Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

"Skidajte dresove, vi niste Šibenik"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 20.05.23. | 08:00

Reporter Germanijak svjedočio je posljednjim danima boravka Šibenika u prvoj ligi. Osim ako se ne dogodi čudo...

“Je’l nam zadnja prvoligaška”, čuli smo dvojac navijača Šibenika koji su među prvima stigli na tribine Šubićevca. Dok smo gledali zagrijavanje, čekajući početak odlučujuće utakmice s Osijekom, neka čudna atmosfera vladala je tribinama. Upravo ona ista koju smo osjetili u ova dva dana koliko smo boravili u Krešimirovu gradu… Koga god smo pitali za nogomet, samo su odmahivali rukama. Od bivših igrača, trenera, navijača. Pesimizam.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Mijenjaju vlasnike. Daju otkaze treneru, dovedu drugog i taman kada odradi pripreme, smjene ga i vrate onog prvog. Pa to je cirkus”, pričao nam je konobar u hotelu. Očito je bilo kako se i on, baš kao i većina, pomirio da je druga liga realnost Šibenika. I to prije Osijeka

Na samoj utakmici, često smo pratili taj dvojac s početka priče. Sjedili smo iza njih. Njihove geste i reakcije bile su puno energičnije od onih koje su igrači Šibenika pokazivali na travnjaku.

Autogol Mine nekako su odšutjeli. I njih je iznenadio početak raspleta. Na prvi Mierezov glasno su opsovali, na Hirošev iz penala prvi put se nasmijali a nakon drugog Miereza za 3-1 pokupili s tribina… Sa srednjim prstom u zraku - upućen svečanoj loži.


Nisu, dakle, svjedočili sceni s kraja utakmice kada su Funcuti pozvali igrače Šibenika na raport.

“Skidajte dresove”, zaorilo se s tribine. No, igrači su ih samo pogledali, okrenuli im leđa i zaputili se u svlačionicu. Zapravo, nekako nam je žao bilo mladog Karla Špeljaka koji je došao do centralne tribine da pozdravi navijače, svjestan kako je to vjerojatno posljednja prilika.

Ova sezona u Šibeniku bila je njegova afirmacija. Grad i ljudi su mu ušli pod kožu i nije zamišljao ovakav rastanak. Otišao je Špeljak s igračima do centra, da bi potom malo zastao, okrenuo se prema Funcutima i mahnuo im. Iz respekta. I zbog kućnog odgoja.

Malo kasnije ti isti navijači došli su ispred ulaza u klupske prostorije s identičnim zahtjevom.

“Skidajte dresove, vi niste Šibenik”, orili se ulicom.

Policija je napravila kordon, zaštitari su zaključali vrata ali dalje od verbalnog zahtjeva nije se išlo.

Ovoj tužnoj priči svjedočio je i Dario Šarić. Krilo Oklahome iskoristio je kraj sezone u NBA ligi pa došao do rodnog grada kako bi svjedočio odlasku Šibenika u drugu ligu.

Doduše, dok ovo pišemo postoji još neka mala šansa, ali teško je vjerovati da ovakav Šibenik može uzeti Hajduku tri boda u zadnjem kolu odnosno kako Gorica neće uzeti taj jedan koji joj je potreban da bi zadovoljila i teoriju… Zapravo, pitanje je koliko bi to bilo fer. Jer, dok je Gorica sve upregnula u misiju ostanka. Dok je privukla energiju tribina i grada, dok Sopić luduje na klupi i održava igrača našpananima - u Šibeniku je aaptija.

Mnoge stvari u Šibeniku nisu valjale tijekom sezone i ovo je neki logičan rasplet u koji nitko nije vjerovao nakon što je Šibenik trijumfalno prošao Goricom početkom veljače, pa uzeo tri boda u Koprivnici i bod u Puli. Odnosno, kada su Matić i Dolček ispratili Dinamo s porazom sa Šubićevca.

“Bili smo na dobrom putu”, priznat će nakon utakmice trener Čanadi. Sjetio se dvoboja s Belupom za koji je rekao da je bila najbolja utakmica Šibenika ovog proljeća.

“Ova protiv Osijeka bila je najgora”.

Trener priznaje da niti sam ne zna gdje je krenulo nizbrdo. Reći će da se ne treninzima dobro radi, da sve funkcionira. No, kada dođu utakmice slika se promjeni.

“Na utakmici ne možemo odigrati ništa”.

Čanadi će reći kako su teške noge. Da su se danima pripremali za ovu utakmicu, ali da nisu na terenu pokazali da je tome tako.

“Nismo imali balans, nismo bili hrabri. Odgovoran sam za to kako smo igrali, nervozan sam jer me boli poraz ali ne bih sada htio reći ništa drugo. Najbolje da prespavamo, analiziramo situaciju i nadam se da će Kup biti druga priča”, iskren je bio trener Šibenika koji se borio s riječima.


Nije htio na svoje igrače, iako nam je ostavljao dojam da im puno toga zamjera. Od izostanka agresije, duela i govora tijela.

“Ako nemamo volje za pobjedu, nije lagano uzeti bodove da ostanemo u ligi. Ovo smo vidjeli kao zadnju priliku jer već sutra možda ispadnemo iz lige”.

Puno je tu bilo lutanja sa svih strana. Vjerojatno je Čanadi svjestan i svojih grešaka. Evo, ta promjena vratara u petak je u najmanju ruku bizarna.

Naime, Antonijo Đaković brani u Kupu zato što je mudro tu stavku stavio u ugovor. Jedino ga može spriječiti ozljeda da ne brani u tom natjecanju.

No, to nije razlog da mičeš s vrata protiv Osijeka vratara koji ti je puno toga dobroga donio u sezoni. I koji je jedan od ponajboljih u ligi. Zašto? Za Kup koji ti ne znači puno jer ionako ne možeš u Europu ako ga i osvojiš.

Uostalom, Čanadi je u ključnoj utakmici sezone - posjeo na klupu - kapetana momčadi. To se ipak ne radi…

“Rogić ima svoje probleme, nije bio stabilan. Nije to bilo to. Đaković se pojavio stabilan i dobar. A trebao nam je neki impuls kada u šest izgubiš pet. OK, nije Roga kriv ali nije niti u treningu pokazao da je stabilan i dobar. Đaković je bio bolji, metnuo je Rogića u kut. Reagirali smo, ali na kraju s Đakovićem ili Rogom, rezultat je isti. Četiri smo dobili u Zagrebu, četiri sada”, slegnuo je ramenima Čanadi i koji je i sam djelovao pomalo pogubljeno.

Pet dana uoči finala Kupa, na Šubićevcu se nemaju uhvatiti za ništa pozitivno. A možda to bude neki okidač… Da u drugu ligu odu sa stilom. Osim, naravno, ako Gorica ne prokocka i ovu priliku. Ne bi im bilo prvi put…



Tagovi

NK ŠibenikHNLDamir ČanadiNK OsijekLovre Rogić

Ostale Vijesti