Savršeni miks mladosti i iskustva Portugala traži naslov u Ligi nacija

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.06.19. | 09:00

U polufinalu igraju protiv najvećeg iznenađenja debitantskog turnira.

S početkom od 20 sati i 45 minuta, u nekadašnjem terminu Lige prvaka, danas će se odigrati prva polufinalna utakmice Lige nacija. Premijerno izdanje novog UEFA-inog turnira za reprezentacije, izazvalo je dosta pažnje, iako brojni nogometni ljubitelji nisu shvatili njezin format u startu.

Ukratko, tko osvoji ovo natjecanje, direktno će se plasirati na Europsko prvenstvo 2020. godine, a nagradni fond pobjedniku natjecanja će donijeti 10 i pol milijuna eura. Viceprvak će inkasirati devet milijuna, a treća milijun manje. Četvrtoplasirana momčad osvojit sedam milijuna eura. Priliku za ove upisivanje u povijest Lige nacija imaju četiri reprezentacije – Portugal, Švicarska, Nizozemska i Engleska, a zanimljivost je da će se koristiti i VAR.

ODIGRAJ Portugal – Švicarska

Aktualni prvak Europe pod vodstvom izbornika Fernanda Santosa, čini se, našao je pravu formulu. Njegov sastav prožet je iskusnim vedetama predvođenim osvajačima naslova iz 2016. godine, poput Cristiana Ronalda, Pepea, Ruija Patricija i Williama Carvahla, a u prvi sastav promovirani su fantastični igrači poput Bernarda Silve, koji je proglašen najboljim igračem Premiershipa ove sezone, a tu su i sjajni mladići Joao Felix, Ruben Dias, uz odlične veznjake Rubena Nevesa i Brunu Fernandesa.

Momci Fernanda Santosa nisu dobro krenuli u kvalifikacije te se nakon dvije utakmice nalaze na razočaravajućem trećem mjestu jer su odigrali dva mršava remija s Ukrajinom u Srbijom. Iz tog razloga, Ronaldo i ekipa će beskompromisno krenuti u ovaj dvoboj, a sve pobjede koje su ostvarili u prvoj fazi Lige nacija bilo je po jedan gol razlike.

ODIGRAJ Nizozemska - Engleska

Na svom su terenu svladali Talijane, u gostima Poljake, a u uzvratima su remizirali. Zanimljivo je da su sastavu nema njihovog najboljeg strijelca iz Lige nacija, Andrea Silve, koji je postigao tri gola, a zbog razočaravjućeg drugog dijela sezone u Sevilli s razlogom nije pozvan na ovo okupljanje. Portugalci u napadu na raspolaganju imaju, uz Ronalda, Felixa i Bernarda Silvu na krilu, još i Goncala Guedesa, Dioga Jotu, Rafu i Dyega Sousu.

Specijalna ponuda za Ligu nacija

U veznom redu bi trebali zaigrati Ruben Neves i William Carvahlo, dok će ispred Patricija navjerojatnije zaigrati Benficin mladić, Ruben Dias. Međutim, ono što je najbitnije za naglasiti kada je ova selekcija sa Pirenejskog poluotoka u pitanju, a to je da nisu izgubili od Svjetskog prvenstva u Rusiji kada su kapitulirali od Portugala, a u međuvremenu su odigrali osam utakmica.

S druge strane, Švicarci su nakon ispadanja od Švedse sa Mundijala, upisali tri poraza. Kapitulirali su od Engleske i Katara u prijateljskima, dok su od Belgije izgubili sa 2-1. Međutim, sve su nadoknadili kasnijom odličnom partijom na domaćem travnjaku protiv brončane reprezentacije kada su ih demolirali sa 5-2 i u konačnici, nakon pobjede nad Islandom prvo 6-0, a potom i 2-1, plasirali se na završnicu Lige nacija.

Momčad Vladimira Petkovića u podređenom položaju ulazi u ovaj dvoboj protiv prvaka Europe, ali sigurno ne bez šansi. To su svakako pokazale i uvjerljive pobjede nad Belgijcima i Islanđanima, a ekipa koja u svojim redovima ima nedavno okrunjenog prvaka Europe s Liverpoolom, Xherdana Shaqirija, uz Granita Chaku, Breela Emboloa i Akanjija, svakako može pomrsiti planove Portugalu.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Cristiano RonaldoBernardo SilvaJoao FelixRuben DiasRuben NevesBruno FernandesPortugalska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacijaLiga nacijaXherdan ShaqiriGranit XhakaHaris Seferović

Ostale Vijesti