AHMED YOSRI/Action Images
AHMED YOSRI/Action Images

Hoće li Newcastle ipak postati najbogatiji klub na svijetu?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 01.10.21. | 15:10

Mutna sapunica u režiji Premier lige i arapskog kapitala

Jedna od udarnih vijesti prošlog prijelaznog roka u Engleskoj nije se ticala kupovine neke igračke zvijezde, već kupovine cijelog jednog kluba. Newcastle se od 2007. godine nalazi u vlasništvu Mikea Ashleya. Ovaj biznismen, koji je bogatstvo stekao trgujući sportskom opremom, od samih je početaka krajnje omražen među klupskom navijačkom populacijom. Ubrzo nakon što je postao većinski vlasnik postalo je evidentno da Ashleya nogomet i ne zanima previše. Shvatio je da se radi o opasno nepredvidljivom biznisu i odbijao je uložiti značajnije količine novca.

Posljedica je bila strelovito srozavanje. Od povijesnog giganta koji je početkom stoljeća konstantno bio u vrhu Premier lige, igrao Ligu prvaka i polufinale Kupa UEFA, Newcastle je postao klub koji se grčevito bori za ostanak, što im dva puta i nije pošlo za rukom.

Zato ne čudi oduševljenje s kojim je većina njihovih navijača ovog ljeta dočekala vijest o potencijalnoj promjeni vlasnika. Ashley je napokon odlučio unovčiti svoju zanemarenu igračku. Kupac je trebalo biti javno-privatno udruženje između Investicijskog fonda Saudijske Arabije i grupice engleskih biznismena. Spomenuti fond osnovao je saudijski princ Mohammed bin Salman bin Abdulaziz al-Saud koji na raspolaganju ima praktično čitav državni budžet, što ga čini daleko bogatijim od svih ostalih premierligaških vlasnika zajedno.

Saudijski prijestolonasljednik je pred Ashleya stavio ponudu od 300 milijuna funti koju je ovaj prihvatio, a navijačama je putem medija dao garanciju kako će u klub kroz idućih pet godina uložiti dodatnih 250 milijuna. Sve je izgledalo riješeno, no Premier liga je odugovlačila s amenovanjem preuzimanja i bin Salman je povukao ponudu. Priča je djelovala završeno dok ovih dana nije dobila nastavak.

Mike Ashley odlučio je ući u spor s Premier ligom na britanskom Žalbenom sudu za zaštitu tržišnog natjecanja. Njegovi zastupnici tvrde da je za propalu prodaju kriv predsjednik PSG-a, katarski medijski mogul Nasser Al-Khelaifi. Khelaifijeva TV postaja naime drži prava na TV prijenose Premier lige u sjevernoj Africi i u arapskim zemljama izuzev Saudijske Arabije. Khelaifiju dakle nije bilo u interesu da njegovi tržišni suparnici prošire svoj utjecaj na engleski nogomet, te je aktivno lobirao protiv prodaje Newcastla, a Ashleyevi odvjetnici tvrde da im se prijetilo i izbacivanjem iz lige.

Službeni predstavnici Premier lige prodaju su odugovlačili pod izgovorom da ih brine količina kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, što zvuči pomalo sumnjivo jer već godinama aktivno posluju s katarskim bogatašima, čiji je nemar za ljudska prava također postao poznat široj javnosti povodom priprema za održavanje nadolazećeg Svjetskog prvenstva. Kako bilo, sud je 3. siječnja iduće godine zakazao ročište na kojem će se odlučiti hoće li prodaja Newcastla biti odobrena. Pravni predstavnici kluba morati će podastrijeti dokaze da državne strukture Saudijske Arabije neće rukovoditi klubom iz sjene. Ukoliko im uspije, ovaj provincijski klub imat će najbogatije vlasnike na svijetu.

Ovo bi s vremenom moglo dobrano promijeti odnose moći unutar nogometa, budući da je bin Salman ljetos između ostalog eksluzivno najavljivao i kupovinu Kyliana Mbappéa. Newcastlovi navijači sigurno će početkom zimskog prijelaznog roka izgristi nokte iščekujući rasplet cijele priče, no kao što su do sada mogli naučiti, o sudbini voljenog kluba njih same nitko neće previše pitati.

Piše: Bartul Čović


Tagovi

NewcastleMike AshleyPremier liga

Ostale Vijesti