Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Sopić lovi prvu pobjedu na klupi Rijeke, Bijelo-plavi slavljem na Kvarneru žele zaboraviti na Dinamo (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 16.09.23. | 08:04

Derbi utakmica osmog kola HNL-a na rasporedu je u 19.30 sati (Max Sport 1).

Prije godinu dana, kad je Osijek gostovao na Kvarneru usklopu devetog kola HNL-a u sezoni 22./23., situacija u riječkom prvoligašu nije bila dobra. Bila je to prva utakmica Sersea Cosmija na klupi Rijeke, dok je Bijelo-plave vodio Rene Poms. Gosti s istoka Lijepe naše prošetali su se dopobjede kao nikada prije, bila je to jednosmjerna ulica u kojoj je ishod biopoznat i prije nego li je Ante Čulina označio početak utakmice. Za goste suzabijali Mierez i dvaput Caktaš, a obojici je Rijeka oduvijek bila najomiljeniji protivnik u HNL-u. Uostalom, El Toro je protiv Rijeke bio precizan sedam puta (jedan pogodak više zabio je Šibeniku), a Caktaš 13 (isti broj pogodaka zabio je i Istri 1961).

Okladite se na bogatu Germanijinu ponudu ljetnog prijelanog roka 2023. (Igraj odgovorno, 18+)

No, Caktaša na ovoj utakmici neće biti, u prošlom je ogleduzaradio treći žuti karton pa će tako do 102. pogotka u HNL-u doći protiv nekog drugog kluba. Varaždinci i Farmaceuti su na oprezu…

Gospodina Cosmija, na veliku radost svih Riječana, više nema na Kvarneru, baš kao što ni više od pola igrača Rijeke koji su konkurirali ili igrali tu utakmicu više ne zovu Rujevicu svojim drugim domom. Oni koji su ostali, nisu ostali slučajno. Napravljena je selekcija te se onim skupima i nedovoljno kvalitetnima zahvalilo na doprinosu, dok se one kvalitetne s izraženim potencijalom zadržalo.

Kad se pogleda Rijeka otprije godinu dana i danas, ova momčad koju Željko Sopić ima na raspolaganju je nemjerljivo kvalitetnija. Uostalom, dovoljno je samo reći Pjaca, Pašalić, Fruk, Dilaver… S druge strane, Osijek ipak djeluje puno slabije. Ivušić, Žaper, Kleinheisler su igrači koji u svakoj HNL momčadi rade razliku. I Beljo, koji je taj ogled započeo na klupi…

No, iako Osijek više nije toliko jak, to ne znači da je slab. Naprotiv! O Bukviću se raspisao CIES, Nejašmić i Mierez su još bolji nego prije, Lovrić se ‘vraća’… Imaju Bijelo-plavi na čemu temeljiti svoj optimizam. Uostalom, protiv Dinama je Tomasova momčad veći dio utakmice bila puno kvalitetniji takmac. Prepuna Opus Arena na kraju ipak nije slavila, Plavi su uspjeli okrenuti rezultat, ali dojam je ipak bio na strani domaćina.

Kad bi prvih 75 minuta iz te utakmice danas ponovili na Rujevici, nitko ne može garantirati da se ne bi ponovio onaj rezultat otprije godinu dana. Usprkos, ponavljamo, puno kvalitetnijoj Rijeci.

Sopić u svojoj četvrtoj utakmici na klupi Rijeke traži prvu pobjedu na klupi novog mu kluba. Momčad s Kvarnera u onoj nezaboravnoj utakmici protiv Dinama nije imala šanse (ne zbog kvalitete Dinama koliko zbog svega što se događalo ranije tog tjedna), protiv Lillea je malo nedostajalo za povijesni doseg, dok je remi s Varaždinom primarno rezultat emocionalnog i fizičkog pražnjenja nakon ispadanja iz Europe. Sad je Sopić dobio dva tjedna mirnog rada, momčad ga je upoznala, on momčad također, stoga se sada očekuje da se ta pozitivna energija koja se osjeti na Kvarneru pretoči u pobjedu u derbiju kola protiv momčadi koju je današnji strateg Rijeke već jednom pobijedio dok je vodio Goricu. Doduše, dvaput je Sopić i gubio od Osijeka, jednom čak ove sezone, ali samim time je još bolje na svojoj koži osjetio odakle dolazi najveća opasnost po njegovu momčad i na što i koga mora posebno pripaziti.

Kako kod Osijeka nema Caktaša, tako kod Rijeke danas nema Hodže. On također ima tri žuta kartona zbog kojih će propustiti utakmicu. Što se tiče ozljeda, Sopić je lišen usluga Radeljića, inače bivšeg stopera Bijelo-plavih te Čabraje, dok su upitni nastupi Bande i oporavljenika Dilavera.

Tomas je ipak u nešto boljoj situaciji budući da je zbog ozljede nedostupan samo Hiroš, ali on ionako nije član udarnih 11 kao primjerice Hodža i Dilaver kod Rijeke. Svi ostali igrači, uključujući i ‘novake’ Duartea i Garmaša, bit će u konkurenciji.

Derbi kola između Rijeke i Osijeka sudit će Patrik Kolarić (Čakovec), pomoćnici su Nikola Kečkiš (Virovitica) i Ivan Starčević (Bjelovar), dok je četvrti sudac Dario Kulušić (Šibenik). U VAR sobi bit će Duje Strukan (Split), a njemu će pomagati Ante Terzić (Podstrana). Delegat utakmice je Tihomir Čalić (Marčana), kontrolor Ivica Modrić (Zagreb), a časnik za sigurnost Vlado Dominić.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-2-3-1):

 

Osijek (4-2-3-1):



Tagovi

OsijekHNK RijekaRijekaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti