PIXSELL
PIXSELL

Samir Toplak: "Većeg talenta nisam trenirao, želi ga pola HNL-a, a čekamo ponudu Barcelone"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 17.04.23. | 08:05

Trener Kustošije potvrdio je pisanje Germanijaka da je Senegalac Mikayli Faye bio predmet zanimanja skauta europskih velikana na utakmici s Rudešom u petak

Bilo je dosta upitnika nakon odluke Samira Toplaka da preuzme uzde Kustošije. Ipak je riječ o renomiranom treneru koji je davno preskočio drugoligašku stepenicu. Međutim, svatko ima svoje razloge, ima ih i Toplak.

“Gledaj, prije svega me privukao taj projekt u koji ljudi oko mene ulažu novac, trud, vrijeme, znanje i iskustvo. Nisam u ovoj priči solo već sam po cijele dane okružen njima. Druga stvar, shvatio sam da trebam imati nekog ozbiljnog agenta s jakim vezama da napravim iskorak. Nudili su mi se mnogi, htjeli su pomoći ali nisu imali tu moć. Andy Bara je ima”, objašnjava nam Toplak koji je u petak skinuo lidera drugoligaške kolone. Šimun Grgić u sudačkoj nadoknadi zabio je za 2:1 i velika tri boda za Kustošiju koja se odmakla od dna ljestvice.


“Čudna utakmica s mnogo uspona i padova. Bili smo na koljenima, na koncu se digli i zasluženo pobijedili. U prvom poluvremenu smo bili jako dobri. Stvorili puno opasnih situacija. U nastavku su nas stisnuli, nismo mogli izaći u kontru kako bih ja to htio ali na koncu smo dobili na karakter i na neko fajterstvo koje imam u momčadi. Puno nam to znači”, opisuje Toplak.

U njegovim se rečenicama nazire velik optimizam glede razvoja projekta Kustošije. Prvi korak je bez stresa završiti sezonu. Dakle, izbjeći pretposljednje mjesto koje nudi lutriju doigravanja za ostanak.

“Velik sam optimist. Dobili smo na gostovanjima Bijelo Brdo i Solin, od tri utakmice s liderima uzeli smo četiri boda. Sada nam dolaze utakmice s konkurencijom. Kadar mi ja malo tanak, valjda će nas zaobići ozljede i kartoni”, nada se trener Kustošije koji unatoč borbi za ostanak mora gledati prema budućnosti. Svakodnevno se u Kustošiji skiciraju planovi…

“Moramo raditi na selekciji. Stalno kalkuliramo, pričamo, razmjenjujemo mišljenja. Svaki dan sam s Andyjem i Chagom, dolaze nam igrači iz Afrike. Nema odmora. Ma gledaj, nije tajna da želim iskorak u svojoj trenerskoj karijeri i da se želim okušati u inozemstvu, ali sada je fokus isključivo na ovom projektu. Ne skrivamo da nam je cilj napasti prvu ligu. Razvijati mlade igrače i gušt je raditi u atmosferi u kojoj te svi prate. Uopće se ne smatram degradiranim što radim u 2. HNL jer sam stava da je ovo korak nazad da napravim naprijed dva”.

A razlog zašto smo nazvali Toplaka je ta priča koja se pojavila oko Mikayla Fayea, 18-godišnjeg lijevog beka i stopera zbog kojeg su, navodno, skauti renominarnih europskih klubova, pa i Barcelone, bili na utakmici protiv Rudeša.


“Ne navodno. Izbaci to navodno. Bio je čovjek iz Barcelone jer sam pričao s njim poslije utakmice. Oduševljen je do te mjere da ovih dana očekujemo službenu ponudu Barcelone za Fayea”, zatekao nas je Toplak.

Nije baš čest slučaj da nogometni gigant dolazi u drugoligaške sredine po igrače.

“Vjerojatno imaju plan za njega. Uostalom, zašto ga ne bi uzeli sada dok je financijski dostupniji nego ga platili za dvije, tri godine puste milijune”, reći će Toplak koji je očito uvjeren da ima dragulja u svojoj momčadi.

“To što Mikayli Faye igra u drugoj ligi je nebitno. Odgovorno tvrdim da je riječ o najboljem lijevom beku u Hrvatskoj. Pazite, pričam iz pozicije trenera kroz čije su ruke prošli silni talenti HNL-a. Od Lukasa Kačavende pa nadalje. Nikada nisam trenirao većeg talenta. Faye je najkompletniji igrač u karakternom, mentalnom, tehničko - taktičkom smislu u mojoj karijeri. Prije nego je došao pogledao sam sve njegove utakmice za reprezentaciju Senegala. Bio je ozlijeđen i nije bio spreman pa je tek sada ušao u neki ritam. Jednostavno, danas se ništa ne može sakriti. Barcelona je to prepoznala, poslala čovjeka koji se uvjerio na licu mjesta i sada čekamo. No, nisu jedini. Imali smo upita za njega od pola naše prve lige. Nema tko ga ne želi, ali čini mi se da ide van… Ma, sada ispadam da ga previše hvalim jer je moj, ali dođite na trening pa ćete vidjeti. To se ne može opisati, to se mora vidjeti”, zaključio je Samir Toplak, da podsjetimo, trener koji se približava brojci od 400 utakmica u HNL-u na trenerskoj klupi. Pa ako čovjek s takvim iskustvom tvrdi da većeg talenta nije vidio, nema razloga da sumnjamo…



Tagovi

Samir ToplakKustošijaAndy BaraBarcelona

Ostale Vijesti