Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Sudačka komisija HNS-a donijela oštre kazne za uvredljivo i agresivno ponašanje prema sucima

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 19.07.23. | 17:14

Nedavno smo imali prilike vidjeti incident u kojem je Ivan Leko verbalno napao Darija Bela.

Komisija nogometnih sudaca HNS-a izdala je priopćenje uoči početka nove sezone Hrvatske nogometne lige i izdala nove smjernice za kažnjavanje igranja rukom i nesportskih ponašanja koja utječu na „sliku nogometa kao igre“, kako su napisali. Komisija očekuje da se suci drže ovih smjernica.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Što se tiče kažnjivog igranja rukom, nove smjernice kažu sljedeće:

"U većini prekršaja kažnjive igre rukom u situacijama "pucanja prema golu" nije potpuno jasno ide li lopta jasno u okvir vrata ili izvan okvira ili bi je presreli drugi igrači na putu prema vratima i mogu li se takvi izazovi razmatrati jasno obećavajućom situacijom ili ne. Osim toga, velika većina iako kažnjivih kontakata lopte i ruke nisu rezultat namjere, već rezultat neprirodnog položaja ruke ili proširenja tijela. Zbog navedenih elemenata, dosljednosti i jednostavnosti te uvažavajući duh Pravila, dogovoreno je da se "ponište disciplinske mjere (opomene) u većini situacija pucanja prema golu" bez obzira da li se prekršaj dogodio unutar/izvan kaznenog prostora“, stoji u priopćenju.

No, Komisija je sucima sugerirala bi u nekim slučajevima ipak trebao biti dodijeljen žuti karton i to kada je udarac prema golu zaustavljen očito namjernim (nesportskim) igranjem rukom ili jasno je spriječeno dodavanje drugom napadaču i time zaustavljen obećavajući napad.

Pored toga, Komisija je donijela i nove smjernice koje se tiču ponašanja službenih osoba, i to u smislu zaštite ukupne nogometne igre, suđenja i natjecanja pod okriljem UEFA-a i Hrvatskog nogometnog saveza. Shotno naputku, moraju se isključiti sve službene osobe koje pokazuju manjak poštovanja ili se uvredljivo i agresivno ponašaju prema sucima, reagiraju iz tehničkih prostora na provokativan i negativan način prema “ slici igre, utakmice“ te ulaze u suparnički tehnički prostor agresivnim i konfrontacijskim načinom.

Iz Komisije dodaju da se protiv osoba koje se neodgovorno ponašaju na gore navedene načine tijekom poluvremena – nakon završetka utakmice disciplinske mjere moraju poduzeti na isti način. (I.M.)



Tagovi

Sudačka komisija HNS-aHrvatski nogometni savezsuđenje

Ostale Vijesti