@Reuters
@Reuters

Spremite se na opsadno stanje: Jedan velikan sigurno ispada, Lens je preklani bio drugoligaš, a sad bi mogao u Europu

Vrijeme Čitanja: 10min | sub. 21.05.22. | 08:00

Čeka nas luda završnica Ligue 1 u kojoj svega tri utakmice ni o čemu ne odlučuju.

Prvenstvo u Francuskoj stiglo je do svojeg finalnog dana. Osim što je novi prvak PSG, zasad se ništa drugo praktički ne zna. Dobro, zna se da će netko između Bordeauxa, St.Etienna i Metza ispasti direktno, dok će jedan od navedenog trojac u dodatne kvalifikacije za ostanak u ligi. Zasad je tome najbliži Metz, ali budući da ih danas očekuje ogled protiv PSG-a u Parizu, teško je očekivati da će se njihov bodovni učinak nakon današnjeg dana promijeniti.

U svakom slučaju, danas bi u Francuskoj moglo biti 'papreno'. Poznato je da su navijačke skupine u spomenutoj zemlji iznimno zahtjevne te da se njihovi protesti često odvijaju ne samo na stadionu, već i u gradovima. Vidjeli smo i ove sezone kako se prekidaju utakmice, vidjeli smo kako se proziva igrače, vidjeli smo i kako se protestira protiv uprave. Sve smo vidjeli, s tim da bi se danas sve to danas moglo dodatno eskalirati.

St.Etienne je dugo bio najtrofejniji francuski klub. 10 puta su bili prvaci Francuske, imaju šest Kupova i jedan Liga kup, ali ti slavni dani dalek su prošlost. Posljednji naslov prvaka datira još od 1981. godine, što u prijevodu znači da 'najtrofejniji francuski klub' nije osvojio 'najvažniji trofej u Francuskoj' točno 40 godina. Paradoksalno.

Jednom od najvećih nogometaša svih vremena i živućoj legendi St.Etienna i Francuske, Michelu Platiniju, sigurno nije lako gledati što se sve događa u klubu čiji je drugi najbolji strijelac u povijesti. Ispred njega je samo Hamouma koji je još uvijek igrač Zelenih (nadimak im je Sainté Les Verts), s tim da je Francuzu alžirskog podrijetla za 61 pogodak bilo potrebno 319 utakmica, a Platiniju za 54 pogotka njih tek 87.

U karijeri je igrao za Nancy, St.Etienne i Juvenstus, s tim da bi se lako moglo dogoditi da od sljedeće sezone ima jednog prvoligaša (Juventus), jednog drugoligaša (St.Etienne) i jednog trećeligaša (Nancy) za koje će navijati. Čudno, ali istinit

U posljednjem kolu St.Etienne gostuje kod Nantesa. Njima ova utakmica ne odlučuje ni o čemu, ali to ne znači da će se unaprijed predati. Osim toga, i da igraju 'pod ručnom', valja reći da su Zeleni u posljednje četiri utakmice upisali četiri pobjede te je upitno mogu li baš tako svladati klub koji je ove sezone skupio 23 boda više od njih. Usprkos tome što je St.Etiennu pobjeda neophodna, Nantes je taj koji danas ima ulogu favorita, a tečajeve za taj ogled pogledajte OVDJE.

Osim St.Etienna, veliki šok bilo bi ispadanje Bordeauxa, momčadi koja je prije zadnjeg kola na posljednjem mjestu Ligue 1 i koja je prije devet godina osvojila Francuski kup. Zlatno doba za biti navijač Žirondinaca bilo je prije 15-ak godina. Pet od ukupno 15 trofeja osvojili su između 2006. i 2013. godine, u svojim redovima imali su neke vrhunske igrače, a jedini put kad im je 'za dlaku' pobjegao europski trofej bilo je 1996. godine kad su izgubili finale Kupa UEFA od Bayerna. Bavarci su u dvije utakmice bili bolji ukupnim rezultatom 5:1, a za Bordeaux su tada igrali velikani poput Lizerazua, Dugarryja i Zidanea.

Teško je odabrati najvećeg francuskog nogometaša, ali Platini i Zidane su sigurno u Top 3. Kako bi nekadašnji predsjednik Uefe mogao ostati bez 'svojeg' kluba u eliti, isto bi se moglo dogoditi i Zidaneu. Bordeaux je nakon 37. odigranih kola posljednja momčad prvenstva, što je poprilično nevjerojatno kad se uzme u obzir da u svojem kadru imaju dvojicu igrača koje traži 'pola Europe', a to su veznjak Adli i stoper Ahmedhodžić.

Neovisno o tome kako ova sezona završi, za očekivati je da će obojica promijeniti svoje sredine na ljeto. Njihove ambicije sigurno nisu ispunjene, a umjesto europskog nogometa, do posljednjeg kola strahuju za prvoligaški status. Adli koji će put Milana koji ga je već otkupio za osam milijuna eura pa ostavio ovu sezonu na posudbi, dok reprezentativca BiH najviše traže klubovi iz Engleske i Italije.

Bordeauxu se moraju poklopiti i neki drugi rezultati da bi izborili ostanak, ali ako ne uspiju slaviti protiv Bresta u gostima, sve im pada u vodu. Zanimljivo, Brestu utakmica ne odlučuje ni o čemu, ali su i dalje veliki favoriti, dok je trenutni tečaj na pobjedu Žirondinaca u Germaniji 3.80.

Klub koji je trenutno u najboljoj poziciji i koji će, u slučaju da se bodovna razlika među ova tri kluba ne promijeni, imati priliku izboriti ostanak u Ligue 1 je Metz. No, problem za njih je taj što u posljednjem kolu igraju uvjerljivo najtežu moguću utakmicu u sezoni – gostuju kod PSG-a u Parizu. U prilog im ide to što Parižanima taj ogled ne odlučuje ni o čemu, ali opet, nadati se bodovima (ili bodu) protiv jednog od najbogatijih klubova svijeta u njihovom dvorištu zvuči malo nadrealno.

Metz ima iznimno 'staru' momčad, praktički nijedan igrač mlađi od 21. godine (izuzev Boubacara Traorea) ove sezone nije dobio ozbiljnu priliku. Odlučili su se na iskustvo, ali ispada da to nije bila dobra odluka. Osim toga, jedini igrač koji bi sigurno dobio prolaznu ocjenu za ovu sezonu je 19-godišnji Pepe Sarr, ali problem je taj što je Senegalac na posudbi iz Tottenhama. Ono što im je dodatan problem u cijeloj priči (jer, kao i da ih ovako nemaju dovoljno) je činjenica da im u današnjem ogledu protiv PSG-a nedostaje minimalno sedam igrača, od kojih je više od pola standardno u prvih 11.

Iako se bore 'za goli život', analitičari im ne daju prevelike šanse, a ako vjerujete da će danas doći do pobjede skoknite do Germanije koja je na dvojku spremila tečaj 15!

Valjalo bi se malo okrenuti i prema vrhu prvenstvenog poretka. Rennes našeg Lovre Majera neće u Ligu prvaka, ali u slučaju današnjeg poraza od Lillea u gostima te slavlja Strasbourga i Nice mogu ostati čak i bez Europe. Trenutno se nalaze na četvrtom mjestu koje ih vodi u Europsku ligu, pozicija niže osigurava plasman u Konferencijsku ligu, dok je trenutno šesta Nica trenutno bez Europe.

Rennes je u posljednjem kolu na krilima Lovre Majera pobijedio OM rezultatom 2:0. Zabio je hrvatski veznjak drugi pogodak svoje momčadi na utakmici, odigrao još jednu sjajnu utakmicu te još jednom potvrdio da je pogodio odlaskom u Francusku. Njegov Renners u posljednjem kolu gostuje kod prošlogodišnjeg prvaka Lillea koji je trenutno na sredini prvenstvenog poretka, s tim da ispod 10. mjesta ne mogu. Budući da su bodovno poravnati s Nantesom, jasno je što im treba da bi ih eventualno preskočili na prvenstvenoj tablici, ali njima je u svakom slučaju potpuno svejedno na kojem će mjestu okončati ovu, za njihove pojmove iznimno skromnu i razočaravajuću, sezonu.

Ono što im ide u prilog je da su u posljednjih pet međusobnih ogleda upisali tri pobjede i dva remija protiv Rennesa, ali gosti su danas ipak veliki favoriti. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da domaći strateg na teren pošalje kombinirani sastav te da priliku dobiju neki mladi i nadareni igrači. Modus operandi kluba već je godinama takav da pronađu nekog mladog igrača, profiliraju ga i ukalupe u prvu momčad, od njega naprave prvotimca, a onda prodaju za ogroman iznos. Napravili su to ne tako davno s Pepeom i Osimhenom, a sljedeći koji bi mogao doživjeti istu sudbinu je David.

Rennes je favorit, a tome svjedoče i tečajevi koje je spremila Germania.

(4.60) Lille (3.60) Rennes (1.80)

Svakako će jedan od zanimljivijih ogleda biti i sudar Lensa i Monaca. Prije dvije godine, Lens je bio drugoligaš, a sad postoji mogućnost da dogodine igraju Europu. Doduše, da bi se to ostvarilo, trebaju se poklopiti neki drugi rezultati, odnosno Nica, Strasbourg i Rennes ne smiju pobijediti, dok Lens na domaćem terenu mora slaviti protiv trenutno drugoplasiranog Monaca. Njima je također pobjeda važna, jer ako kiksaju, postoji velika vjerojatnost da ih preskoči OM koji je s njima bodovno izjednačen, a u tom slučaju Monaco neće ići direktno u Ligu prvaka, već će put do najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja tražiti preko kvalifikacija.

U posljednjih pet utakmica Lens ima tri pobjede i dva remija, a Monaco čak pet pobjeda. Ove sezone spomenuta dva kluba sastala su se su dva navrata, s tim da je svaka momčad slavila jednom. Bit će to važna utakmica u kojoj neće biti iznenađenje kakavgod bio konačan rezultat, s tim da je momčad iz Monte Carla ipak blagi favorit.

(3.35) Lens (3.45) Monaco (2.15)

Isto tako važno je istaknuti da će se 'lomiti koplja' u ogledu OM-a i Strasbourga. Veliki hendikep po domaćina je izostanak njihovog uvjerljivo najboljeg igrača Payeta, baš kao što ih muči i forma posljednje vrijeme budući da u posljednjih pet utakmica imaju čak tri poraza, dok je Strasbourg slavio u posljednja dva ogleda minimalnim rezultatom, dok su prije ta dva slavlja remizirali s PSG-om u utakmici sjajnoj za svakog nepristranog gledatelja (3:3).

Ako se ništa ne promijeni, Strasbourg će u Konferencijsku ligu, odnosno kvalifikacije za istu, a Marseille u kvalifikacije za Ligu prvaka. Sigurno je, danas ni jedni ni drugi neće kalkulirati, moraju ići po pobjedu jer im remi ništa ne osigurava. Preciznije, OM je u boljoj poziciji, oni niže od trećeg mjesta ne mogu, dok bi gosti mogli u posljednjem kolu izgubiti velika financijska sredstva koja osigurava plasman u Europu te na taj način 'baciti niz vjetar' jednu sjajnu sezonu u kojoj su bili bolji od klubova poput Lyona, Lillea, Montepelliera i ostalih.

(2.15) Marseille (3.40) Strasbourg (3.40)

U svakom slučaju, danas oko 23 sata spustit će se zastori na još jednu fenomenalnu sezonu u Ligue 1. Nema sumnje da će se u nekim dijelovima zemlje itekako slaviti, a negdje još više tugovati. Francusko prvenstvo nikako nije razočaralo te svakom nogometnom fanatiku ne preostaje ništa drugo nego da se jednako tako zanimljivoj sezoni nadaju i dogodine.

Među elitu se vraćaju Toulouse i Ajaccio, dok nam tek preostaje vidjeti hoće li se ove godine u Ligue 1 i Ligue 2 zamijeniti dva ili tri kluba, s tim da ćemo na to odgovor još malo pričekati.

Ligue 1, 38. kolo

Subota, 21. svibnja

Angers – Montpellier 21.00

Brest – Bordeaux 21.00

Clermont – Lyon 21.00

Lens – Monaco 21.00

Lille – Rennes 21.00

Lorient – Troyes 21.00

Marseille – Stasbourg 21.00

Nantes – St.Etienne 21.00

PSG – Metz 21.00

Reims – Nice 21.00

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Ligue 1Ligue 2LensSt. EtienneMetzBordeauxMonacoMarseilleRennesStrasbourgNice

Ostale Vijesti