Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Igranje sa ždrijebom za Euro: 'Idealna skupina', 'skupina smrti', 'rivalska skupina', 'politička skupina'...

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 22.11.23. | 10:05

Ždrijeb za Europsko prvenstvo koje će se u lipnju i srpnju iduće godine igrati u Njemačkoj, održat će se 2. prosinca s početkom u 18 sati u Hamburgu.

Hrvatska je sedmi put u svojoj povijesti izborila plasman na Europsko nogometno prvenstvo i 13. put u svojoj povijesti plasman na veliko natjecanje. Preneseno, Hrvatska je sudjelovala na sedam od osam europskih smotri na kojima je mogla nastupati, odnosno na 13 od 15 velikih natjecanja. Ako toj činjenici pridodamo četiri velike medalje (uključujući i Ligu nacija), onda više nema niti trunka sumnje u tvrdnju da je Hrvatska nogometna velesila!

Sinoć završene kvalifikacije bile su burne za reprezentaciju Hrvatske koja je i više nego mirno plovila sve do listopada kada su zapuhali snažni vjetrovi i dva poraza dovela su nam u pitanje plasman na Euro 2024. Ipak, pobjede nad Latvijom i Armenijom, te s dvama remijima Walesa, Hrvatsku su gurnule u Njemačku, a Otočani će umjesto nas morati prolaziti 'pakao' dodatnih kvalifikacija u kojima će igrati protiv Ukrajine, Islanda ili Finske, a, ako prođu, protiv boljega iz dvoboja Poljska - Estonija.

No, to više nije problem Zlatka Dalića i njegovih izabranika. Hrvatska se okreće 2. prosincu i ždrijebu kvalifikacija u njemačkom Hamburgu. Trenutno je poznat 21 sudionik Eura, posljednja tri saznat ćemo krajem ožujka, upravo nakon spomenutog playoffa koji je vezan uz Ligu nacija. Poznate su, također i četiri (nepotpune) jakosne skupine.

Hrvatska će ždrijeb dočekati svrstana u treći pot, zajedno s reprezentacijama Nizozemske, Škotske, Slovenije, Slovačke i Češke. Zasigurno, Hrvatska će biti reprezentacija iz trećeg pota koju će sve ostale reprezentacije htjeti izbjeći, čak i više od jedne Nizozemske, što su pokazali rezultati na posljednja četiri velika natjecanja (SP i EP), ali i u posljednjoj Ligi nacija.

U prvom jakosnom 'bubnju' nalaze se reprezentacije Njemačke (domaćin), Portugala, Francuske, Španjolske, Belgije i Engleske. Zaista je teško reći koji je najteži mogući ždrijeb iz nositeljskog pota. Njemačka nije u formi, nema ubojiti kadar kao ranijih godina, ali je domaćin i riječ je ipak o - Nijemcima! Francuska je, prema Germaniji, prvi favorit Eura, a uz bok joj staju reprezentacije Engleske i Portugala koji imaju iznimno široke i potentne kadrove. Španjolci (kao i Portugalci) nam nikada nisu ležali, prema tome, kao najbolji ždrijeb iz tog bubnja nameće se Belgija, koja ima iznimno snažnu momčad, ali i koja je ušla u smjenu generacija i nije još u potpunosti definirana reprezentacija.

Drugi jakosni bubanj djeluje lakše od trećega. Iz njega nam prijete Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija i Austrija. Od spomenutih reprezentacija najbolje bi bilo izbjeći Dance, koji imaju naizgled najjači kadar od spomenutih reprezentacija. Turci su nam 'stari rivali' koje bi također bilo dobro izbjeći, a sigurno ne bi bilo lagano protiv 'bivših sugrađana' Austrijanaca i Mađara koji imaju vrlo respektabilne reprezentacije. Iz drugog pota nekako najbolje zvuče reprezentacije Rumunjske i Albanije, koje krasi iznimni kolektiv, ali nemaju toliko igračkih zvijezda u svojem kadru.

Najveća nagazna mina je četvrta jakosna skupina u kojoj se nalaze aktualni europski prvaci Talijani, zatim, Srbi i Švicarci te tri pobjednika doigravanja. Iz prvog 'puta' najteža reprezentacija je Poljska, a najlakša Estonija. Iz drugog puta bilo bi dobro izbjeći Ukrajinu, a iz trećeg Grčku. Ipak, kada bismo izvukli pobjednika trećeg puta (Gruzija/Luksemburg/Grčka/Kazahstan), to bi nam svakako bio najbolji mogući ždrijeb, posebno jer bismo time izbjegli Talijane, snažne Švicarce i rivale Srbe koji, osim što imaju iznimno jaku reprezentaciju, uz sebe nose i 'političke konotacije' koje bismo voljeli izbjeći (posebno ako se nađemo u istoj skupini s, recimo, Albanijom).

Za kraj, odlučili smo se malo poigrati i odrediti nekoliko različitih vrsta potencijalnih skupina za Hrvatsku na Euru...

Idealna skupina: Belgija, Albanija, HRVATSKA, Playoff put C (Gruzija/Luksemburg/Grčka/Kazahstan)

Skupina smrti: Francuska, Danska, HRVATSKA, Italija

Rivalska skupina: Francuska, Turska, HRVATSKA, Srbija

Politička skupina: Engleska/Njemačka, Albanija, HRVATSKA, Srbija

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Kvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti