REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Srčani su, agresivni, ali osim Messija nemaju veliku klasu! Zaustavimo li Lea, napravili smo 70 posto posla

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 13.12.22. | 08:30

Brazilce je bilo teže zaustaviti, puno je više klasnih igrača, koji mogu riješiti utakmicu. Puno više Argentina ovisi o Messiju nego Brazil o Neymaru, prekinemo li dotok lopte do Messija, ostvarili smo glavni zadatak

Kad sam u svojem prvom komentaru za Germanijak najavio SP u Kataru kazao sam da bih volio da, ako to ne bude Hrvatska, svjetski prvak postane Argentina. Zbog Messija, koji je za mene najveći igrač ikad i koji zaslužuje u karijeri osvojiti Mundijal, jedino što još nije osvojio. No, sad mu, naravno, to ne želim, neka odigra još sljedeći turnir. Drag mi je kao igrač, drago mi je da je došao tako daleko, ali danas smo svi uz Hrvatsku!

No, po ovome što sam vidio dosad na turniru, dojam je da je taj Messijev motiv da osvoji naslov ujediinio čitavu Argentinu pa tako i samu momčad. Svi rade za Messija i sve je podređeno njemu. I ta euforija ih gura naprijed. Moram priznati da me nijedan drugi argentinski igrač nije previše očarao, ne bih nikoga posebno izdvajao. Messi, jednostavno, sjaji u ovoj momčadi, sve se, baš sve, vrti oko njega. Oni su jedna radna momčad, koja ima Messija, imali su Argentinci prijašnjih godina puno više klasnih igrača. Sad kad uspoređujete, recimo, naš i njihov vezni red, to je velika razlika u našu korist. Ali, imaju Messija koji vuče na svojim leđima tu momčad, izuzetno motiviran. Možda me čak ova Argentina podsjeća na onu Maradoninu iz 1986., kad je Diego bio taj koji je odskakao kvalitetom od svih drugih suigrača i čitava je momčad bila u njegovoj službi. Tako je sad s Messijem. I zato prvenstveno treba njega zaustaviti.

Argentina je, pak, najbliža onome što mi imamo u smislu atmosfere, naboja u momčadi, tog nekog fanatizma. Imamo i iste ambicije, glad za pobjednom, međutim, ipak bih istaknuo to naše iskustvo. Prošli smo puno toga u Rusiji, prošli smo i teške izazove u Kataru, imali stvarno težak put do ovog polufinala. U svakom smo susretu išli do gornjih granica, ali smo se uvijek uspjeli izdići iznad svih mogućnosti i proći dalje. Naša je snaga to što su nam kvalitete bolje raspoređene nego argentinske, u jednoj utakmici junak je Livaković, u drugoj Gvardiol, u trećoj Kramarić, u četvrtoj Petković... Svi su oni puni samopouzdanja, a međusobno stalno pokazuju kako su velika obitelj. To je naša adut u ovoj utakmici!

Zaustavili smo Brazil, možemo i Argentinu. Jer, gledajući ovako, Brazilce je teže zaustaviti, puno je više klasnih igrača, koji mogu riješiti utakmicu. Puno više Argentina ovisi o Messiju nego Brazil o Neymaru, no Messi i jest kategorija više od Neymara, zato očekivanja i jesu veća. Argentinci više vjeruju njemu, nego Brazilci Neymaru, spremni su poginuti za njega. I, zato bi trebalo biti lakše pobijediti Argentinu nego Brazil, zaustavljanjem Messija, obavili bismo 70 posto posla! Mora ga se preuzimati u prostoru, gdje god igra, vrlo će važno biti kad se branimo da su nam linije kompaktne, a kad napdamo da opet blizu njega i da zaustavimo dotok lopte do njega. Ako se nisko branimo morat ćemo biti gusti. Bit će to utakmica na rubu agresivnosti,na to se moramo pripremiti, to je njihov način igre, oni tako igraju. Iz iskustva znam da su Argentinci srčani, ponosni, oni su timski igrači puno više nego Brazilci. I to nam može raditi problem, na agresiju moramo odgovoriti agresijom, kroz posjed ih otupiti da oni trče za nama više nego mi za njima. To je recept za pobjedu.

Što se našeg sastava tičem tu je uvijek ta dvojba, koga u napad, koga na desno krilo. Bude li u špici Kramarić, onda će na desno Pašalić ili Vlašić, bude li u napadu Petković, tada će desno biti Kramarić. Međutim, to su detalji, najlogičnije je ostaviti istih 11 koji su započeli i protiv Brazila, od nas 100, vjerojatno bi nas 90 reklo da je najbolje ostaviti istih 11. No, izbornik je tamo na licu mjestu, najbolje osjeća puls momčad i što god odlučio, sigurno ima razlog i pokriće.

Riječ, dvije o sucu. Orsato je dobar sudac, jedan od najboljih, mislim da će biti pravedan i da ne moramo strepiti od nekih dvojbenih odluka. Prekvalitetan je i prevelik autoritet da bi si dopustio da napravi nešto što bi ga na bilo koji način kompromitiralo. Ja s njim ima dvojaka iskustva, u Dinamu protiv Rosenborga sudio nam je kazneni udarac, možda je mogao još jedan, a u bečkoj Austriji isključio me protiv Atletica. Ali, kažem, vjerujem da se o njemu neće pričati!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaNenad BjelicaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti