Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Sprint za naslov: Bodovi se gube, a uskoro će ponestati i utakmica

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 04.04.22. | 10:00

Sljedeće tri Hajduk igra kod kuće, da bi ostao u igri za naslov mora uzeti svih devet bodova, a to znači da mora pobijediti Dinamo 20. travnja

Još jedna nula u derbijima Osijeka i Hajduka mogla bi se ukratko opisati frazom „malo prema ništa“. Domaći su pokazali nešto malo dobrog nogometa, Hajduk nije pokazao apsolutno ništa od onog što je morao i što se očekivalo od njega. Iz svega toga profitirao je Dinamo koji se malo odvojio od Osijeka na vrhu ljestvice, a malo više od Hajduka čije su šanse za titulu sve manje.

Promatramo li izolirano bodovnu razliku između Zagrepčana i Splićana, sedam bodova Hajduk ne može dostići u preostale dvije međusobne utakmice, potreban mu je još jedan kiks Dinama. A da ne govorimo koliko je upitno može li Hajduk dvaput za redom pobijediti vječnog rivala. S obzirom kako je igrao u Osijeku, ne može.

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Međutim, da ne gatamo budućnost, vratit ćemo se malo jučerašnjem derbiju. Utakmici koja bi neutralnog promatrača pred malim ekranima sigurno natjerala da prebaci program na nešto ljepše i oku ugodnije televizijske sadržaje. Osijek je igrao čvrsto, tvrdo i pragmatično, onako kako igra momčad koja zna kolike su još realne mogućnosti. Znali su domaći kako napadati, a još bolje kako se braniti te na koji način limitirati entuzijazam gostiju iz Splita.

Sve najave s Poljuda govorile su o napadačkom Hajduku, trener Valdas Dambrauskas govorio je kako vjeruje da njegova momčad ima najbolju napadačku liniju u Hrvatskoj, ali to nismo vidjeli u praksi. Osijekova obrana, čak oslabljena bez lidera i reprezentativca Mile Škorića, sasvim je ugasila napadače Hajduka. Nikola Kalinić se nije sastao s loptom, Marko Livaja je udarao u čvrsti bedem domaćih, a ostali iz prednje linije Bijelih nisu kalibar igrača koji može donijeti prevagu u derbijima. Nešto je pokušavao energični Emir Sahiti, djelovao nijansu bolje od ostalih, ali kada se potrošio i on se ugasio.

Učinak Lukasa Grgića bio je mizeran, s pozicije desnog veznog jedva da je dolazio u završnicu, uglavnom je gledao kako lopta prolazi pored njega. Koliko god se trudio i bio motiviran, više mu odgovara povučenija uloga u sredini, ovako je samo bio promatrač, veznjak bez lopte u posjedu. Filip Krovinović je imao više loptu nogama tek u drugom poluvremenu kada se po sugestiji trenera više vraćao po nju u obranu, ali sve je to djelovalo sporo i bezidejno protiv dobrog veznog reda domaćih. Par Nejašmić – Žaper nadigrao je protivnike u sredini terena, pomogao im je Caktaš koji je uvijek pod držao Fossatija pod pritiskom te Kleinheisler i Lovrić koji su odgovorno duplirali bokove. Igrač utakmice bio je Darko Nejašmić, igrač na kojem će Hajduk zaraditi milijun eura, a Osijek vjerojatno u budućnosti i znatno više, nakon što ga otkupi od Splićana.

Sigurno su Osječani zaslužni što Hajduk nije pokazao više u Gradskom vrtu, ali smijemo reći da su Splićani podbacili. Nisu imali ideju, ni brzinu, ni dobru predaju lopte, izgubili su sredinu terena što im se već događalo u derbijima i što potvrđuje da nemaju kvalitetu u veznom redu. Dambrauskas je u najavi utakmice govorio kako igrači moraju na terenu pokazati sve što su radili i pripremali na treninzima, ali to se nije dogodilo. Nije ni litavski stručnjak nešto bitno mijenjao tijekom utakmice, osim dolazaka Krovinovića po loptu u drugom poluvremenu te samo jednom zamjenom u napadačkoj liniji kada je 15 minuta prije kraja izašao Nikola Kalinić, a ušao Stipe Biuk. Za momčad koja je trebala pobjedu to nam se čini premalo, ispada da trener Hajduka nije želio previše riskirati i izložiti se potencijalnoj opasnost od kontranapada Osijeka. Govorio jest da hoće rizik, ali nismo to u njegovim potezima vidjeli. A bez rizika nema ni uspjeha.

„Bitno da nije poraz, nismo ostali bez bodova. Htjeli smo i pokušavali napadati, ali Osijek se dobro branio. Možda nismo bili u najboljem izdanju, ali uvijek nam ostaje iduća utakmica“, rekao je Hajdukov trener nakon utakmice. Istina je, dolaze nove utakmice i novi zahtjevi, ali bodovi se gube, a uskoro će ponestati i utakmica.

Sljedeće tri Hajduk igra kod kuće, da bi ostao u igri za naslov mora uzeti svih devet bodova, a to znači da mora pobijediti Dinamo 20. travnja. Nakon toga gostuje u Koprivnici pa mu dolazi Hrvatski dragovoljac, a potom ide na Rujevicu kod Rijeke gdje po trenutnom stanju na ljestvici mora pobijediti.

Osječani imaju zahtjevno gostovanje u Koprivnici pa im dolazi Hrvatski dragovoljac, a potom idu u Rijeku. Do kraja sezone još gostuju kod Dinama i Gorice u zadnjem kolu, a sigurno im neće biti lako protiv Lokomotive na Gradskom vrtu.

Lider Dinamo u travnju ima težak raspored, u idućem kolu igra na Rujevici protiv Rijeke, potom dočekuje Istru 1961, a onda tri utakmice gostuje, kod Hajduka, Gorice i Lokomotive. U svibnju na Maksimir dolaze Osijek i Hajduk u zadnjem kolu, Modri će između ta dva derbija gostovati u Šibeniku.

Rijeka sve derbije igra kod kuće, već u idućem kolu protiv Dinama, a još joj na Rujevicu dolaze Osjjek pa Hajduk. Neće Riječanima biti lako u gostima kod Lokomotive i Slaven Belupa, ligašku sezonu zatvaraju protiv Hrvatskog dragovoljca. Imaju i finale Kupa na Poljudu, sigurno će o njemu više razmišljati ukoliko ispadnu iz utrke za naslov.

U svakom slučaju još je relativno puno bodova u igri i još će biti promjena na ljestvici.

„Nastavimo li igrati kao večeras bit ćemo konkurentni i nastavit ćemo se boriti za naslov prvaka s tri ostale momčadi. Imamo dva derbija u gostima, Dinamo ima četiri derbija, puno je bodova u igri“, rekao je Nenad Bjelica nakon sinoćnje nule.

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Čeka nas uzbudljiva završnica sezone, to je sigurno, svi će gubiti bodove i nitko od četiri momčadi iz vrha još nije otpisan iz utrke. Pa ni Hajduk koji mora pokazati više nego je pokazao u Osijeku.

Tko s kim do kraja od ‘velike četvorke’

DINAMO (60)

Rijeka

ISTRA 1961

Hajduk (zaostala)

Gorica

Lokomotiva

OSIJEK

Šibenik

HAJDUK

OSIJEK (58)

Slaven Belupo

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Rijeka

ISTRA 1961

Dinamo

LOKOMOTIVA

Gorica

RIJEKA (55)

DINAMO

Lokomotiva

OSIJEK

Šibenik

HAJDUK

Slaven Belupo

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

HAJDUK (53)

ŠIBENIK

GORICA

DINAMO (zaostala)

Slaven Belupo

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Rijeka

ISTRA 1961

Dinamo

*Napomena: u zagradama su trenutni bodovi, a velikim slovima označene su domaće utakmice

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Prva HNLHNLGNK DinamoHajdukOsijekHNK Rijeka

Ostale Vijesti