Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Dinamo ne zna prelomiti utakmicu: hoće li se na Rujevici otvoriti ili 'procuriti'?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 28.04.24. | 12:35

Modri igraju dobro, stvaraju prilike, pobjeđuju. No, puno i promašuju, što ih je već više puta moglo skupo stajati

Petar Sučić promašio je zicer, a Sergej Jakirović bacio je bočicu vode o tlo! Osjetio je Dinamov trener što bi moglo uslijediti, već je toliko puta ove sezone to iskusio na vlastitoj koži. I da, dogodilo se, Varaždin je u samoj završnici imao zicer, Dinamova obrana je kiksala, Theophile se poskliznuo, a Marko Dabro propustio veliku šansu. Već je zaobišao Nevistića, umjesto prazne mreže, pogodio njezin vanjski dio. Nedvojbeno, bude li Dinamo prvak, može jednu medalju poslati i Dabri, u Maksimiru je promašio kazneni udarac, odnosno, obranio mu ga je Nevistić, sad i ovaj zicer. Obje su utakmice završile 1-0 za Modre!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Koliko je nogomet varljiv najbolje dokazuju baš te pobjede od 1-0. Ovo je bila Dinamova i Jakirovićeva sedma takva ove sezone u HNL-u, po čemu aktualni Dinamov trener zasad nije rekorder. Ivajlo Petev imao ih je devet u sezoni 2016./17, Nenad Bjelica jednako toliko u sezoni 2018./19., dok ih je Vahid Halilhodžić, u sezoni 2010./11. kad se igralo 'samo' 30 utakmica, skupio čak 10. Međutim, iako svaka pobjeda nosi tri boda, te 1-0 često se bitno razlikuju. Recimo, Dinamo je istim rezultatom jesenas pobijedio Rudeš u Maksimiru, golom Kulenovića. Bila je to utakmica, koja je izazvala jezu i strepnju kod Dinamovih igrača, slabašni Rudeš u prvom je dijelu pogodio gredu, imao još dvije-tri velike prilike, dok je Dinamo zabio za pobjedu iz jedne od rijetkih pravih šansi. Imate, potom, pobjedu u Puli ovog proljeća, gdje nismo vidjeli puno nogometa ni s jedne strane, malo prilika, Dinamov gol zabio je stoper (Perković), dovoljno za pobjedu. Postoji, na kraju, i kad 1-0 pobijedite u velikom Derbiju na Poljudu, takvoj pobjedi se nikad ne gleda u zube i nije potrebna daljnja analiza. To je pobjeda, koja nosi više od tri boda, posebno u mentalnom smislu.

Ovih varaždinskih 0-1 nudi, pak, različite zaključke. Da, Dinamo je pobijedio, uzeo važna tri boda u borbi za naslov, nastavio svoj pobjednički niz, nitko nije dobio treći žuti karton, Modri su preuzeli vrh (barem na jedan dan) i spremni čekaju derbi na Rujevici. Razlika ove 1-0 pobjede i nekih prijašnjih, pogotovo jesenskih, jest što je Dinamo dominirao, stvarao prilike, promašivao, bio bolji i zasluženo slavio. Generalni doživljaj Dinamove forme jest da je ona u usponu, da su Modri puno opasniji, razigraniji otkad igraju s dvojicom napadača, da je Jakirović u zadnje vrijeme dobio i Gabriela Vidovića, Petar Sučić sad već standardno igra dobro, Dinamov je kadar sve širi.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Međutim, uza sve te dobre vijesti, Dinamov trener ipak ima razloga za brigu. Zato i jest 'zafitiljio' onu bočicu! Dinamo, koliko god pružao bolja izdanja nego u većini sezone, u svakoj utakmici izaziva sreću. Sličnu smo priču vidjeli protiv Lokomotive. Puno prilika, mogli su Modri već u prvom dijelu riješiti utakmicu, onda vodeći pogodak, opet šanse i u završnici strepnja. Tada je sam prema Nevistiću išao Goričan, zatim je priliku imao i Bartolec, ali Nevistić je bio spreman i postao junak. Sad je u Varaždinu Dinamo ponovno bio dominantan, opet poveo 1-0, a mogao je i ranije, opet nakon vodstva imao gomilu 'mrtvaca'. I na kraju se opet doveo u situaciju da mora teško disati, da ovisi o svojem vrataru ili, u ovom slučaju, o velikom promašaju. Imali su Varaždinci šansu i u prvom poluvremenu, kad je Theophile izbacio loptu s gol-crte. Praktički, dvaput su ušli u Dinamov šesanesterac i dvaput bili nadomak pogotka. Što ne bi bilo bitno da je Dinamo iskoristio barem još koju od svojih brojnih šansi.

"Radili smo puno na realizaciji, nadam se da će se to vidjeti već na utakmici.", kazao je Jakirović uoči Varaždina. No, Dinamo je nastavio promašivati, na neki način, izazivati sreću. Nedavno je bilo neizvjesno i protiv Varaždina u Maksimiru, tada je, srećom po Jakirovića, njegova momčad imala 2-0, ali je svejedno, s igračem više primila gol, neko vrijeme 'nestala' s terena. Na kraju ipak rutinski pobijedila 2-1. Ali, to je ta razlika, velika razlika između 1-0 i 2-0. Velika je vjerojatnost da će suparnik barem jednom na utakmici doći u priliku izjednačiti. Ako redaš promašaje, imaš samo minimalnu prednost, uvijek postoji opasnost da 'nešto' zaluta u mrežu.

Lokomotiva i Varaždin nisu uspjeli kazniti te Dinamove promašaje, međutim, Rijeka bi, na Rujevici to mogla naplatiti. Dinamo nas je u zadnje vrijeme navikao na vrlo dobra izdanja, ali Modri ne znaju prelomiti, završiti utakmicu. Tu svoju dominaciju i silne prilike ne znaju pretvoriti u rutinski posao i mirnu završnicu. Treneri će često kazati da je dobro ako momčad ulazi u prilike, puca na gol, da se jednom mora otvoriti. Ali, Dinamu je potrebno da mu se otvori na Rujevici. Jer, isto tako, nikad ne znaš kad će, s druge strane, procuriti! U ovakvim izdanjima, u ovakvim 1-0 pobjedama kakve u zadnje vrijeme prakticiraju Modri svaki je scenarij moguć. I da krene sve ulaziti u mrežu suparnika, ali i da ti protivnički ziceri pogode metu i okrenu utakmicu u sasvim drugom pravcu. S utakmicom i čitavu sezonu!



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićHNK RijekaHNLDerbiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti