Milan Šabić/PIXSELL
Milan Šabić/PIXSELL

Što očekivati od Osijeka sa Zekom u susretu s Hajdukom i Lekom?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 20.10.23. | 08:00

Na klupi kluba s Drave ima pozitivan učinak protiv Bijelih

Završila je reprezentativna stanka, vraća se domaći nogomet, a ovo kolo svakako najviše pozornosti privlači dvoboj Hajduka i Osijek, derbi koji se u nedjelju od 18 sati igra na Poljudu. Hajduk traži povratak na pobjedničku stazu nakon što je u Rijeci u Jadranskom derbiju izgubio prvo mjesto, dok Osijek dolazi s novim trenerom Zoranom Zekićem, rođenim Osječaninom koji bi trebao prekinuti krizu kluba s Drave.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

Splićani su posljednjih dana trenirali u Žrnovnici zbog radova na pomoćnom terenu u Poljudu gdje su dobri uvjeti, a glavno igralište nisu dirali, njega čuvaju za derbi. Ono o čemu se najviše govori jest aktualna vijest da Šahtar, odnosno Darijo Srna žele Ivana Leku za trenera Rudara, no nikakva povratna informacija nije zasad izašla u javnost. Čeka se što će danas na konferenciji za medije reći Leko o toj temi, to je glavno pitanje koje će ona o Osijeku baciti u drugi plan.

Zekić je pak ponovno u Osijeku, stvara se slavonska atmosfera, a ako žele priključak s vrhom treba im dobar rezultat na Poljudu što neće biti nimalo lako. Hajduk želi pobjedu, Marko Livaja gol nakon šest utakmica poslije teškog razdoblja u kojemu se oprostio od reprezentacije. Leku raduje što je i Aleksandar Trajkovski participirao u dvije utakmice reprezentacije Sjeverne Makedonije i postigao jedan pogodak, premda bi za trenera Bijelih bilo bolje da ga je imao na treninzima u uvježbavanju završnice.

Osječani su imali dvije utakmice na turniru 'Blago Zadro' gdje se nisu dobro proveli, no valja istaknuti za Zekić nije koristio puno prvotimaca već je htio na djelu vidjeti igrače iz drugog plana. U ovom susretu bit će oslabljen neigranjem krilnog napadača Domagoja Bukvića koji je skupio tri žuta kartona ali zato ima Miju Caktaša, najboljeg strijelca lige koji će protiv bivšeg kluba sigurno biti motiviran, premda neće dobiti pljesak, iako je jedan od najproduktivnijih poljudskih nogometaša u posljednje vrijeme.

A što nam govori statistika kada se uzmu u obzir susreti Zorana Zekića protiv Hajduka? Osječki strateg koji je u svojoj domaćoj karijeri vodio i Slaven Belupo s Hajdukom je igrao 24 puta. Ima osam pobjeda, sedam remija i devet poraza uz gol-razliku 32-38. Puno uspješniji bio je na klupi Osijeka, ali Hajduk nije tada bio ambiciozan kao ove sezone. Kao trener Osijeka odigrao je 16 utakmica s Bijelima te ima sedam pobjeda, pet remija i četiri poraza. Kada je radio u Slaven Belupu pobjedom 3-2 inicirao je smjenu Jensa Gustafssona.

Međutim, protiv Leke ima negativan učinak iz prošle sezone otkako se splitski strateg vratio na Poljudu u ulozi trenera. Hajduk je protiv Zekića, doduše na klupi Slaven Belupa, slavio dva puta u prvenstvu i jednom u Kupu, a sva tri puta bilo je 1-0 za Lekin sastav.

Međutim i sam Leko će vjerojatno reći da do nije sudar njih dvojice već Hajduka i Osijeka, no eto i statistika može biti zanimljiva dok na red ne dođe tema o potencijalnom odlasku trenera Hajduka u Šahtar što bi izazvalo problem na Poljudu budući da predsjednik Lukša Jakobušić s njim računa na duge staze kada mu je dao ugovor do ljeta 2025. godine. Leko je uzeo jedan trofej, Hajduk je osvojio Kup, međutim ove sezone se oprostio od Europe, ali zato je još uvijek u igri za prvenstvo u kojemu je dugo bio prvi na tablici.



Tagovi

HajdukNK OsijekIvan LekoZoran ZekićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti