Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Skočić mu je napravio uslugu, Antonio Marin mogao bi dobiti veliku priliku u Dinamu

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 25.06.23. | 12:45

Bio je jedan od pozitivnih priča prve utakmice u Dugom Selu, a mnoge okolnosti rade za njega u Maksimiru. Hoće li napokon dobiti i iskoristiti šansu, u zadnjoj godini ugovora

Nije to nipošto bila utakmica od koje treba raditi veliku priču u kontekstu onoga što su neki Dinamovi igrači tamo pokazali, donositi neke konačne zaključke. Bila je to feštarska prigoda, Dugo Selo je slavilo svojih prvih 100 godina, bila je to i utakmica nakon tjedan dana uvodnih treninga, zapravo, teško je bilo očekivati neku razigranu, efikasnu partiju Modrih. Pobijedili su 1-0, dovoljno da se ne priča da nisu uspjeli zabiti... No, treba istaknuti i pohvaliti reakciju trenera Igora Bišćana na kraju utakmice, nije tražio nikakva opravdanja, nije se previše vadio na 'teške noge i naporne treninge po velikoj vrućini', već javno poručio da je očekivao više, uvjerljiviju pobjedu i više želje i htijenja. Odmah na početku priprema vrlo izravna poruka svim igračima da su zahtjevi visoki, da nema opuštanja i da će se gledati svaki korak. Neka mjesta treba popuniti, neki mlađi i igrači koji su se vratili su posudbe mogli bi ostati i u konačnom rosteru. Ali, u ovakvim utakmica, kao što je ova protiv Dugog Sela lako se izgube pozicije, svaki igrač koji je 'na granici', treba biti svjestan da se nova prilika teško zarađuje. I zato, koliko god bile feštarske, revijalne ili 'samo' pripremne, takve utakmice sigurno u Bišćanovoj glavi stvaraju sliku o svakom igraču, sami si pišu plueve i minuse.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jedan od onih koji je u Dugom Selu zaradio plus bio je Antonio Marin. Igrao je u nastavku i bio jedan od najboljih, on Vasilj i Barišić bili su u nastavku puno opasniji nego neke glavne vedete u prvom dijelu. Da, opet ćemo ponoviti, rekao je to i Bišćan, bilo je to razdoblje kad je i domaćin mijenjao svoje najjače snage, nije to utakmica u kojoj bilotko može radikalno poboljšati svoj status, ali kad je Antonio Marin u pitanju, možda baš takva utakmica može dosta reći o njemu. Jer, kod njega nije nikad u pitanju bilo znanje, već igra u oba pravca, taj neki voljni moment ili, što su mu treneri često zamjerali, 'body language'. Sjećamo se, primjerice, lani, Ante Čačić otpisao ga je, praktički, nakon prvog treninga u Sloveniji, Marin je djelovao tromo, nezainteresirano, a u utakmici protiv slabijih suparnika, gdje je trebao raditi razliku, bio je nevidljiv. Jednostavno, nije svojim govorom tijela i izvedbama dao Čačiću nijedan argument da ga više koristi. Kasnije, kad je došao k sebi, podigao razinu i intenzitet rada, bilo je kasno, uloge u momčadi već su bile podijeljene, Dinamo je bio u pobjedničkom nizu, u Ligi prvaka i bilo je malo prostora za Marina.

Zato se, u njegovom slučaju, izvedba protiv Dugog Sela može uzimati za analizu, baš ono što mu je nedostajalo prijašnjih godina da se nametne u Maksimiru, Marin je pokazao u toj utakmici. Volja, želja, sudjelovanje u defenzivi, opasan, gladan lopte u suparničkom šesnaestercu. I taj 'body language', koji je potpuno drugačiji nego prije. Očito, polusezona u Rijeci, kod Sergeja Jakirovića, koji je znao iz njega izvući najbolje, dobro mu je došla. I sad je ponovno na pripreme Dinama došao s velikim očekivanjima. Sigurno Antoniju Marinu nije bilo drago što ga je Dragan Skočić izostavio s popisa za Euro U21, očekivao je da će biti na popisu, pogotovo što je kod Igora Bišćana bio standardan na toj listi. No, sad ispada da mu je Skočić napravio uslugu. Umjesto da se pati u Rumunjskoj u lošim izdanjima mlade vrste, dobio je priliku od prvog dana krenuti na pripreme s Dinamom i pokušati se nametnuti upravo Bišćanu. K tome, izgleda motiviran, zreliji nego ranije, želi dokazati da zaslužuje priliku, koju u Maksimiru nikad nije dobio u kontinuitetu.

Još jedna okolnost ide na ruku Antoniju Marinu. Na toj lijevoj strani igra Luka Ivanušec, koji bi tijekom ljeta mogao napustiti Maksimir. A Gabriel Rukavina, koji je trebao biti njegov nasljednik, još se muči s ozljedom gležnja, nije se oporavio, a i vjerojatno će otići nekamo na posudbu (spominje se Istra). Mogu na lijevoj strani igrati i Dario Špikić i Luka Menalo, ali prvoga smo češće viđali na desnoj strani, dok je drugi bio s reprezentacijom i tek će se priključiti pripremama. Petar Bočkaj, pak, više je bek nego krilo u Bišćanovoj viziji... Dakle, Marin je dobio 'poguranac' na početku priprema, krenuo jako dobro i nastavi li tako, mogao bi biti jedan od dobitnika priprema i ljetnog intermezza. Ako bude i dalje tako motiviran, gladan, kao u Dugom Selu, mogao bi Dinamo u Marinu dobiti važnu kariku. I, možda mu dati i novi ugovor, jer i Antonio je jedan od onih koji su u zadnjoj godini ugovora. Dok je nedavno njegov odlazak iz Maksimira izgledao izvjestan, sad je u situaciji da s još nekoliko dobrih predstava natjera Bišćana da mu da i ozbiljnu priliku u rotaciji.

"Bit će među njima borbe za tih nekoliko mjesta, volio bih vidjeti više želje i htijenja, da popune ta mjesta najbolji igrači. Trebat će nam još kvalitetnih igrača, već sam početak sezone će to zahtijevati.", još je jedna jasna Bišćanova poruka, pogotovo mlađim igračima. Dečki, dokažite se, igrat ćete! Antonio Marin napravio je prvi korak prema tome, to je primijećeno, a dalje će sve, opet, ovisiti o njemu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoIgor BišćanAntonio MarinDugo Selo

Ostale Vijesti