Ousmane Dembele @Reuters/Screenshot Football Usre
Ousmane Dembele @Reuters/Screenshot Football Usre

Srušilo se sve, pored mene nema te: 11 najvećih gubitnika zimskog prijelaznog roka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 9min | uto. 01.02.22. | 12:16

Neki su bili 'na korak do', drugi su se predomislili, dok je jedan igrač doživio ono što će mu zadat noćne more - sve je bilo dogovoreno, ali sat je bio nemilosrdan.

Ludnica posljednjeg dana zimskog prijelaznog roka nije razočarala. Opet smo vidjeli kako je to kad propadne transfer nekog igrača zbog nedovoljno vremena, opet smo vidjeli da velike zvijezde u posljednji trenutka promijene klub, opet smo vidjeli kako je to kad oni koji su očito otpisani u svojim klubovima na kraju ipak ne uspiju pronaći novog poslodavca.

Za mnoge od navedenih bilo je samo 'pitanje trenutka' kad ćemo ih vidjeti na slici s novim dresom u rukama. Bili smo toliko sigurni da će se ti neki transferi ostvariti, poput primjerice Ekitikea u Newcastle, da su mnogi već na svojim Fantasy momčadima krenuli raditi mjesta za njega, ali kako se kaže – prvo skoči, onda reci hop.

GOLMAN

Krenut ćemo redom, a to znači da je prvi na 'udaru' vratar. Nekoliko njih je bilo u kombinaciji da promjeni sredinu, a jedan od onih koji na kraju ipak nije uspio osigurati prelazak u klub gdje bi imao bolji status je Dean Henderson.

24-godišnjak je dijete Manchestera, a nakon što je odradio dvije sjajne sezone u Sheffieldu – prvu u Championshipu, a potom i u Premier ligi, na Old Traffordu su zaključili da bi za njega bilo najbolje da se vrati u matični klub. Već drugu sezonu zaredom ima ulogu rezervnog čuvara mreže, De Gea je ipak broj jedan, a jasno je da njega osobno to ne zadovoljava.

Ove zime intenzivno se pričalo o Watfordu, trenutno pretposljednjoj momčadi PRemier lige. Preuzeo ih je Roy Hodgson nakon što Ranieri nije uspio 'galvanizirati' momčad, a jedna od pozicija gdje su htjeli pojačanje bila je ona vratarska. To i ne čudi, jer nekadašnji engleski izbornik na raspolaganju ima Austrijanca Bachmanna i dva prekaljena engleska vratara Fostera i Elliota.

Posljednjeg dana prijelaznog roka trebao je Henderson u Watford, dojam je bio kao da je samo pitanje trenutka kad će se posudba realizirati, ali na kraju je Ralf Rangnick bio taj koji je rekao da ne dopušta da Henderson napusti klub te da De Gei treba 'zdrava konkurencija'.

OBRANA

Što se tiče posljednje linije, u njoj imamo jednog Hrvata. Pogađate, riječ je o Duji Ćaleti-Caru koji je bio nadomak West Hama, ali iz zasad nepoznatih razloga transfer nije 'prošao'. Gotovo u svakom prijelaznom roku piše se o srebrnom Vatrenom i Engleskoj, dojam je da će se to ostvariti kad – tad, ali taj tad neće biti ove zime.


Stasiti i pomalo teretni Nicolas Sule igrač je kojeg su nazivali novim predvodnikom obrane Bayern Munchena. On će nakon pet godina otići iz Bayerna kao slobodan igrač nakon što mu istekne ugovor. Za njega je plaćeno 20 milijuna eura odštete, ali nikako se nije uspio nametnuti kao standardni prvotimac. Ne ide mu u prilog ni statura, djeluje presporo za ono što Bayern prakticira pa tako nije čudno da su ga se Bavarci i službeno odrekli.

Pisalo se o tome da Tuchel ozbiljno razmišlja da ga dovede ove zime, ali na kraju se to nije ostvarilo. Naravno, u ovom prijelaznom roku su se svi povezivali s Newcastleom pa tako i on, a Plavci su bili 'ozbiljnija' varijanta.

Posljednji, ali ne i najmanje važan u ovoj obrambenoj liniji, je Sven Botman, 22-godišnji Nizozemac koji igra za Lille. Dva kluba su 'ozbiljnije' zagrizla za njegovim uslugama bili su Milan i Newcastle, ali on na kraju ostaje u Ligue 1.

Mogu potvrditi da su ove zime Newcastle i Milan bili ozbiljne opcije. Ponude se bile konkretne. Pretpostavljam da ću sljedećeg ljeta napraviti veliki iskorak u karijeri“, rekao je za Ziggo Sport nizozemski branič.

„Svi misle kad kažem Newcastle da je stvar samo u novcu. Ali nije, riječ je o jako lijepom projektu, pogotovo ako znate kako su krenuli Manchester City i PSG. Mislim da bi bilo lijepo biti dio toga, dok je s duge strane Milan također jedan predivan klub“, dodao je 22-godišnjak.


VEZNA LINIJA

'Danas igramo' sustav 3-5-2, s tim da su naši bekovi zapravo krila, ali za potrebe ove postave Dembele i Lingard bit će svaki na jednoj strani.

Ok, desno je onda Ousmane Dembele, najveći gubitnik ovog prijelaznog roka i igrač od kojeg svi klubovi bježe kao da sa sobom nosi neko prokletstvo. Dembele zna nogomet, o tome je bespredmetno raspravljati, ali dojam je da je premlad doživio planetarnu slavu s kojom se jednostavno ne zna nositi.

Dembeleov transfer iz BVB-a u Barcelonu je treći najveći u povijesti nogometa. Jedina dvojica za koju je isplaćen veći iznos su Neymar i Mbappe, a za spomenuti dvojac je PSG kombinirano izdvojio 367 milijuna eura.

Francuz je djelovao kao sigurna oklada. Ipak, za svo ovo vrijeme provedeno u Barceloni, on je skupio 129 nastupa, 31 pogodak i 23 asistencije u svim natjecanjima. Usporedbe radi, u jednoj sezoni u BVB-u imao je 50 utakmica 10 golova i 22 asistencije.

Kad je pak riječ o ozljedama, teško ih je sve prebrojati, ali prema informacijama TM-a, on je zbog kojekakvih problema propustio čak 102 utakmice. Ako pak želite dane, reći ćemo vam ovako – zbog ozljeda se na Dembele nije moglo računati 705 dana, dakle nešto manje od dvije godine!

Odluka Barcelone da ga prekriži stoga nije iznenađujuća. Uostalom, nije baš da u Fatiju i Torresu nemaju jednako talentirane alternative za njegovu poziciju.

Što se tiče transfera, najviše se pisalo o Unitedu, PSG-u i Newcastleu, s tim da je bilo najizglednije da će postati novi igrač Svraka. Ni to se nije dogodilo, Dembele je ostao u klubu, a kako sad stvari stoje, narednih šest mjeseci provest će na tribini. Naravno, ako se u međuvremenu ne ozlijedi…

Na suprotnoj strani imamo Jesseja Lingarda, igrača koji je odigrao sjajno proljeće prije godinu dana u dresu West Hama. Tamo je bio na posudbi, pokazao je sav silni talent kojeg posjeduje, mnogi su ga vidjeli ponovno u prvoj postavi Uniteda, ali otkako je počela nova sezona, on kao da je zalijepljen za klubu. Dobro, ponekad bi ušao, njegova pojava na terenu bi nas iznenadila, ali starter nije postao. A igrač njegove kvalitete to mora biti.

West Ham i Newcastle dva su kuba koja su ga htjela u svojim redovima, ali onda se dogodio 'U turn' kako to vole reći Englezi. Iako je Rangnick dao zeleno svijetlo, izgleda da je Mason Greenwood najveći krivac zašto 'Messi Lingard' ostaje na Teatru snova. Barem do konca sezone…

U sredini vezne linije imamo veznjaka Juventusa Arthura i jednog od ponajboljih igrača Milana ove sezone, Francka Kessieja. Spomenuti dvojac bio je blizu Premier lige. Arthur je trebao u Arsenal, Kessie u Tottenham, s tim da je za Bjelokošćanina bio zainteresiran i PSG.

Problem kod Arthura bio je sljedeći – Juventusa ga je htio posuditi na 18 mjeseci, dok su ga Topnici bili spremni uzeti kod sebe tek do kraja sezone. Nije im odgovarala ni otkupna klauzula, 40 milijuna eura tražio je Juve, ali Topnicima je to bilo previše.

Što se tiče Kessiea, njegov potez bi za šest mjeseci mogao izazvati poprilične kontroverze. Neime, Gazzetta javlja da je on odbio mogućnost prelaska u Tottenham ovog siječnja kako bi na ljeto mogao vagati ponude Intera i Juvenstusa koje su mu zagarantirane. Dakle, navijačima će slomiti srca, ali njega to ne brine.

Kessie ne želi iz Serie A, s Milanom će se teško dogovoriti, a jedina dva kluba koja mu mogu ponuditi ono što on očekuje (a to nije mali iznos) su ujedno i dva najveća rivala Crveno-crnih.

Za kraj, u ovoj iznimno ofenzivnoj veznoj liniji našao se i Fabio Carvalho, igrač koji je doživio sudbinu nekolicine engleskih nogometaša da na kraju ne realizira transfer zbog papirologije i manjka vremena.

Veznjak Fulhama trebao je u Liverpool, ali sve je propalo u posljednji trenutak. Sve je bilo dogovoreno – odšteta, primanja, duljina ugovorne obveze… Ali sat je bio nemilosrdan.

NAPAD

Onog dana kad smo vidjeli sliku Dušana Vlahovića s dresom Juventusa u rukama, mnogima je na pamet palo što će sad biti s Alvarom Moratom. Dijete Reala je imalo nekoliko opcija za nastavak karijere, ali na kraju je ipak ostao u klubu.

Vjeruje Alvaro da on i Dušan mogu zajedno, ali nekako svi u to sumnjaju. Pogotovo kad spomenutom dvojcu pridodate i Dybalu koji nije klasična deveta već povučeni napadač koji se kreće u međulinijama i tako pokušava narušiti kompaktnost suparničkih obrana. Morata je bio velika želja Xavija, ali transfer u Barcelonu nije se dogodio. Potom se pričalo i o Arsenalu i Tottenhamu, ali ni to se nije realiziralo. Ostao je u Torinu, a sad, je li to bio dobar ili loš potez, vidjet ćemo na kraju sezone.

Na kraju ovog pregleda najvećih siječanjskih gubitnika je Reimsovo čudo od djeteta Hugo Ekitike. 19-godišnjak koji je ove sezone zabio osam golova u Ligue 1 je bio na koračić od Newcastlea, ali je i taj transfer na kraju neslavno završio. Doduše, bila je to zajednička odluka igrača i kluba. Reims se kocka, ali oni su sigurni da će na ljeto ponude biti još izdašnije. Ponuda Newcastlea kretala se između 25 i 40 milijuna eura (zavisno o izvoru), ali Hugo je igrač koji može i više od toga osigurati svojem matičnom klubu.

„Usprkos brojnim ponudama, zajednička odluka kluba i igrača je da Hugo ostaje i da zajedno nastavljamo u našim putovanjima“, službeno je priopćenje Reimsa.

POSTAVA NAJVEĆIH GUBITNIKA ZIMSKOG PRIJELAZNOG ROKA



Tagovi

Dean HendersonSven BotmanDuje Ćaleta-CarNiklas SuleOusmane DembeleJesse LingardArthurFranck KessieFabio CarvalhoHugo EkitikeAlvaro MorataGermanijak transferiZimski prijelazni rok

Ostale Vijesti