REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Gauči će zbog ovih 10 razloga dan ranije ići kući: S Modrićem ovo ne gubimo!

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 13.12.22. | 08:00

Kao što smo najavili slavlje protiv Brazila, idemo istim tonom u nove radne pobjede. Što bi se reklo pred vožnje u lunaparku: "ubacite žeton, stisnite gas, krećemo"

Otkako je Hrvatska skinula skalp Brazilcima, naglo smo postali zanimljivi svima, a lijepo je naš Luka Modrić najavio suigračima još u svlačionici Reala: "čuvajte se Hrvatske." A oni opet po svome... I eto, sad će polufinale Mundijala gledati s kauča.

1. Promijenio se narativ o Vatrenima.

Kada smo odbrojavali do početka prvenstva, bilo je: “Ne ulijevaju nadu. Proći će grupu pa doma. Vjerojatno su i iza Belgije, a kasnije odmah na Španjolsku i Njemačku, jako teško.” Kada smo čekali Brazil bilo je: “Ma i ovo je već puno za njih, provukli su se, sad će ih Brazil natrpati i sve naplatiti, nemaju oni šanse protiv njih.” Onda smo mi dobili Brazil pa se promijenila i ploča. “Dobri su, jako kvalitetni, uporni, dobri mladi, iskusni stariji igrači, iz male, ali ponosne zemlje, daleko najjači na području bivše države, neće Argentini biti lako, mogli bi ih dobiti, jaka je ova Hrvatska.” Svi bi sada komadić slavljeničke torte.

Razumijemo. Hrvatska stvarno ima ono nešto da se prije ili kasnije svi zaljube u nju i njen narod. Iako, nije Vatrenima bio problem ni kada su ih podcjenjivati. Dok su se drugi bavili nama, mi smo se bavili sobom, igrali svoju igru i ostvarivali svoj zajednički cilj. Sada ga, nakon Argentine, mislimo odraditi do kraja.


2. U 21 odigranoj utakmici od Eura, imamo samo jedan poraz.

Hrvatska je u sjajnom nizu, a čak i onda kada smo ‘popustili’ nismo izgubili. Jedini je poraz bio u skupini Lige nacija na Gradskom vrtu u Osijeku kada nas je šokirao Arnautović u 41. i 46. minuti, a onda Sabitzer u 57. Bila je to točno deseta utakmica od poraza protiv Španjolske na Euru, a od tada Hrvatska ne griješi. Nema straha od toga da će deseta opet biti kobna jer smo ju riješili protiv Japana, tako da bi i polufinale i (vjerujemo) finale trebali biti bez problema apsolvirani. Već je doza samopouzdanja stigla nakon odlično obavljenog posla u Ligi nacija kada smo s Austrijom u Beču poravnali račune, a nadu i snove povećavaju Vatreni svojim predinfarktnim završnicama i na Mundijalu.


3. Poznajemo metu. Martinez je bio na dalmatinskoj ‘spizi’. Kale sve zna.

Emiliano 'Dibu' Martinez jedan je od argentinskih junaka. S dvije obrane jedanaesteraca donio je Argentini prolaz u polufinale protiv Nizozemske, a bio je i junak raspucavanja na za Argentinu šampionskoj Copa Americi 2021. Inače, ovaj je golman u jednom trenutku završio i u Hajduku. Iz Independientea je prešao u Arsenal u kojemu je u osam godina upisao samo 38 nastupa. Kasnije je otišao u Aston Villu u kojoj je bio i Lovre Kalinić koji je doveo Martineza u Hajduk da s Bilima trenira 10-ak dana na Poljudu, nakon Covid kaosa koji je Argentinac napravio u reprezentaciji. Više o tome pročitajte OVDJE.


4. Argentina = Messi

Lionel Messi, igrač koji je odigrao čarobnu 1001. službenu utakmicu u karijeri alfa je i omega argentinske reprezentacije. On je prvo na što svi pomislimo kada se spomenu Gauči, a i posljednje. Svima je na pameti kako ga zaustaviti, a recept za to će Zlatko Dalić i njegov stručni stožer sigurno naći, a samim time i recept za zaustavljanje Argentine. Naravno da ne mislimo da se treba ostali devet igrača pretrčavati slobodni kao ptice po terenu, ali znamo tko je njihova najveća uzdanica. A znaju li oni tko je naša? S Dalićevim kombinacijama ponekad ne znamo ni mi, tako da će oni svoje snage ipak morati malo raspršiti po cijelom travnjaku, što automatski znači da će ih i prorijediti. U svakom slučaju, daleko smo kvalitetniji i sigurno će oni imati veće probleme od nas u pripremi ove utakmice.


5. Messiju se prijete kaznama, Modriću se dive

Argentinski mediji u strahu komentiraju činjenicu da je Messi vrlo negativno komentirao suđenje Španjolca što je jednim od članka FIFA-e zabranjeno. Jednom dijelu medija je poručio kako „ne želim govoriti o suđenju jer bih mogao biti kažnjen, ali su svi vidjeli što se događalo“, no argentinski Clarin jednako tako navodi da je Messi govorio i kako su „Nizozemci izjednačili na 2:2 nakon nepostojećeg prekršaja“ što je bio samo nastavak „općenito lošeg suđenja“. S druge strane, Modrić dobiva hvalospjeve, što zbog 37 godina i nivoa na kojem igra, što zbog načina na koji vodi reprezentaciju i stvara jedinstvo u istoj, što zbog toga što zna gospodski pobijediti pa utješiti protivnike. Ne vjerujemo da će FIFA kazniti Lea Messija, ali ako su obojica čarobnjaci, onda je ipak ljepše imati gospodina čarobnjaka za kapetana.


6. Modrić je njihova crna mačka!

U pet dosadašnjih susreta s Argentinom, imamo dva poraza, jedan remi i dvije pobjede. Potonje su stigle 2006. i 2018. Prijateljski susret u ožujku 2006. Hrvatska je slavila 3:2. Bila je to reprezentacija koju je vodio Zlatko Kranjčar u sklopu priprema za SP u Njemačkoj i ujedno ogled u kojem je Luka Modrić debitirao u dresu "Vatrenih", dok je Lionel Messi postigao svoj prvi pogodak u dresu "Gauča". Posljednji put susreli smo se na SP-u u Rusiji 2018. kada je Hrvatska u grupnoj fazi slavila sa 3:0 golovima Rebića, Modrića i Rakitića. Bila je to sasvim sigurno jedna od najvećih pobjeda u povijesti hrvatske reprezentacije, a Argentina je ispala u osmini finala od Francuske koja je potom porazila i Hrvatsku u finalu.

U međuvremenu je odigran još jedan susret, onaj prijateljski iz studenog 2014. kada nas je vodio Niko Kovač, u kojemu smo poveli, ali je Argentina preokrenula za konačnih 2:1. Tada nije igrao Modrić, što znači da je jasno tko je crna mačka za Gauče. Kapetane, povedi nas!

REUTERS/Matthew ChildsREUTERS/Matthew Childs


7. Hrvat je učio Argentince nogometu

Varaždinac Rudolf Kralj bio je 1978. godine svjetski prvak s Argentinom. Radio je u njihovoj reprezentaciji kao savjetnik Cesaru Luisu Menottiju. Igrao je za Građanski i Hajduk, a onda i za argentinski Ferro, a zbog teške ozljede već s 25 godina postao je trener. Osim toga, potkraj 60-ih izabran je za predsjednika argentinske udruge trenera. “Bio je velik, imao je preko 60 godina. Visok, sijed, spor, pomalo suh kao i svi Slaveni, ali očinski raspoložen. Savršeno je govorio španjolski, ali nikada nije izgubio naglasak. Jako smo ga poštovali. U ta dva mjeseca koncentracije u Quinta Salvatori puno smo razgovarali. Uvijek se sjećao svojih korijena, svoje domovine, Hrvatske”, rekao je za argentinski Clarin Sapo Saporiti.


8. I dalje se čude što nemamo centarfora, a mi u polufinalu. Dok se oni čude, mi pobjeđujemo.

Vječni upitnik na ovom turniru je - kako Hrvati nemaju špicu, a prolaze? E pa lijepo, zajedničkim snagama. Možda je i kiks svih drugih reprezentacija što su si stvorile jednu centralnu, ikonsku figuru u napadu pa su gurali sve na njih. Uostalom, nije da mi nemamo špicu, mi samo ne znamo koju bismo od ponuđene četiri prije stavili (wink). Ima ona “pjesnici su čuđenje u svijetu.” Mi ćemo ju preformulirati u “Vatreni su čuđenje u svijetu”. Pa dok se drugi čude, mi ćemo lagano do finala.


9. Oba finala nam pašu.

Ili je vrijeme da se osvetimo Francuzima ili je vrijeme za najneočekivanije finale u povijesti mundijala (a usput i ‘osveticu’ za remi na otvaranju). “Finale 2018. sam izgubio zbog suđenja pa sam malo osjetljiv na to”, izjavio je nedavno Zlatko Dailć i tako potaknuo još više želju za prolaskom u finale. Znali smo - mogla bi biti repriza onoga iz 2018. A Maroko? Najveće iznenađenje ovog prvenstva drugi je mogući protivnik. Afrička reprezentacija koja je već ispisala povijest svoje države, a uostalom, dobro namučila Hrvatsku na otvaranju. Nismo izgubili, odigrali smo 0:0, a noge su tada još bili teške. Sada smo se zagrijali i razigrali, mogli bismo to ‘popraviti’ i podići napokon taj toliko željeni pehar.

REUTERS/Hannah MckayREUTERS/Hannah Mckay


10. Termin - idealan!

Nakon silnih utakmica u 16 sati, stigli smo i do onog večernjeg. Termin u utorak u 20 sati idealan je i za igrače i za navijače. Taman je da ne pretjeramo u proslavi jer je sutra radni dan pa treba na posao. A onda nakon finala (u nedjelju u 16 sati) možemo zaružiti jer su tjedan iza svi ionako već na Božićnim godišnjima. Ako i niste, brzo upišite da jeste, ne dajte da vas nešto iznenadit. Morate biti spremni na sve. Osim da… Možda Plenković proglasi neki kolektivni dvotjedni godišnji za cijeli narod?



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaKatar 2022

Ostale Vijesti