AHMED YOSRI/Action Images
AHMED YOSRI/Action Images

Što slijedi u Newcastleu? Bruce je priznao da očekuje otkaz, a samo su trojica 'sigurna'

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 08.10.21. | 12:11

Internet je prepun šala na račun trenera Svraka kako danas neće moći ući u klupski kampus nakon što sve brave i sve šifre budu promijenjene…

Nema nikakve sumnje da je dolazak novog vlasnika u Newcastle priča tjedna u nogometnom svijetu. Osmi najbogatiji čovjek svijeta sad će vruću Arabiju zamijeniti hladnim i kišnim sjeverom Engleske, a njegova želja je da od Svraka stvori novu nogometnu silu.

Rijetko kad se vidi, ne samo svijetu nogometa, već i sporta općenito, neko veliko preuzimanje i promjena vlasničke strukture, a da pritom trener ostane isti. Novi vlasnici, nove ideje, nove želje, novi ciljevi… Svi smo se barem jednom u životu s time susreli.

Steve Bruce je kvalitetan trener. Nekad davno bio je velik igrač, a najbolje godine svoje igračke karijere proveo je na Old Traffordu. Devet godina je nosio dres Crvenih vragova, a osvojio je ukupno 13 trofeja. Jedan je bio s Norwichom, njegovim matičnim klubom, s kojim je 1985. godine uzeo engleski Liga kup. Bio je to drugi, a ujedno i posljednji trofej Kanarinaca do današnjeg dana…

Kao trener, nikad nije imao čast voditi klub veličine Manchester Uniteda. Čak ni njemu sličnih. Započeo je u Sheffieldu, gdje se i igrački umirovio, pa preko Huddersfielda, Wigana i Palacea stigao do Birminghama gdje je ostavio najveći trag.

Šest godina proveo je na klupi današnjeg člana Championshipa te skupio ukupno 263 utakmice. Otišao je u sezoni 07/08. nakon što je upisao četiri poraza u pet utakmica, s tim da je presudna bila ona protiv Ville (1:2) u kojoj je pobjedu gostima osigurao Gaby Agbonlahor nakon asistencije Ashleyja Younga u 87. minuti. Iako su mnogi navijači isticali kako je trebao ostat u klubu usprkos lošim rezultatima, i ono malo njegovih simpatizera je nestalo kad je preuzeo Aston Villu. Bio je to udarac kakvog navijači nisu dobro podnijeli i kojeg Bruceu nikad nisu i neće oprostiti.

Vodio je kasnije još Wigan (dvije godine), Sunderland (dvije godine), Hull City (četiri godine), Aston Villu (dvije godine) te jedno kratko vrijeme Sheffield W. prije nego li je njegov broj u srpnju 2019. godine okrenula uprava Newcastlea. U prvoj sezoni, 19/20., njegova je momčad završila na 13. mjestu Premier lige, da bi lani bili za jedno mjesto bolje plasirani.

Transparent navijača Birminghama na utakmici protiv Ville. Foto: Craig Brough/Action ImagesTransparent navijača Birminghama na utakmici protiv Ville. Foto: Craig Brough/Action Images

Navijači Newcastlea s Bruceom nisu bili oduševljeni, ali su jednako tako bili svjesni da iz igračkog kadra s kojim raspolaže izvlači najbolje što može. Ipak, od jučer neki novi vjetrovi pušu na obalama rijeke Tyne...

U posljednjih godinu dana, Bruce je dosta mijenjao formacije. Od 4-2-3-1, preko 4-4-2 pa sve do istog sustava, ali u rombu. Zatim je isprobavao petoricu u posljednjoj liniji, ponekad trojicu, a sve je zaokružio trenutno najpopularnijim 4-2-3-1. Kod Svraka se ističu trojica igrača, a to su Allan Saint-Maximin, Callum Wilson i Joe Willock. Svi ostali bi, koliko god to grubo zvučalo, u manje od godinu dana mogli postati bivši.

Francuski veznjak koji podrijetlo vuče sa Guadalupe je u klub stigao prije dvije godine iz Nice za 18 milijuna eura. Iako je njegov učinak tek devet pogodaka i 14 asistencija u 64 utakmice, nitko u istom periodu u dresu Newcastlea nije bio opasniji pred suparničkim golom. Dobar je, ali i previše zaigran, pa mu se tako nerijetko znaju dogoditi utakmice u kojima nekoliko puta moramo provjeriti igra li ju uopće.

Drugi u nizu je Callum Wilson, provjereno rješenje u vrhu napada koji će, ukoliko veznjaci odrade svoj dio posla, sigurno isporučiti. Wilsonu zabijanje golova nije strano, a pored svega je lani bio izabran za igrača godine u klubu.

