Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Barišićev slalom za Dinamovu pobjedu u Dugom Selu. Bernauer se predstavio dugim loptama, rijetki se nametnuli Bišćanu!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 24.06.23. | 19:55

Dinamo je uveličao 100. rođendan Dugog Sela, presudio je sjajan gol Bartola Barišića. Malo je bilo raspoloženih među Modrima, Štefulj i Soldo idu prema Rudešu

Uveličao je Dinamo pobjedom (1-0) uveličao 100. rođendan Dugog Sela, kluba koji igra u trećem rangu hrvatskog nogometa. I, koji je prije 25 godina kreirao jednu od najvećih senzacija u povijesti hrvatskog nogometa. Tada je Dugo Selo u Kupu izbacilo Modre rezultatom 3-2, bila je to ona moćna zagrebačka momčad, još pod imenom Croatia, koja se tada i prvi put plasirala u Ligu prvaka. Pamti se, naravno, u Dugom Selu i danas ta utakmica, pričali su nam brojni domaćini kako je to tada bilo i koliko se dugo poslije slavilo.

"Došli smo tada vidjeti jaki Dinamo, slikati se s igračima i uzeti poneki dres, a otišli smo kući nesvjesni da smo ispisali povijest kluba. Slavilo se danima", priča nam 60-godišnji Marijan, jedan od svjedoka te velike pobjede.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Igrao je tada i Igor Bišćan, vjerojatno se jako dobro sjeća tog debakla, sad je u ulozi trenera doveo svoju momčad na 'popravni'. Naravno, ulog je sasvim drugačiji, bila je ovo prva pripremna utakmica za novu sezonu i dobra prilika da Bišćan provjeri neke igrače iz drugog plana i one za koje još nije siguran zaslužuju li pravu priliku u njegovoj momčadi. Jasno, nije bilo reprezentativaca, a nisu u kadru bili niti Boško Šutalo, koji je i ovu utakmicu odgledao s tribine, zatim Dino Perić, Gabrijel Rukavina i Danijel Zagorac, bila je to jedna miješana momčad, koja vjerojatno nikad više neće igrati zajedno. Neki će vrlo brzo i napustiti Dinamo, jasno je to bilo i prije ovog susreta, a pogotovo nakon njega. Recimo, za Frana Topića priča se da bi mogao u Istru, a Daniel Štefulj i Marko Soldo mogli bi idućih dana pojačati Rudeš. Ali, o tom potom, bit će ta fluktuacija vrlo izražena u ovom prijelaznom roku.

Nije Dinamo oduševio ni svoje pristaše ni domaće slavljenike. Iako se i nije očekivala velika partija, jer, početak je priprema, motiviran domaćin kao i uvijek u takvim prigodama, ipak se očekivalo da će Modri pokazati više. Pogotovo ti igrači, koji se tek trebaju izboriti za mjesto ili poneku minutu u kadru. A nakon prvog poluvremena žaliti su za vodstvom mogli domaćini, imali su tri vrlo dobre prilike, Slunjski je pucao pokraj gola, a Tarasenko dvaput bio u dobroj situaciji. Jednom je zakasnio na ubačaj, za poneki centimetar, drugi put pucao pokraj gola. Jednoj od tih šansi kumovala je loša reakcija novog Dinamovog braniča Maximea Bernauera. Ali, dakako, ne treba na osnovu tog propusta i, generalno, ove utakmice svoditi zaključke o njegovoj kvaliteti. Primijetili smo, pak, da doista voli duge lopte, nekoliko je puta vrlo precizno proigrao suigrače na drugoj strani terena, ima, po tom pitanju, zanimljiva rješenja. Dinamo je zaprijetio tek dvaput, oba puta je u šansi bio Ljubičić, jednom je loše pucao glavom, prije toga bio sam pred vratarom Kakšom, koji je pravovremeno reagirao.

Najavili su ljudi iz Dugog Sela novi stadion, priča se o tome već dugo, ali priča se i o drugim stadionima, naviknuli smo već na raznorazna obećanja. Neka se barem ovo u Dugom Selu jednom ostvari. Na ovom, aktualnom stadionu, bilo je oko 1500 gledatelja, na glavnoj tribini i okolnim uzvisinama, bila je to prava fešta. Kakva i priliči stogodišnjaku. U nastavku je i Dinamo bio nešto konkretniji, bolji, Bišćan je dodatno 'izmiksao' sastav, izašli su prvotimci Mišić, Ljubičić, Drmić, Bernauer..., Bočkaj je preuzeo kapetansku traku od Mišića. Najkonkretniji su bili Jakov-Anton Vasilj i Antonio Marin, njih dvojica grizu, svjesni da na ovim prilikama moraju pokazati više nego dosad da bi nametnuli Bišćanu. Dopao se i Jakov Gurlica, koji je dobro odradio čitavu utakmicu. A onda je potez utakmice odigrao Bartol Barišić. Još jedan povratnik s posudbe, nekad velika golgeterska nada Modrih, u slalomu je prošao tri, četiri igrača i matirao domaćeg vratara. Baš koju minutu ranije službeni spiker, najavivši zamjene, našalio se na račun neefikasnosti.

"Pripremio sam Makarenu kad padne gol, a budući da nema golova, pustit ću je kod zamjena." Zasvirala je Makarena, a samo minutu kasnije pustio ju je spiker još jednom, nakon gola Barišića. Ipak je Dugo Selo vidjelo pogodak. Dobili su domaći igrači poneki pljesak za dobar potez, znali su uhvatiti Modre na krivoj nozi, no, rođendanski gol nisu zabili. Barišić je još jednom odlično prošao, ovaj put izostala je završnica, ali je, već otpisani Dinamov napadač, sigurno privukao pažnju na sebe. U utakmici u kojoj se malotko istaknuo, on je ipak bio prvo Dinamovo ime.


Dugo Selo - Dinamo 0-1

Dugo Selo. Gradski stadion. Gledatelja: 1500. Sudac: Mario Stanić.

DUGO SELO: Kakša - Bastalec, M. Starčić, Filipović, Franjčić - Kovačić, Radoš - Darojković, Tarasenko, Slunjski - Petković; još su igrali: Barkić, J. Starčić, Živković, Kajtazi, Janušić, Palić, Ljuboja). Trener: Tihomir Šeperac.

DINAMO: Nevistić - Štefulj, Gurlica, Bernauer, Bočkaj - Mišić, Vrbančić - Topić, Ljubičić, Špikić - Drmić; drugo poluvrijeme: Nevistić - Bočkaj, Gurlica, Soldo, Štefulj - Sučić, Kržalić, Lukanić - Vasilj, Barišić, Marin. Trener: Igor Bišćan.

Strijelac: 0-1 Barišić (79.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dugo SeloGNK DinamoMaxime Bernauer

Ostale Vijesti