REUTERS/Leonhard Foeger
REUTERS/Leonhard Foeger

Što se događa s Elfom? Primaju više od dva gola po utakmici, Havertz im igra lijevog beka, a rasnog strijelca nemaju 'niti na radaru'

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 22.11.23. | 12:22

U posljednjih 365 dana Njemačka je upisala samo četiri pobjede i čini se kako Elf, sedam mjeseci prije domaćeg Eura, proživljava veliku krizu...

Da vam je netko prije 20, 10, pet pa čak i godinu dana rekao da će Brazil prvi put u povijesti zabilježiti tri poraza u nizu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, odnosno da će u četiri utakmice zabilježiti tek jedan remi, te da će Njemačka u 365 dana upisati tek četiri pobjede u 14 utakmica, odnosno da će 50 posto dvoboja izgubiti, tu biste osobu gotovo sigurno prozvali luđakom ili, u blažoj varijanti, nogometnom neznalicom.

Međutim, kriza dvije najveće nogometne nacije, koje zajedno broje devet svjetskih naslova, je surova realnost. Brazilci kao ozeblo sunce čekaju dolazak Carla Ancelottija, a Nijemci bi odmah potpisali novu 'koronu', odnosno odgađanje Eura za 2025. Jer, manje od sedam mjeseci do početka europske smotre njen domaćin djeluje nikad slabije...

Njemačka je na čak šest velikih natjecanja u nizu dohvatila minimalno polufinale. Sve je počelo s domaćim Mundijalom 2006. prije kojeg je Njemačka bila u sličnoj situaciji kao i danas. Tada su na domaćem tlu dohvatili broncu, koju su ponovili četiri godine kasnije u Južnoj Africi. U međuvremenu su (2008.) igrali finale Eura na kojem su u iduća dva izdanja (2012. i 2016.) stigli do polufinala. U tom periodu, odnosno od 10. srpnja 2010., i utakmice za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, do četvrtfinala Eura 2012., Njemačka je upisala 15 uzastopnih pobjeda u natjecateljskim utakmicama, što je i dalje svjetski rekord.

Dakako, Elf je svoj vrhunac doživio 2014. kada su na brazilskom tlu stigli do svojeg četvrtog naslova prvaka svijeta i to na impresivan način. U skupini su razbili Portugal 4-0, u četvrtfinalu su nadvisili idućeg prvaka Francusku 1-0, a u finalu trenutnog prvaka Argentinu 1-0. No, sve te pobjede ostale su u sjeni jedne od najboljih (i najšokantnijih) izvedbi u povijesti nogometa i one čuvene 7-1 pobjede nad Brazilom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ta momčad, koju je vodio Joachim Löw, za naslov je konkurirala još jedan turnir (2016., poraz od Francuske u polufinalu), nakon čega je krenuo sunovrat njemačkog reprezentativnog nogometa. Elf, naime, nije prošao skupinu na iduća dva Svjetska prvenstva (2018. i 2022.), a na zdanjem Euru ispali su već u osmini finala od najvećeg rivala, Engleske (0-2).

ISKUPLJENJE ZA MUNDIJALE DOČEKUJU U PONAJLOŠIJOJ FORMI U POVIJESTI

Njemačka svoje iskupljenje očekuje idućeg ljeta na domaćem tlu. No, Nijemci se sedam mjeseci prije početka prvenstva nalaze u ponajvećoj krizi u povijesti. Nakon ispadanja u skupini na katarskom Mundijalu, odnosno poraza od Japana, remija sa Španjolskom i pobjede nad Kostarikom, Njemačka se okrenula prijateljskim utakmicama u kojima je pobijedila Peru, Francusku i SAD, remizirala s Ukrajinom i Meksikom i upisala šest poraza, od Belgije, Poljske, Japana, Turske i sinoć od Austrije.

U samo jednoj od 14 utakmica u posljednjih 365 dana Njemačka nije primila gol (2-0 pobjeda nad Peruom), a primila je 30 golova, odnosno više od dva pogotka po utakmici!

Nijemci nisu zaboravili igrati nogomet, i dalje u njemačkoj reprezentaciji igraju svjetska imena poput Leroya Sanea, Sergea Gnabryja, Jamala Musiale, Ilkaya Gündogana, Joshue Kimmicha, Kaia Havertza, Leona Goretzke, Antonija Rüdigera, te dva klasna golmana Manuela Neuera i Marca Andera Ter Stegena.

Međutim, momčad koju je 22. rujna ove godine od Hansa Flicka, a koji je doživio 1-4 poraz od Japana, preuzeo Julian Nagelsmann, nalazi se u puno većim problemima od samih rezultata i silnih poraza. Naime, dok je veza i dalje prepuna klasnih igrača, Nijemci imaju vrlo tanku obranu i još tanji napad...

U nedostatku obrambenih rješenja, Nagelsmann je u 2-3 domaćem porazu Njemačke od Turske Kaija Havertza isprobao na poziciji lijevog beka u 4-2-3-1 formaciji, a ofenzivac Arsenala igrao je lijevog beka i u sinoćnjem 0-2 porazu od Austrije, s time da je Njemačka u toj utakmici igrala u 3-4-2-1 formaciji.

No, pravi problem Elfa odnosi se na napadački segment igre, što je prilično nevjerojatno budući da su Nijemci povijesno gledano imali jedne od najboljih, ako ne i najbolje centarfore nogometne igre kao što su Gerd Müller, Jupp Heynckes, Karl-Heinz Rummenighe, Jürgen Klinsman, Oliver Bierhoff, Miroslav Klose, Lukas Podolski i drugi...

Centralnog napadača u današnjoj reprezentaciji Njemačke igra 30-godišnji Niclas Fülkruig, koji je vrlo dobar napadač, no riječ je o igraču koji je svoj debi za reprezentaciju Njemačke zabilježio prije nešto više od godinu dana, u generalki pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Omana...

U nedostatku klasičnih napadača, kojeg u Njemačkoj često igraju povućeni ili krilni napadači poput 'veterana' Thomasa Mullera, Sergea Gnabryja, Leroya Sanea ili 'priučenog beka' Kaia Havertza (Timo Werner nije dobio poziv za reprezentaciju od lipnja, kada nije niti zaigrao), Nagelsmann je za posljednje utakmice pozvao stanovitog 29-godišnjeg napadača Werdera Marvina Duckscha koji je veliki dio svoje karijere proveo u Zweitei, a za Njemačku je debitirao upravo protiv Turske.

Kao rješenja za njemačke napadačke probleme mogao bi se nametnuti 19-godišnji lijevonogi napadač rodom iz Kameruna Youssoufa Moukoko, koji igra za Borussiju Dortmund, već je zabio 13 golova u Bundesligi, a posebno impresivan bio je u U21 reprezentaciji Njemačke za koju je zabio 12 pogodaka u 10 susreta.

Međutim, niti mladi kamerunski Nijemac za sada ne djeluje kao gol-mašina, koja je Elfu potrebna kako bi na domaćem tlu ponovno konkurirali ne za zlato, već i na bilo kakvu medalju.

NO, NIJEMCI SU UVIJEK NIJEMCI...

Jedna od najpoznatijih nogometnih poštapalica je ona čuvena izjava Garyja Linekera o nogometu kao igri u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci. Njemačka se u sličnoj situaciji nalazila prije domaćeg Svjetskog prvenstva 2006. Naime, od kolovoza 2005. do kraja ožujka 2006., Njemačka je upisala tek dvije pobjede, protiv Kine i Južne Afrike, a gubili su od Slovačke, Turske i Italije koja je razbila Elf u Firenci s 4-1. Iako im je njemačka javnost davala minimalne šanse za osvajanje medalje, Njemačka je na domaćem tlu odigrala jedno iznimno kvalitetno Svjetsko prvenstvo na kojem su bez finala ostali tek nakon produžetaka protiv Italije.

Do početka domaćeg Eura ostalo je još više od pola godine, ali i ne baš previše prilika za uigravanje. No, Nijemci su uvijek Nijemci. Najopasniji kada ih se druge reprezentacije ne boje i kada im javnost ne da nikakve šanse...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


 

 

 


Tagovi

Njemačka nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti