REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Santiago Bernabeu krije odgovor na pitanje: Ima li Girona srce šampiona?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 10.02.24. | 15:00

U prvom pokušaju protiv Los Blancosa, Girona nije došla na utakmicu. Od tada, nanizali su 15 prvenstvenih utakmica bez poraza i zaslužili drugu šansu

Kada je Girona u 8. kolo La Lige ušla kao vodeća momčad na prvenstvenoj ljestvici, predstavljali su ugodno iznenađenje, ali uz pregršt skepsi da se još dugo mogu održati u borbi za naslov prvaka. Bio je 30. rujna, a Real Madrid je utišao krcati Montilivio te s 3-0 lakoćom pobijedio simpatičnu katalonsku momčad. Nakon ovakvog poraza u dvoboju koji je trebao poslužiti kao konačna potvrda njihovih ozbiljnih aspiracija u aktualnoj sezoni, vjerojatno su samo najzagriženiji navijači Girone bili uvjereni kako će i drugi ovosezonski susret s Los Blancosima biti odlučujući za krojenje prvenstvenog vrha.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, u to je vjerovao još jedan čovjek - Miguel Ángel Sánchez Muñoz, poznatiji i kao Míchel. Ovaj 48-godišnjak trener je Girone od ljeta 2021. godine i tvorac najugodnijeg iznenađenja europskog nogometa. Míchel je bio svjestan da je dvoboj protiv Reala nosio samo tri boda, kao i bilo koja druga utakmica, kao i da će taj poraz značajno maknuti reflektore javnosti s njegove momčadi. Uslijedio je nevjerojatan niz od 15 prvenstvenih utakmica bez poraza, a ponovni susret s trupama Carla Ancelottija mogao bi bitku za naslov prvaka dodatno usmjeriti u korist Madriđana, ali jednako tako, mogao bi i do kraja zakomplicirati bitku za prvo mjesto. U kojem će smjeru ta borba otići, odgovor će nam od 18.30 sati pružiti Santiago Bernabeu.

Da ih spomenuti poraz pred vlastitim navijačima nije niti najmanje uzdrmao, Girona je pokazala u rekordnom roku. Naime, odgovorili s pet pobjeda u nizu, a od zadnjeg dvoboja protiv Judea Bellinghama i društva, Girona je ostvarila impozantan učinak od 11 pobjeda i četiri remija. Pritom su s 4-2 u gostima pobijedili Barcelonu, Diega Simeonea i Colchonerose također su počastili s četiri komada u mreži, a Sevillu su razbili pobjedivši ih 5-1. Girona ne preza ni pred kojim protivnikom, ne zanima ih tko stoji s druge strane, oni od svoje napadačke igre nemaju namjeru odustati. Barem dosad nisu,jer nakon 23 kola imaju najbolji napad lige, Jedina su momčad s više od 50 postignutih pogodaka, a s gol razlikom 52-25 imaju i petu obranu lige.

I ne treba očekivati da će protiv Reala maknuti nogu s papučice gasa. Oni, drugačije, ne znaju igrati. Pozicijski nogomet, visok presing, stoperi koji aktivno sudjeluju u izgradnji napada. Girona je kao dio City grupacije preuzela i stil igre koji preferira Pep Guardiola, ali i njegov učenik Mikel Arteta.

"Za nas je to vrlo važna utakmica jer ako pobijedimo, preuzet ćemo vodstvo na ljestvici, ali moramo ići utakmicu po utakmicu. Naš san je osigurati prolaz u Europu. Real Madrid je stvoren za osvajanje lige, poput Barçe i Atlética. Mi nismo, to nije naš primarni cilj, već borba za Europu. Ali znamo da se borimo za prvo mjesto i to na stadionu kao što je Santiago Bernabeu. Po tome, ovo nije obična utakmica. Dolazi za nas u spektakularnom trenutku jer prvi puta idemo u Madrid s mogućnošću da preuzmemo prvo mjesto", rekao je strateg Girone u najavi utakmice. Koju, uzgred rečeno, mora pratiti s tribina.

Naime, nezadovoljan suđenjem protiv Real Sociedada u prošlom kolu, Michel je burno protestirao u nekoliko navrata, napuštao je svoj prostor, a u 88. minuti sudac Jesus Gil Manzano pokazao mu je crveni karton. Vodstvo lige na to je dodalo suspenziju od jedne utakmice, a uz njega, Gironi će nedostajati još dvojica kartoniranih igrača - Blind i Yangel Herrera. Dobra je vijest što im se u momčad vraćaju Juan Carlos i Artjom Dovbik, koji s 14 golova dijeli prvo mjesto na ljestvici najboljih topnika lige. Jednak broj golova zabili su Jude Bellingham i Borja Mayoral iz Getafea.

Što se Reala tiče, Carlo Ancelotti sigurno će imati na raspolaganju povratnike nakon ozljeda Tchouaménija i Viníciusa, dok će Antonio Rüdiger konačnu potvrdu o nastupu dobiti nakon što danas odradi posljednje liječničke preglede. Sasvim sigurno neće igrati Nacho, kao i otprije teško ozlijeđeni tercet - Militao, Alaba i Courtois. Prema svim najavama, Luka Modrić priliku će čekati s klupe, a prednost su u veznom redu dobili Toni Kroos i Eduardo Camavinga.

Očekivane postave:

Real Madrid (4-3-1-2):

Girona (4-3-3)



Tagovi

La LigaPrimeraReal MadridGirona

Ostale Vijesti