Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Superkup nije ključan, ali može usmjeriti sezonu: Bišćan sa sedam startera, koji su lani donijeli trofej

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.07.23. | 13:45

Dok se čekaju pojačanja, Dinamova momčad spremno čeka borbu za prvi pehar u sezoni

Revijalna utakmica, kao dodatak pripremama, ili ozbiljna borba za trofej? Različiti su pogledi na Superkup, neki ga doživljavaju tek kao test prije starta 'ozbiljne' sezone, prolazno vrijeme da se vidi u kakvom je momčad stanju, ali drugima je to prava bitka za trofej, utakmica s velikim natjecateljskim imperativom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Superkup je važan, to je trofej, ali ako bih uspoređivao, možda nam je utakmica s Hajdukom u prvom kolu ipak važnija", rekao je neki dan u intervjuu Germanijaku Dinamov stoper Dino Perić. Momčadi prezasićenoj trofejima, navikloj na osvajanja i pobjede, jedan pehar u Superkupu sigurno ne bi donio euforiju, naravno, Dinamova se sezona neće vrednovati po Superkupu, nego po prvenstvu, Kupu i, za početak, rezultatu u Europi. Dvije najvažnije utakmice u srpnju Modrima nisu derbiji s Hajdukom, već dva sraza u pretkolu Lige prvaka, protiv Astane ili Dinama iz Tbilisija. Međutim, kad je s druge strane najveći rival, kad je protivnik Hajduk, tada svaka utakmica ima dodatnu važnost i to nitko ne može umanjiti. Zato Superkup, iako nije ključan, može usmjeriti sezonu, dati momčadi dodatno samopouzdanje ili joj ga oduzeti.

Primjerice, prošle godine, Superkup je pokazao dosta toga. Modri su ga, istina, osvojili tek nakon raspucavanja s bijele točke, ali bila je to senzacija s obzirom na odnos snaga na terenu. Dinamo je potpuno nadigrao 'Bijele', koje je bravurama na vratima spašavao Lovre Kalinić, pokazala je ta utakmica da je maksimirsko društvo još uvijek za klasu bolje od Splićana, a još je više unio nelagodu u splitske redove. Nešto kasnije predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić izjavio je da je trebao trenera Dambrauskasa smijeniti odmah nakon Superkupa, a ne mjesecima poslije. Osvajanje trofeja usred Maksimira podigao bi krila Hajduku i uoči prvenstvenog derbija, a Modrima sigurno donio dodatan pritisak. Zato je Superkup važan, puno bitniji od obične pripremne utakmice i samog podizanja pehara.

Livaković - Moharrami, Lauritsen, Perić, Ljubičić - Špikić, Mišić, Ademi, Ivanušec - Drmić, Petković. To je bilo startnih 11 prošle godine u prvoj utakmici sezone, s klupe su ušli Oršić, Menalo i Baturina. Dakle, po svemu sudeći, Igor Bišćan istrčat će s čak sedam istih igrača iz te Čačićeve postave. Umjesto Moharramija i Lauritsena sad će tu biti Ristovski i Josip Šutalo, koji bi sigurno bili starteri i lani, da se nisu kasnije priključili pripremama, a utakmica je bila tjedan dana ranije nego ove godine. U Maksimiru od svih tih igrača danas nema jedino Arijana Ademija i tu Bišćan još važe hoće li uz Mišića zaigrati Petar Sučić ili Marko Bulat. Neće, osim ako odluči iznenaditi, Dinamov trener započeti susret s Drmićem i Petkovićem, dosad nije uvježbavao tu opciju, Petković je prvi napadač i tako će i ostati. Sve ostalo je isto, Perić, Ljubičić, Mišić, Ivanušec, Špikić..., trebali bi zaigrati na istim pozicijama kao i u lanjskom Superkupu. U odnosu na tu utakmicu, dakle, osim Ristovskog i Šutala, mjesto startera prigrlio je Martin Baturina.

Bišćan, dakle, ima i dalje kostur momčadi, koja je prošlu sezonu započela trofejem i najavila nastavak dominacije u HNL-u. Ne ode li nitko od ključnih igrača do subote, a zasad nema naznaka da bi se mogao dogoditi neki takav transfer, Dinamo će Superkup dočekati spreman. Pobjeda nije imperativ samo zbog trofeja, više zbog slanja poruke najvećem rivalu i 'bildanja' samopouzdanja.

VJEROJATNI SASTAV DINAMA ZA SUPERKUP




Tagovi

GNK DinamoSuperkupHajdukIgor BišćanLjetni prijelazni rok 2023Hrvatski Superkup

Ostale Vijesti