REUTERS
REUTERS

Spalletti se prije četiri godine već nalazio u sličnoj situaciji, a onda je sve krenulo po zlu....

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 21.11.21. | 09:24

U nedjelju s početkom u 18 sati na San Siru trećeplasirani Inter dočekuje vodeći Napoli, jedinu neporaženu momčad prvenstva. Gli Azzurre je do vrha doveo Luciano Spalletti kojem je Inter bio posljednji klub kojeg je vodio prije dolaska na klupu Napolija. Prije četiri godine, negdje u ovo doba, Spalletti se s Interom nalazio u sličnoj situaciji, a onda je sve krenulo po zlu...

Luciano Spalletti je svjetla svjetskih reflektora prvi put na sebe skrenuo 2005. kada je Udinese odveo do četvrtog mjesta i izborio kvalifikacije za Ligu prvaka. Na svjetskoj trenerskoj karti potpuno se afirmirao u Romi s kojom je osvojio svoje prve trofeje u karijeri. Vodio je Vučicu do dva talijanska Kupa i jednog Superkupa u kojima je nadvisio Mancinijev Inter, tada najdominantniju i najmoćniju momčad Italije.

Spalettiju, koji nikada nije bio prvoklasni nogometaš, predviđala se prvoklasna trenerska karijera i preuzimanje nekog od najvećih klubova svijeta. A onda je, tada 50-godišnji Talijan rodom iz malog toskanskog gradića Certalda, iznenadio sve i preuzeo klupu ruskog Zenita. U Sankt Peterburgu je odradio vrlo dobru dionicu. Već u prvoj sezoni osvojio je duplu krunu, zabilježio je 21 utakmicu bez poraza u ruskoj Premijer ligi, a u pet godina provedenih u Rusiji Zenitu je donio dva naslova prvaka Rusije, dva kupa i jedan Superkup.

Pet godina kasnije vratio se u 'svoju' Romu. Vratio je Vučicu u sami vrh Italije i osigurao plasman u Ligu prvaka, osvojivši jedno drugo i jedno treće mjesto. No, tada je prejak bio Juventus... Iako je Roma pod Spalettijem uvijek igrala dopadljiv i napadački nogomet, s naglaskom na posjed lopte i jaki presing zbog čega je Roma bila najbolja momčad lige po dobivenim duelima, presudio mu je sukob s legendom od koje u Vječnom gradu nema veće, Francescom Tottijem.

Spalletti je napustio Romu, a to je objeručke prihvatio Inter, koji je od triplete 2010. lutao s trenerima, pokušavajući pronaći adekvatnu zamjenu za 'ljubav svog života'. Spalletti je na San Siru dočekan s oduševljenjem, navijači ga nisu 'mrzili' jer im je s Romom oteo nekoliko trofeja, nadali su se da je napokon stiglo vrijeme za povratak na vrh. I da će napokon preboljeti odlazak svoje 'ljubavi' kod bogatijeg 'prosca' u Madrid.

Inter je sezonu ranije završio sedmi, ispod crte europskih natjecanja i mogao je biti fokusiran isključivo na domaća natjecanja. I krenuo je spektakularno, s četiri pobjede, zatim je pobijedio Milan u milanskom derbiju (3:2), odigrao dvije 'nule' na gostovanjima kod Napolija i Juventusa i zasjao na vrhu prvenstvene ljestvice bez prvenstvenog poraza, s gol-razlikom 33:10, Maurom Icardijem kao prvim strijelcem lige, Antoniom Candrevom kao prvim asistentom, Ivan Perišić sudjelovao je kod 13 golova i, navodno je, odbio Manchester United samo zbog razgovora sa Spallettijem. Cijela momčad djelovala je preporođeno.

Spallettiju se kroz karijeru spočitavao manjak velikih trofeja. I činilo se da je došlo do pravog spoja. Spalletti je Interu usadio pravi sistem igre, a Nerrazzuri su pobjeđivali sve pred sobom.

Paradoksalno, sve je krenulo nizbrdo jednom pobjedom koju je Inter ostvario 12. prosinca 2017. U osmini finala kupa, Inter je na Meazzi dočekao trećeligaša Pordenone, očekivala se rutinska pobjeda, kao i u idućih 10 dana protiv Udinesea i Sassuola u prvenstvu, a onda je, 30. prosinca Inter igrao derbi protiv Lazia u Milanu. Nerrazzuri su imali otvoreni put prema neslužbenoj tituli prvaka prvog dijela sezone.

Spallettijeva momčad nije uspjela u 90 minuta slomiti trećeligaša u kupu i prošli su u četvrtfinale tek nakon raspucavanja penala (5:4). Uslijedio je domaći poraz od njegovog bivšeg kluba Udinesea (1:3), zatim i od Sassuola (0:1), a onda je stigao i hladan tuš u četvrtfinalu kupa, minimalni poraz od Milana. Za kraj godine, Inter nije uspio svladati Lazio. Na Meazzi je završilo 0:0 i Juventus je u 2018. ušao kao kao suvereni lider prvenstva.

Iduća godina nije donijela pomaka, uslijedila su četiri 1:1 remija - protiv Firorentine, Rome, SPAL-a i Crotonea. Ukupno 10 utakmica bez trijumfa, uključujući i taj kobni Pordenone koji je apsolviran tek nakon raspucavanja penala. Interu je trebalo nešto manje od 70 dana da ponovno upiše tri boda, na Meazzi je teško pala Bologna (2:1), no uslijedio je novi poraz od Genoe... Inter je sezonu završio s 23 boda manje od Juventusa, jedva izborivši Ligu prvaka pobijedivši direktnog konkurenta za četvrto mjesto Lazio u zadnjem kolu u Rimu (2:3).

Ta pobjeda je, moguće, spasila Spallettija otkaza, koji je s Interom odradio još jednu cijelu sezonu. Ponovno bez trofeja, s 21 bodom manje od prvaka Juventusa....

Nakon sezone 2018/19 klupu je preuzeo Antonio Conte i navijači Intera su napokon preboljeli Josea Mourinha. Conte im je donio naslov prvaka nakon 11 godina suše, no Spalletti je, tvrde mnogi pratitelji milanskog kluba, postavio temelje te šampionske momčadi. Doveo je Milana Šrkiniara i Lautara Martineza, preporodio i afirmirao Brozovića kao jednog od najboljih veznjaka svijeta, a isto tako stavio je na led Maura Icardija i natjerao upravu kluba da shvati kako Icardi nije centarfor koji će ih dovesti do titule.

Nakon odlaska iz Intera povukao se iz nogometa na dvije pune godine....

Na scenu se vratio krajem petog mjeseca kada je osebujni predsjednik Napolija De Laurentis objavio ime nasljednika Gennara Gattusa.

Otvorio je prvenstvo s osam pobjeda, između ostalo i protiv Juventusa u trećem kolu na bivšem San Paolu, a danas stadionu Diega Maradone. Tek u devetom kolu Spallettijev Napoli doživio je prvi 'kiks', ako to uopće možemo nazvati 0:0 protiv Mourinhove, ali i 'svoje' Rome, a onda je i u prošlom kolu, neposredno pred odlazak na reprezentativnu pauzu Napoli remizirao s Tudorovom Veronom.

Činjenica da je Napoli prošle godine ostao bez Lige prvaka samo može koristiti u nastojanju temperamentnih Napolitanaca da stignu do svojeg trećeg naslova, prvog nakon ere velikog Diega Maradone. Europsku ligu otvorili su remijem kod Leicestera 2:2, a onda je uslijedio i neočekivani poraz od Spartaka u Napulju (2:3),ujedno i jedini poraz ove sezone. Ipak, sve je sjelo na svoje s dvije uvjerljive pobjede protiv Legije, 3:0 i 4:1. Napoli je s pola snage stigao na korak do europskog prezimljavanja.

Spalletti je je na glasu kao jedan od najvećih taktičara talijanskog nogometa, preferira 4-3-3 i povremeno 4-2-3-1 formaciju, s time da je za vrijeme prvog mandata u Romi često koristio 4-6-0 formaciju, s Tottijem kao lažnom devetkom, dok je u Zenitu povremeno koristio i 5-4-1 formaciju.

U Napoliju forsira 4-3-3 u odnosu na Gattusovih 4-2-3-1 s Piotrom Zielinskim i Andre-Frankom Zambom Anguissom kao 'box-to-box' veznjacima, i Fabianom Ruizom kao središnjim kreatorom Napolijevih napada. Ruiz je igrač s najviše točnih dodavanja u Serie A (69.5 po utakmici s uspješnosti od 92 posto) i on je, u ovom trenutku ključni kotačić Spallettijevog sistema gradnje napada. Za razliku od Gattusovog Napolija, Spallettijev puno rjeđe preskače igru i fokusira se na kombinatoriku.

Bekovske pozicije drže talijanski reprezentativac Giovanni Di Lorenzo i Portugalac Rui, a obranom komandiraju bivši igrač Dinama, Amir Rrahmani i traženi Kalidou Koulibaly.

Ipak, najveći snagu svoje momčadi i vjeruju u konačni trijumf Spalletti temelji na napadu u kojem Victor Osimneh igra klasičnog 'target mana', a ove sezone je za razliku od prošle prilično efikasan i zabio je devet pogodaka u 13 ovosezonskih utakmica. 22-godišnji nigerijski centarfor, kojem je tržišna vrijednost porasla na 60 milijuna eura, je veliki broj svojih pogodaka zabio iz neposredne blizine.

Međutim, generalno gledano, najbolji igrač ove momčadi, jedini pravi 'kapitalac', je njen lider i kapetan, europski prvak Lorenzo Insigne. Ta apsolutna legenda, koja je praktički cijelu svoju karijeru provela u gradu podno Vezuva, zadaje prilične glavobolje De Laurentisu budući da mu ugovor ističe 2022., a još ga uvijek nije produžio....

Insigne se na ljeto okitio titulom europskog prvaka, bio je jedan od ključnih Azzurra u pohodu na tron, a sada je stiglo vrijeme i za konačni uspjeh sa svojim klubom. Da Napolitancima donese ono što stanovnici ovoga grada, koji je sjecište nekoliko kultura i jedinstven na svijetu, čekaju više od 30 godina. Još od čovjeka čija ilustracija krasi brojne murale ovoga grada.

A ovo je prilika Spallettiju da zauvijek skine stigmu trenera koji ne osvaja trofeje. Jer, trofeji s Napolijem su, između ostalog, Maradonu učinili jednim od najvećih ikada.

Talijanski strateg sada mora pripaziti da mu se ne ponovi povijest i scenarij iz jeseni 2017. Kada je s Interom također djelovao nezaustavljivo, a onda je u prosincu pokleknuo.

Ono što je sigurno, barem većina navijača Intera neće svojeg bivšeg trenera dočekati sa zvižducima. A tome se nada i sam Spalletti....

“Nadam se da me navijači Intera neće zviždati, mislim da ne postoji razlozi za to. Uostalom, mogao sam napraviti nešto dobro u Milanu. Da, Conte je osvojio Scudetto, kapa dolje, ali ja sam postavio temelje toj momčadi. Nadam se da nisu zaboravili.”

Derbi Serie A igra se danas u 18 sati na Giusseppe Meazzi.

(2.25) Inter (3.40) Napoli (3.20)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Luciano SpallettiInterNapoliSerie A

Ostale Vijesti