REUTERS/Clodagh Kilcoyne
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Švicarska je na Svjetskom prvenstvu, europski prvaci moraju u doigravanje, 10 golova Engleske za Mundial (VIDE)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.11.21. | 22:09

Završene su skupine C, F i I europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Danas je odigrano osam utakmica europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, nakon kojih smo saznali dva nova putnika na Mundial koji će se iduće godine održati u Kataru - Švicarsku i Englesku, dok će Talijani i Poljaci svoj plasman morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Skupina C

Aktualni europski prvaci, reprezentacija Italije, nije uspjela svladati Sjevernu Irsku u Belfastu te je s četiri remija u posljednjih pet kola kompromitirala plasman na svoje drugo Svjetsko prvenstvo u nizu. Reprezentacija Švicarske taj je kiks iskoristila i razbila Bugarsku za plasman u Katar.

Talijani su u prvom dijelu dominirali protiv Sjevernih Iraca, ali bolju igru nisu uspjeli kapitalizirati, a onda je početkom drugog dijela Gianluigi Donnarumma sjajnom reakcijom obranio zicer Georgea Savillea i spriječio Sjeverne Irce da dođu do spektakularnog vodstva. Talijani su stiskali, ali nisu uspjeli zabiti, čak su zamalo i primili pogodak iz kontranapada u završnici.

Europski prvaci tako su stigli do svojeg četvrtog remija u posljednjih pet kola i plasman na Svjetsko prvenstvo morat će tražiti preko dodatnih kvalifikacija.

U Katar će direktno Švicarska koja je nakon 0:0 u prvih 45 minuta razbila Bugarsku u nastavku utakmice s čak šest pogodaka u mreži Kardazhova od kojih dva nisu bila priznata. Švicarska je načela Bugare već u trećoj minuti nastavaka kada je Noah Okafor glavom pogodio u praznu mrežu (VIDEO). Devet minuta kasnije Ruben Vargas zakucao je loptu u mrežu na asistenciju bivšeg igrača Rijeke i Dinama Marija Gavranovića (VIDEO).

Gavranović je u 64. zabio, ali iz nedozvoljene pozicije i gol je poništen, a onda je Švicarskoj u 70. poništen i drugi pogodak zbog zaleđa. U tim trenucima Italiji je trebao gol za prvo mjesto, a veliki korak Švicarci su prema Kataru napravili u 72. kada je Cedric Itten zabio na asistenciju Renata Steffena (VIDEO).

Konačni rezultat postavio je Remo Freuler u prvoj minuti sudačke nadoknade (VIDEO).

Rezultati:

Sjeverna Irska - Italija 0:0

Švicarska - Bugarska 4:0

Skupina F

U skupini F sve je bilo jasno i prije zadnjeg kola. Reprezentacija Danske nije uspjela doći do savršenog učinka i svih 10 pobjeda u kvalifikacijama. U posljednjem kolu Škotska je slavila na Hampden Parku pogocima Johna Souttara u 35. (VIDEO) i Chea Adamsa u 86. (VIDEO).

Reprezentacija Farskih Otoka bila je blizu senzacije u Izraelu, u razmaku od 62. do 72. nadoknadili su zaostatak od 0:2, no Dor Perez u 75. je pogodio za pobjedu domaćina od 3:2 kojom su završili kvalifikacije na trećem mjestu. Austrija je na domaćem terenu bila uvjerljiva protiv Moldavije (4:1), Marko Arnautović zabio je dva gola, a veznjak Kolna hrvatskog porijekla Dejan Ljubičić gol za konačni rezultat u 83.

Rezultati:

Škotska - Danska 2:0

Izrael - Farski Otoci 3:2

Austrija - Moldavija 4:1

Skupina I

Reprezentacija Engleske i matematički je osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo svladavši najslabiju reprezentaciju svijeta San Marino s 10:0. U dodatne kvalifikacije ide Poljska koja je na domaćem terenu izgubila od Mađarske 1:2, a treći u skupini završili su Albanci koji su pogotkom bivšeg igrača Lokomotive Endrija Cekicija u 74. minuti (VIDEO) stigli do minimalne pobjede nad Andorom.

Engleskoj je trebao bod protiv San Marina da i matematički potvrdi Katar, no da će Gordi Albion upisati uvjerljivu pobjedu protiv San Marina nije bilo dvojbe. Englezi su na kraju najslabiju reprezentaciju svijeta svladali s 10:0. Englezi su već do odmora imali prednost od 6:0 nakon što su zabili Harry Maguire, Fabbri u vlastitu mrežu, a Harry Kane zabio je četiri pogotka u razmaku od 15 minuta igre.

Poker Kaneovih pogotka pogledajte ovdje: Gol za 3:0 (27'), gol za 4:0 (39'), gol za 5:0 (39'), gol za 6:0 (42').

U nastavku utakmice Smith Rowe (58'), Tyrone Mings (68'), Tammy Abraham (78') i Bakary Saka (79') postavili su konačni rezultat, a San Marino je od 68. minute igrao bez isključenog Rossija.

Reprezentacija Mašarske upisala je pobjedu u Poljskoj no, na kraju nisu uspjeli završiti na trećem mjestu. Golove za Mađarsku zabili su Andras Schafer u 37. i Daniel Gazdag u 80., a jedini pogodak za Mađarsku postigao je Karol Swiderski u 62.

Rezultati:

Albanija - Andora 1:0

San Marino - Engleska 0:10

Poljska - Mađarska 1:2



Tagovi

ŠvicarskaŠvicarska nogometna reprezentacijaItalijaTalijanska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaengleskakvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti