Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Strupar za Germanijak: "Da sam u Dinamu stalno na klupi sam bih tražio da odem, a žao mi je što nisam igrao s Petkovićem"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 15.07.22. | 08:06

Moja priča može svima biti vodilja, do 24. godine igrao sam u Španskom, a onda bio 'desetka' Belgije. To je dokaz da nikad nije kasno, ako vrijediš negdje ćeš isplivati. A Dinamo ima toliki kadar da ne mogu svi igrati

Branko Strupar uvijek je zanimljiv sugovornik. Uhvatili smo ga u Zagrebu, u nogometnoj je mirovini, ali nogomet je doručak, ručak i večera. I poneki međuobrok. Uhvatili smo ga u Zagrebu, nije još 'zapalio' na odmor, nedavno se vratio s Cresa gdje je bio jedan od trenera demonstratora u tradicionalnom nogometnom kampu Nikice Pavleka. Naravno da je 70-ak djece, mahom Austrijanaca, bilo dodatno motivirano kad ih je nogometnim potezima podučavao bivši majstor tog kalibra. Nismo slučajno spomenuli ovu priču, Strupar je često odlazio istim poslom u Beč, gdje Akademija ima sjedište, a i on i Pavlek već su nas ranije upozorili na kvalitetu Roberta Ljubičića, igrača koji je na samom početku sezone u Dinamovom dresu oduševio mnoge. Zato ni za Strupara nije iznenađenje.

"Dinamo je stvarno doveo odlične igrače ovog ljeta. Drmić je vrhunski napadač, Boško Šutalo je sad ozlijeđen, ali će se pokazati kao pojačanje, siguran sam. Ljubičića znam otprije pa me nije iznenadio, iako, on je vezni igrač, nikako bočni. Ali, doći će to na svoje, Dinamo je doista ovog ljeta kupovao igrače koji mu trebaju, pokrio je važne pozicije u momčadi", govori Strupar, koji je time na neki način otkrio što misli o snazi Dinama ove sezone.

"Dinamo je najbolji i to nije sporno. Prošlu su sezonu Modri završili naslovom prvaka, a sad su se još i pojačali. Jasno, prijelazni rok još traje, netko može otići i ne bi bilo jednostavno nadoknaditi Oršića, Ivanušeca, Šutala, Livakovića... No, otišla su i lani tri, četiri važna igrača u zadnji tren pa je Dinamo ipak ima uspješnu sezonu. Dobro, malo se mučio, no, na kraju je zasluženo osvojio naslov."

Osvrnuo se i Strupar na tu širinu Dinamova kadra, slaže se s Čačićem da treba malo prorijediti svlačionicu.

"Ma, previše je 30 igrača! Ne možeš normalno trenirati, to nisu idealni uvjeti. U redu, puno je utakmica, trebaš imati igrače, ako se netko ozlijedi, a to se uvijek dogodi... Međutim, Dinamo ima sasvim dovoljno igrača ako se malo taj kadar i suzi, ne brinem se da će biti manjak kvalitetnih igrača."

Onda je sam otvorio jednu temu.

"Ne razumijem ni te igrače koji bi radije ostali u Dinamu uvijek na klupi ili na tribini, nego otišli negdje igrati. Vidiš da nisi u trenerovim planovima, da nećeš dobiti puno minuta, idi nekamo gdje ćeš igrati. Pa, ja sam do 24. godine igrao u Španskom, a onda sam nekoliko godina kasnije bio 'desetka' belgijske reprezentacije. Pa tko mi je to mogao prognozirati, da su mi je bilotko to rekao, mislio bih da nije normalan. No, to je dokaz da je u nogometu sve moguće i da, ako vrijediš i vjeruješ u sebe, negdje ćeš isplivati, nogomet će te nagraditi. Nikad ne bih izabrao sjedenje na klupi, ako mogu negdje standardno igrati."

Malo o, sad već svakodnevnoj temi, tandemu Petković-Drmić. Da ili ne?

"Pričao sam već na tu temu i stvar je za mene jednostavna. Dva dobra, odlična igrača uvijek mogu igrati zajedno. Drmić je igrač, recimo, sličan meni, on je 'devetka', golgeter koji zabija. Petković je nešto drugo, nekih 'devet i pol'. Takva se dva igrača mogu jako dobro nadopunjavati, meni je možda žao što nisam tada imao uza se igrača kao što je Petković. Možda bih zabio i više golova. A možda bih ja igrao kao on, vraćao se po loptu i proigravao, jer, ja sam to volio. Samo što tada nisi imao izbora, igraš 4-4-2 ili 3-5-2 i ona dvojica naprijed su špice i - bok! Danas nogomet ipak pruža više mogućnosti, uostalom, imat će Dinamo puno utakmica ove sezone, lakših i težih, ofenzivnijih i defanzivnijih postava ovisno o suparniku i natjecanju tako da će biti prilike i da ih gledamo zajedno i odvojeno. Bit će utakmica u Europi u kojima će Dinamo čekati na svojoj polovici i tražiti šansu iz kontri pa tako smo mi s Genkom osvojili naslov. Nismo bili igrački najbolji, ali smo pronašli najbolji način igre da uzemo trofej.

Znači, Dinamo je favorit, što je s ostalima, kako vidi rasplet u HNL-u ove sezone?

"Dinamo bi trebao biti prvak po svemu što sam vidio i što se događalo zadnjih tjedana i mjeseci. Hajduk će biti konkurent, iako se Splićani nisu zasad previše pojačali, uglavnom je to momčad koja je ostala na okupu od prošle sezone. Tu su Osijek i Rijeka, opet bi taj poredak vodeće četvorke mogao biti isti. Rijeka na papiru izgleda dobro, ali druga je stvar kako će izgledati na terenu. Što se tiče borbe za ostanak, tu mi je teško govoriti, jer nisam previše pratio. Vidio sam neke promjene u Istri, drago mi je da se vratio Varaždin u HNL, a želim sreću i treneru Čanadiju u Šibeniku kojega samo upoznao u Austriji, dobar je stručnjak. Sve u svemu, bit će opet zanimljiva sezona. Kažem, Dinamo je najbolji, ali uvijek se sjetim Genka i Leicestera koji su bili prvaci unatoč svim prognozama. Nikad se ne zna..."


Tagovi

GNK DinamoHNLBranko Strupar

Ostale Vijesti