Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Presedan u Maksimiru: Igračima uoči Superkupa kasn(il)e plaće. Ima li razloga za brigu!?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 10.07.23. | 08:00

Neočekivan problem u Dinamu ne bi trebao ostaviti trajne posljedice i postati standard, već iznimka. Ali, donio je nervozu u najosljetljivijem dijelu sezone

Dinamovi nogometaši vraćaju se danas pripremama za utakmicu protiv Superkupa s Hajdukom (subota), Igor Bišćan kreće u konačnu potragu za startnih 11 na satrtu sezone. Kostur momčad ima, ostala je tek jedna, možda dvije dvojbe. Naravno, ako netko u međuvremenu ne napusti Maksimir i poremeti plan Dinamovu treneru. S reprezentativcima u momčadi, Modri sigurno i dalje imaju respektabilan tim za ovaj početak sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, nije sve u Dinamu tako idilično, niti kad je momčad u pitanju. Naime, kako doznajemo, u Dinamu se dogodilo nešto čemu nismo svjedočili godinama, točnije, više od 12 godina; dakle, Dinamovim igračima kasni isplata ugovornih rata! Odmah ćemo naglasiti, ne radi se ni o čemu katastrofičnom i kataklizmičkom, novac je trebao sjesti na račun do 30.lipnja (sjeda svaka tri mjeseca), možda se sve riješi ovaj tjedan uoči Superkupa, možda se već i tijekom ponedjeljka igrači na račun dobiju taj zaostatak, međutim, sama činjenica da novac kasni izazvao je laganu nervozu u Dinamovoj svlačionici. Jer, nitko na to nije navikao! Ako je nešto u Dinamu neupitno štimalo, unatoč svemu što je klub prolazio - od optužnica i presuda, preko izvlačenja novca do sukoba s navijačima i borbe oko vođenja klupske politike - bila je redovna isplata svih plaća i ugovora! I, upravo je taj detalj Dinamu omogućio, izneđu ostalog, da može dovesti kvalitetne igrača inozemstva, pojačanja, a da su igrači iz domaće lige hrlili u Maksimir. Za razliku od mnogih klubova čak i iz jačih liga, poput Italije, Dinamo je tu bio dosljedan, igrači su znali da će na vrijeme dobiti svoj novac. Zadnji put, ako dobro pamtimo, isplata je kasnila još početkom 2012., bila je to posljedica teško poraza od Lyona (1-7) u Ligi prvaka pa, možemo reći, čak i dio pedagoške mjere, da se igrače malo 'pritisne' i motivira. A o plaćama i ugovorima pričalo se intenzivno prije tri godine, na početku pandemije, kad su u Maksimiru odlučili malo skresati ugovore. Nije to u prvi tren najbolje prihvaćeno u svlačionici, znamo da se o tome pregovoralo s igračima, na kraju je postignut dogovor o privremenom smanjenju ugovora, koji su igračima na staro vraćeni i prije predviđenog roka.

I zato je ovaj slučaj opasan i upozoravajući presedan. Neće nitko ostati praznih džepova u Dinamovoj svlačionici, kažemo, ugovori će 'sjesti', a priljev novca tijekom ljeta tek se očekuje od raznoraznih transfera, novih i starih, modra blagajna uskoro bi opet mogla biti puna, no, nikad nije dobro kad se pročuje da 'kasni lova', loš glas brzo se proširi nogometnim svijetom. U trenucima kad Dinamo ima problema s 'nagovaranjem' igrača iz inozemstva na dolazak u HNL, kad Dinamo treba krenuti u jednu od najvažnijih sezona u ovom desetljeću (zbog plasmana u Superligu prvaka iduće godine), kasne isplate igračima. Kako je do toga uopće došlo?

Naime, Dinamo niti ranije nije bio odveć solventan u ovo doba godine, zapravo, između svibnja i kolovoza uvijek je bilo kritično razdoblje u klupskom poslovanju. Jer, znamo, Dinamo živi između UEFA-inih nagrada i novca od transfera, a znamo i da je godinama novac u Maksimiru 'imao noge', odšetao je nepredviđeno na razne adrese. U međufazi, dok ga nije bilo, Dinamo je dizao kredite, pokrivao tekuće poslove i onda vraćao te kredite, kupovao i ulagao na 'đemdo'. Bio je to uvijek hod po rubu, no, uvijek je na kraju isplivao. Sad se nova Uprava, očito, odlučila za manje hazarderski pristup, nema više trošenja novca unaprijed, što se vidi i po politici transfera, Dinamo ne želi kupovati skupe igrače dok nikoga nije prodao. U tu priču, čini se, uklapa se i kašnjenje plaća igračima. Imaju u Maksimiru svoju logiku, žele smanjiti budžet, žele smanjiti ovisnost o prodaji igrača i europskom rezultatu, međutim, takve promjene ne idu preko noći, novi se poredak u Maksimiru još nije 'primio' i trebat će vremena, ali možda početak sezone i trajanje prijelaznog roka i nisu najbolji trenutak da se neke stvari prelamaju preko koljena. Igrači su uvijek najosjetljiviji i najvažniji i na njihove ugovore treba posebno paziti. Naravno, u kontekstu svega onoga što se zadnjih mjeseci događa u Dinamu, ne treba isključiti niti mogućnost da se neki međusobni odnosi unutar kluba lome na ovoj temi, da se drže fige u džepu i podmeću klipovi. U svakom slučaju to je igra s vatrom, igrači i momčad najveća su snaga Dinama i tu jezgru treba držati na okupu što je dulje moguće. Posebno uoči najvažnijih utakmica prvog dijela sezone!

Vjeruju svi da ovaj presedan neće ostaviti dubljeg traga niti na momčad niti na klub, novac u bliskoj budućnosti ne bi trebao nedostajati niti biti problem, Dinamo još uvijek 'leži na naftnom polju', stiže postotak od Brozovića, uskoro vjerojatno i od Gvardiola, netko od Dinamovih zvijezda će, izvjesno, napustiti Maksimir. K tome, valjda će Modri dohvatiti barem Europsku ligu, sve to skupa donijelo bi mir u Dinamovu blagajnu. Ali, nikad nije dobro za atmosferu kad novac kasni i jedan dan, pogotovo u klubu u kojem je do prije mjesec dana sve bilo 'u minutu'. Ovo je, kažu svi, iznimka, a ne standard, dogodilo se sad i više ne bi trebalo. Ali da je neugodno, svakako jest!



Tagovi

GNK DinamoIgor BišćanDario Šimić

Ostale Vijesti