. Dosta smo analizirali prve dvije utakmice, mogli smo Rijeci otići s većim bodovnim kontom na ljestvici. Rijeka nije slaba kako se možda navodi u javnosti“, rekao je prije utakmice Toplak.

Utakmicu sudi Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca, VAR je Dario Bel iz Osijeka, dvoboj se prenosi na programu Max Sport 1, a Germania prednost daje domaćem sastavu.

(2.00) Rijeka (3.60) Gorica (4.50)

MOGUĆE POSTAVE

Rijeka (4-2-3-1)

Gorica (4-2-3-1)

Rijeka - Gorica, 21 sat

Stadion: Rujevica

Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) / VAR: Dario Bel (Osijek)

HNL, 3. kolo

Petak, 29. srpnja:

Šibenik – Lokomotiva      2:1

Dinamo – Istra 1961        4:1

Subota, 30. srpnja:

Varaždin – Hajduk 0:2

Nedjelja, 31. srpnja:

Osijek – Slaven Belupo    18.55

Rijeka – Gorica       21.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HNK RijekaRijekaHNK GoricaHrvatska nogometna ligaHNLnajava 1.HNL

Ostale Vijesti