U Premier ligi je ukupno skupio 155 nastupa, 55 pogodaka i 21 asistenciju, a prije nego što je postao crno-bijeli nosio je šest godina dres Bournemoutha.

Za kraj, tu je i Joe Willock. Pomalo nevjerojatno izgleda da je on jedini igrač na kojeg su se potrošila neka sredstva ovog ljeta, ali se na njega ne može gledati na pojačanje budući da je u klubu proveo proljetni dio prošle sezone koju je odigrao nestvarno dobro. Stigao je na posudbu iz Arsenala, a već u debiju za Svrake zabio u 3:2 pobjedi protiv Svetaca. Zatim je šest utakmica mirovao, a da bi onda u sedam utakmica zaredom svaki put zabio gol. U prve tri, protiv Spursa, Čekićara i Redsa, u igru je ušao s klupe, da bi onda posljednje četiri utakmice sve odigrao kao starter, u svakoj od njih zabio, a njegova je momčad 'usput' upisala tri pobjede i jedan poraz (3:4, Manchester City). Iako se po završetku sezone morao vratiti u sjeverni dio Londona, to nije bilo dugog vijeka budući da su čelnici Newcastlea aktivirali otkupnu klauzulu koja je iznosila 29.4 milijuna eura. Willock ove sezone još nije zabio, ali u njegove su sve kvalitete svi u klubu itekako uvjerili stoga ne dvoje da je ovaj 22-godišnjak netko na koga gledaju kao budućnost.

Bruce, Willock i Saint-Maximin slave pogodak. Foto: PAUL ELLIS/Action ImagesBruce, Willock i Saint-Maximin slave pogodak. Foto: PAUL ELLIS/Action Images


Steve Bruce je tipični 'engleski' trener. Nema tu prevelikog uživanja u ljepoti, prakticira čvrst i agresivan nogomet, a njegova filozofija ne vrti se oko toga da se mora zabiti 'pogodak više'. Iako je to za 'manje' klubove često dovoljno dobro - da je rezultat povoljan, a dojam nebitan - novog vlasnika takva filozofija sigurno neće pretjerano oduševiti. Iako je on i dalje trener, pomalo bi utopistički bilo pisati da će to i ostati. Jer svi znamo da to neće biti slučaj, baš kao i sam Steve Bruce:

Svjestan sam da novi vlasnici uglavnom žele i novog trenera. Dovoljno dugo sam u nogometu da znam kako takve stvari funkcioniraju kad se klub preuzme“, iskren je bio u svojoj izjavi za BBC.

O Mohammadu bin Salmanu proteklih je dana napisano 'mali milijun' tekstova. Neki uvjeravaju da će u ljeto 2022. godine put sjevera Engleske igrači poput Mbappea, Haalanda i ostalih megazvijezda, ali ono ističe većina engleskih medija, a čemu se ne pridaje tako velika pažnja, je da je jedna od njegovih prvih velikih želja potpuna rekonstrukcija omladinskog pogona. U njega misli uložiti velika sredstva, 'klincima' dati uvjete da treniraju kako bi jednog dana mogli postati najbolji, a sve to je itekako hvalevrijedno.

Sve te velike i bogate vlasnike najčešće prati glas kao da je riječ o filmskim zlikovcima koji kao svoj konačan cilj imaju nešto loše. A to, naravno, je potpuno pogrešno. Uostalom, tko to vjeruje da će netko ulagati svoj novac u nešto samo kako bi to isto uništio? Gdje je logika u tome i odakle tom istom ulagaču novac kad je već tako samodestruktivan i loš vlasnik?

Newcastle može u narednoj budućnosti postati nogometna sila, ali jednako tako treba naglasiti da nitko ne garantira da će novi vlasnik u potpunosti odvrnuti pipu i iz temelja sve promijeniti. To što je on uvjerljivo najbogatiji vlasnik nekog kluba nipošto ne znači da će najviše ulagati…

Bilo kako bilo, o Svrakama će se uskoro početi pisati i pričati kao da je nas je vremenski stroj vratio 110-120 godina unazad i da smo opet na početku 20. stoljeća kad je bilo ujedno i zlatno doba kluba. Iako su uvijek bili 'simpatičan' klub, trofeji su izostajali, a posljednji datira još 1969. godina kad su osvojili Kup velesajamskih gradova. Dvije godine prije Svraka taj trofej je završio u rukama igrača zagrebačkog Dinama, a jedina razlika između spomenuta dva kluba je ta što je Dinamo u međuvremenu osvojio 48 trofeja, a Newcastle nijedan. No, to to bi se uskoro trebalo promijeniti…


Tagovi

Steve BruceNewcastleMohammed bin SalmanMohammed bin Salman bi Abdulaziz al-SaudNewcastle United

Ostale Vijesti