Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Tadićeva audicija, Tomićeva generalka: Domaćin se sprema za Kup, Dragovoljac želi ponovno iznenaditi Rijeku

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 21.05.22. | 08:00

Utakmica bez ikakvog rezultatskog značaja igra se na Rujevici s početkom u 15 sati.

Prvu utakmicu na subotnjem rasporedu u posljednjem kolu 1. HNL na Rujevici igraju Rijeka i Hrvatski dragovoljac. Ogled četvrte i posljednje momčadi prvenstva nema rezultatski značaj, ni jedni ni drugi ne mogu promijeniti svoju finalnu poziciju, s tim da će oba trenera ovog ogledu pristupiti maksimalno ozbiljno. Uostalom, za to imaju itekako dobrog razloga…

Rijeci se sezona okrenula baš protiv Dragovoljca. Kad su ih Crni svladali u Kranjčevićevoj, a kolo kasnije i Gorica u Turopolju, njihove nade o eventualnom prvom ili drugom mjestu u potpunosti su potonule. S malim vremenskim odmakom stiče se dojam da Riječani i danas ne mogu vjerovati što ih je snašlo, jer kiks u tom ogledu nešto je što si nisu smjeli priuštiti. Ove sezone, Dragovoljac ima najbolji omjer baš protiv Rijeke protiv koje su osvojili četiri boda, što je u prijevodu nešto više od 20 posto njihovih ovosezonskih bodova. Uz svo dužno poštovanje prema momčadi iz Sigeta, Rijeka si to nije smjela dozvoliti. Onaj kiks iz prvog dijela sezone i remija u Kranjčevićevoj (Crni su vodili 2:0!) su kasnije mogli anulirati i teška srca prihvatiti (svakome se dogodi loš dan), ali poraz u proljetnom dijelu sezone nešto je nedopustivo. Pogotovo kad se uzme u obzir što se događalo ove zime po pitanju posudbi i prelazaka iz jednog u drugi klub…

Crni u Rijeku dolaze motivirani. Mnogi igrači koji su na privremenom radu u Sigetu žele dokazati obojici trenera da im je mjesto u Rijeci, stoga je za njih, baš kao i za Dragana Tadića, ovo svojevrsna audicija pred domaćom publikom. Palikuča je dao naslutiti da u slučaju da Tomić napusti Rijeku u klubu već imaju spreman odgovor, a to bi trebao biti Dragan Tadić koji je prije odlaska u Siget vodio juniore kluba, dok je još u igračkim danima napravio velike stvari u dresu Rijeke (bio je dio momčadi koja je osvojila dva Kupa Hrvatske).

Tadić ne može računati na nekoliko igrača od kojih se najviše ističu Bristrić, Majstorović i Perić. Potonji je nadomak transfera, javno je progovorio o tome kako je donio ponudu u klub, ali budući da bi klubu pripalo 70 posto od ukupnog transfera, a ne 100 posto kako su oni očekivali, kao 'nagradu' je dobio preseljenje na tribinu. Njegov izostanak je važan, jer baš je on bio taj koji je presudio Rijeci ovog ožujka. U 2:1 pobjedi oba su pogotka njegovih ruku, odnosno nogu, djelo, stoga je prava šteta što ga posljednja četiri kola HNL zaljubljenici nemaju prilike gledati na terenu.

Njegov prezimenjak Leo, koji je i St.Gallena u ljeto 2019. godine stigao u Dinamo pa onda dvije godine kasnije preselio u Dragovoljac, je u posljednjem kolu debitirao, a moguće je da baš on dobije nešto veću minutažu u posljednjem prvenstvenom ogledu ove sezone.

Crni će dogodine igrati u drugom rangu hrvatskog nogometa, dok je domaćinu današnji ogled u potpunosti nebitan. Sve se podredilo finalu Kupa koje je na rasporedu ovog četvrtka, a Tomiću je od iznimne važnosti da sve igrače za taj ogled ima na raspolaganju. Drmića, koji odrađuje drugu utakmicu suspenzije zbog crvenog kartona, sigurno neće biti, dok su svi drugi igrači na raspolaganju.

Važno je naglasiti da kod Rijeke Duje Dujmović, Ivan Lepinjica, Jorge Leonardo Obregon Rojas, Domagoj Pavičić, Lindon Selahi, Hrvoje Smolčić, Andres Felipe Solano Davila, Haris Vučkić i Andrija Vukčević imaju dva akumulirana žuta kartona, ali da u ogledu protiv Dragovoljca zarade treći, oni će svejedno biti na raspolaganju Goranu Tomiću u finalu Kupa. Jedino što bi nekog igrača Rijeke (ili Hajduka) moglo izbaciti iz konkurencije da zaigraju u finalu Kupa je direktan crveni karton u posljednjem prvenstvenom kolu.

Za očekivati je da će obojica trenera malo 'zarotirati' svoje momčadi, s tim da će biti najzanimljivije kod Rijeke vidjeti tko će biti na golu. Zlomislić je dobro branio u prijateljskom ogledu protiv Ukrajine, dok se Andrej Prskalo, koji je ujedno i najtrofejniji igrač u povijesti kluba, oprašta od riječkog dresa.

Rastanak, prema neslužbenim informacijama, i nije tako lijep kao što bi mnogi očekivali da će biti. Odnosno, da bi trebao biti. Prskalo je vojnik kluba, naljutilo ga je kako ga se tretiralo u klubu i što se na njega gledalo kao trećeg vratara. Čovjek koji je u Rijeci proveo veći dio karijere i koji je u šampionskoj sezoni bio najbolji vratar HNL-a sa svega jednim ili dva pogotka koji mogu ići njemu na dušu vjeruje da je od kluba zaslužio više. Kad je trebao svoje mjesto ustupiti Slugi, a onda i Panduru, on je to napravio, iako mu to sigurno nije bilo lako za 'prožvakati'. Rijeka je zaradila i na Slugi i na Panduru, a uskoro će i na Labroviću. Prskalo pak nije zaradio nikakav inozemni transfer, nije radio probleme javno (iako je svoje nezadovoljstvo iskazao čelnim ljudima), a kad su se igrale najvažnije utakmice u klupskoj povijesti, on je bio prvotimac. Hoće li se danas oprostiti od riječke publike, teško je znati, ali sigurno je da njegova profesionalna karijera nije završila. On želi još braniti, stoga vjerojatno neće ostati u klubu koji mu je ponudio jednu od uloga trenera vratara u mlađim uzrastima, iako još uvijek ništa nije sigurno.

Rijeka i Dragovoljac danas bi trebali odigrati utakmicu u kojoj će se igrati 'na gol više'. Uostalom, sve utakmice Rijeke su takve, a ova, u kojoj je uloga apsolutno nikakav, a potencijalni povrat velik (ofenzivci se napune samopouzdanjem uoči utakmice sezone), onda je za očekivati pravu napadačku rapsodiju. I na drugoj strani, jer Crni sigurno neće imati popusta prema Bijelima.

Kako bilo, pred svima koji će u subotu u 15 biti na Rujevici, jedno je lijepo popodne. Opušteno, s razmišljanjima usmjerenim prema četvrtku.

Spomenimo kako će utakmicu suditi Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), dok će u VAR sobi biti Duje Strukan (Split).

Rijeka – Hrvatski dragovoljac, 1. HNL, 36. kolo, stadion Rujevica, subota, 15 sati

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-2-3-1): Labrović (Prskalo) - Solano, Krešić, H.Smolčić, Vukčević - Lepinjica, Selahi - Murić, Pavičić, Vuk - Obregon

Hrvatski dragovoljac (3-4-2-1): Šubarić - I.Smolčić, Markovina, Vulikić - Braut, Hodža, Brtan, Jurišić - Karrica, Čirjak - Figan

 

1.HNL, 36. kolo

Petak, 20. svibnja

Istra 1961 - Slaven Belupo 3:1

Lokomotiva - Šibenik 2:1

Subota, 21. svibnja

Rijeka - Hrvatski dragovoljac, 15.00

Gorica - Osijek, 17.05

Dinamo - Hajduk, 20.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Hrvatski dragovoljacHNK RijekaRijekaDragan TadićGoran Tomić

Ostale Vijesti