GNK Dinamo
GNK Dinamo

S Emrelijem Dinamo dobiva traženu lijevu nogu u napadu, Bočkajeva se već pokazuje pojačanjem

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 03.02.22. | 09:30

Reprezentativac Azerbajdžana, pristigao iz poljske Legije, može igrati desnog veznog ili krilo u sustavima sa četvoricom iza ili polušpicu, prvu ili drugu špicu u 3-4-2-1 ili 3-5-2

Kako će se Mahir Emreli uklopiti u Dinamovu momčad? Željko Kopić odlučio se još krajem jeseni za sustav 3-5-2, kojeg je potom uigravao i na pripremama, budući da u kadru nije imao desno krilo ili ofenzivca koji bi se najbolje snalazio kao desni ofenzivni vezni, sjećamo se kako je Luka Ivanušec nerado igrao tu ulogu, iako je baš preko nje dospio do hrvatske A-reprezentacije.

U Maksimiru su, međutim, baš tražili napadača koji može i voli igrati i na desnom krilu, već su bili dogovorili Argentinca Martina Ojedu, no Godoy Cruz je naposlijetku odustao od transfera (bolje reći, zavlačio već dogovoreni posao), a iznenada se pojavilo rješenje u liku Emrelija, koji je krajem godine imao problema s navijačima Legije i nije više želio ostati u poljskom klubu. Struka Plavih još je prije tri godine počela skautirati reprezentativca Azerbajdžana, koji je debitirao pod Robertom Prosinečkim 2017. (ukupno četri nastupa), a dva nastupa više skupio pod Nikolom Jurčevićem 2019. (postigao i dva pogotka), igrajući prvog ili drugog napadača ili desnog veznog/krilo. U reprezentaciji na leđima nosi broj 10, dok je u Dinamo zadužio 'jedanaesticu'. Radi se o ljevaku, a takve u Maksimiru vole na desnoj strani, sjetimo se samo Soudanija, Hajrovića, Kadziora, pa i Lovre Majera u nekim utakmicama prošle sezone.

S Emrelijem trener Modrih Željko Kopić dobiva ono što mu je nedostajalo, a svaki trener voli - ljevonogog napadača. Ne zaboravimo ni da je u ovom prijelaznom roku u plavu svlačionicu već stigao jedan ljevak, Petar Bočkaj, koji je u Osijeku znao igrati i nadesnoj strani navale, no Dinamo ga je doveo za uloge na lijevoj strani, beka, krilnog beka ili krila. S Bočkajem i Emrelijem te Perićem na stoperu Kopić može napraviti postavu s tri kvalitetna ljevaka, a Emreli kao ofenzivni ljevak na desnoj strani potreban je za sustav sa četvoricom iza, kako bi svojim prirodnim kretanjem prema unutra otvarao prostor za ubacivanje iz drugog plana desnog beka, Ristovskog ili Moharramija.

Dakako, osim u 4-1-4-1 (4-3-3) ili 4-4-2, Emreli može igrati polušpicu u 3-4-2-1 ili drugu špicu u 3-5-2, jer voli loptu u proctor, pa je kompatibilan i s Brunom Petkovićem i s Komnenom Andrićem. Mogao bi 24-godišnji Azer biti i prva špica u tandem s Mislavom Oršićem, a može ga se koristiti i kao lijevog veznog, Jurćević tvrdi čak i kao ‘wing-backa’. Ne zaboravimo ni da je u konkurenciji još i Deni Jurić, koji može igrati prvu i drugu špicu, dakle Emreli bi se mogao nadopunjavati i s njim. Preostali napadač u Kopićevu kadru, Duje Čop, trenutno je ozlijeđen, ali i dalje čeka inozemni transfer.

Dakle, s Emrelijem Kopić dobiva dodatne taktičke opcije. Bočkaj se već nakon prvog nastupa pokazao pojačanjem, na Azeru je da se dokaže, nametne. Tko zna, da je došao ranije, početkom siječnja i prošao pripreme, možda bi Oršić danas bio član Burnleya. No, odsad Dinamo, po svemu sudeći, može s manje brige čekati ljeto i eventualne nove ponude za svoje ofenzivne ‘kapitalce’, Oršića ili Petkovića.

Umjesto da potroši 5,3 milijuna eura na Ojedu, dojam je da je za puno manje novca vodstvo kluba dovelo napadača veće kvalitete, kojem će trebati manje za prilagodbu. Prema povjerljivim izvorima, Emreli neće Dinamo koštati ništa što se tiče stavke odštete, s Legijom će se prebiti dug za Kastratija (1,2 milijuna eura) i to je to, svi će biti na nuli ili na dobitku, ovisno o kutu gledanja.


Tagovi

Mahir EmreliGNK DinamoDinamo ZagrebŽeljko KopićPetar BočkajBruno PetkovićMislav OršićMartin Ojeda

Ostale Vijesti