Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Švicarski Vrhovni sud: Rene Poms mora Dinamu vratiti 180.000 eura s kamatama!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 27.06.23. | 10:37

GNK Dinamo je u predmetu zastupao poznati odvjetnik Davor Radić, čija je ovo velika pobjeda

Bivši trener mora Dinamu isplatiti 220.000 eura, piše Robert Šola u Sportsim novostima. Ovakva presuda u svijetu nije viđena 15 godina, dodaje urednik SN.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, u ožujku 2020. GNK Dinamo je raskinuo ugovor s Rene Pomsom kao tadašnjim članom stožera Nenada Bjelice, nakon čega je uslijedio sudski spor pred FIFA-om gdje je austrijski trener tužio Dinamo za novčani iznos 360.000,00 eura.

Dinamo je smatrao da FIFA ne može biti niti nadležna za taj spor jer su Dinamo i Rene Poms ugovorom dogovorili nadležnost Arbitražnog suda HNS-a. No FIFA je presudila u korist trenera Renea Pomsa i obvezala Dinamo da plati novčani iznos od 180.000,00 eura.

Dinamo nije prihvatio tu odluku te je podnio žalbu protiv trenera Renea Pomsa i FIFA-e pred Sudom za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS). Međutim, i taj je sud nakon skoro dvije godine vođenja postupka odbio Modre te je Dinamo Pomsu platio 220.000,00 eura s obzirom na kamate i troškove postupka.

Dinamo i nakon toga nije stao nego je podnio građansku žalbu pred švicarskim Vrhovnim sudom tražeći da se poništi odluka CAS-a, zbog brojnih povreda. I taj je Sud odlučio poništiti odluku CAS-a po zahtjevu Dinama protiv Pomsa i FIFA-e!

GNK Dinamo je u predmetu zastupao poznati odvjetnik Davor Radić, čija je ovo velika pobjeda, a koji je za SN izjavio:

“Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo nego i za Hrvatski nogometni savez. Odluka CAS-a između ostalog zasnivala se i na tome da Arbitražni sud HNS-a ne jamči pravedne postupke zbog određenih manjkavosti u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a, kao i da arbitri HNS-a nisu imenovani na valjani način od strane Izvršnog odbora HNS-a pa da je stoga FIFA bila nadležna za ovaj spor. No s druge strane, ja sam smatrao da Arbitražni sud HNS-a jamči pravedne postupke jer svoje postupke vodi sukladno Zakonu o Arbitraži Republike Hrvatske s kojim je Pravilnik o radu Arbitražnog suda HNS-a u cijelosti usklađen, te da su arbitri HNS-a imenovani na zakonit način od strane Izvršnog odbora HNS-a. Također, jedan od razloga za osporavanje ove odluke CAS-a je bio taj što je nakon završetka postupka pred CAS-om njihova Komisija za izuzeće po prethodnom prijedlogu FIFA-e odlučila promijeniti arbitra predloženog od strane Dinama i potom u predmet imenovati drugog arbitra, a što je po našem mišljenju bilo nedopustivo i pravno nevaljano. Ovaj predmet je najbolji dokaz da je pravda spora ali dostižna te da nikad ne treba odustajati, a što se tiče trenera Renea Pomsa, očekujem u narednim danima povrat novčanog iznosa koji mu je uplaćen od strane Dinama, s obzirom na to da je odluka CAS-a u cijelosti poništena od strane švicarskog Vrhovnog suda”, kazao je Radić za Sportske novosti. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Rene PomsDavor RadićGNK DinamoCASFIFASud za sportsku arbitražu

Ostale Vijesti