Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Skupština Dinama donosi Statut, Vedriš postaje dopredsjednik, spominje se i Barišićev nasljednik!? Klub planira 25 milijuna od transfera u 2024.!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 21.12.23. | 10:35

Bude li kvoruma, odnosno 36 prisutnih članova, Skupština bi trebala prihvatiti novi Statut i financijski plan za iduću godinu

Hoće li to biti povijesni dan ili samo još jedna etapa pravne i bitke za vlast u Dinamu? Večeras u 18 sati počinje u Maksimiru još jedna Skupština, koja bi, ako sve prođe prema očekivanjima, trebala iznjedriti novi klupski Statut. Skupština je proglašena izvanrednom, a to nije slučajno, jer, izvanredna Skupština ne treba verificirati nove članove iz redova povjerenika, već se članovima Skupštine u startu smatraju povjerenici sa zadnje Skupštine iz rujna. Doduše, još uvijek ne znamo je li ona bila legitimna, nadležni gradski Ured nije još donio tu odluku. Ako bi ona, kojim slučajem bila poništena, tada bi bilo posljedica i za ovu Skupštinu i njezine odluke.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Sudeći prema mišljenju skupštinara, ispunjenjem kvoruma smatrat će se dolazak 36 zastupnika. Skuptšina trenutno ima 70 članova, 10 manje od broja propisanog Statutom, ali po njemu će se ravnati. Plan je Mirka Barišića popuniti Skupštinu s 10 novih ljudi. Osmorica su Dinamovi povjerenici (Lisak, Premuž, Lazar, Kovačević, Malek, Stipić, Polić i Babić), dvojica su Nauković i Skender, odnedavno članovi IO-a. Zanimljivo, prođu li ova 10-orica u Skupštinu, mandat će im kao i svima ostalima isteći u ožujku, odnosno, samo će danas i nikad više (osim ako ne budu ponovno izabrani) sudjelovati u radu Skupštine. Inače, Statut je teška šesta točka dnevnog reda!

Jedno od pitanja koje se postavlja prije Skupštine jest hoće li biti kvoruma, odnosno, hoće li broj zastupnika opet biti 'na granici', o čemu će opet morati odlučivati gradski uredi. Naime, skupštinari iz tzv.Zorićeve grupe najavili su da se opet, kao ni u rujnu, neće pojaviti, a ako ne dođu i predstavnici navijača, moglo biti biti 'čupavo'. Ipak, prema novim informacijama, iako nisu posve zadovoljni novim Statutom, oni će sudjelovati u radu Skupštine, ne žele dovesti Dinamo u pravnu blokadu i pred neizvjesnu budućnost. Po novom Statutu, dakle, Skupština bi imala 60 zastupnika, 35 bi birao Izvršni odbor, tajnim glasanjem! A ostalih 25 biralo bi se na izborima, pravo glasa imali bi svi članovi Kluba, koji bi glasali za određene liste. A lista koja dobije najviše glasova kompletna bi ulazila u Skupštinu. Navijačima su obećana dva mjesta u IO-u (od 13), ali i dva u NO-u (od tri). Predsjednika bi mogla opozvati Skupština dvotrećinskom većinom.

Po novome Dinamo bi imao i dopredsjednika, kojega predlaže predsjednik i on bi bio čovjek, koji bi vodio klub u slučaju predsjednikova izbivanja. Prema neslužbenim informacijama, dopredsjednik kluba mogao bi postati Mladen Vedriš! Moguće je da on bude tema već danas, iako je planirano za ožujak. A u javnost se probila i glasina da bi nasljednik Mirka Barišića u predsjedničkoj fotelji (mandat mu istječe u ožujku 2024.) mogao biti Krešimir Rotim, koji je bio član Dinamove Skupštine i IO-a! Dakako, ako se Barišić doista odluči povući. Naravno, kao i uvijek dosad do same Skupštine nećemo znati rasplet, nije isključeno da će opet biti nekih preokreta, figa u džepu i pravnih manevara. Zato smo oprezni u najavama 'povijesnog dana'.

U posjedu smo i financijskog plana Dinama za iduću godinu, koji bi Skupština danas trebala prihvatiti. Planirani su prihodi veći od 51 milijun eura, a čak 25 milijuna planira se namaknuti od transfera i posudba u iduća dva prijelazna roka. Ne znamo spadaju li u to samo novi transferi ili se računa i s onima, koji dolaze na naplati tijekom godine, ali Dinamo čeka zanimljiva transferna godina, jer u planu rada za 2024. jasno piše:

"U naredna dva prijelazna roka planira se više izlaznih transfera s ciljem osiguranja financijske stabilnosti."

Planiraju se i novi raskidi ugovora s igračima koji su 'neperspektivni' ili 'nedovoljno kvalitetni' za klub, a naravno, planira se i dovođenje igrača, ali u granicama financijske održivosti. Sportski su ciljevi osvajanje naslova prvaka i Kupa u tekućoj sezoni te plasman barem u skupinu Europske lige, kroz play-off Lige prvaka.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Mirko BarišićMladen VedrišStatut GNK Dinamo

Ostale Vijesti