ATTILA KISBENEDEK/Action Images
ATTILA KISBENEDEK/Action Images

Rukometaš de Ligt pogurao Češku do velikog iznenađenja protiv nemoćnih Nizozemaca (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 27.06.21. | 20:00

Nevjerojatan je način na koji je izbornik Češke Jaroslav Silhavy nadmudrio Franka de Boera, ne da je Oranje palo bez ispaljenog metka već i bez udarca u okvir.

Na Puškaš Areni u Budimpešti odigran je susret osmine finala Europskog prvenstva u kojem je Češka iznenađujuće slavila protiv Nizozemske rezultatom 2:0 te tako izborila mjesto među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Nizozemci su u današnji susret ušli kao veliki favoriti, no Češka se pokazala kao tvrd orah, posebno se to može reći za prvo poluvrijeme u kojem izabranici Jaroslava Silhavyja nisu dopustili protivnicima da se razmašu.

Oranje su već u drugoj minuti opasno zaprijetili golu Tomaša Vaclika, Malen je ubacio s lijeve strane na suprotnu vratnicu i pogodio Wijnalduma, koji je pokušao glavom pronaći suigrača, ali njegova povratna nije pronašla cilj. Nastavili su Nizozemci i nakon te prilike dominirati te su ponovno zaprijetili u osmoj minuti, Blind je pronašao De Ligta, koji povratnom proigrava Depayja, ali njegov udarac odlazi pored gola. Samo četiri minute kasnije kombinirali su Malen i Dumfries, koji je pokušao iskoristiti izlazak Vaclika, ali je otišao previše u stranu za ozbiljniju prijetnju.

Česi su prvi put ozbiljnije zaprijetili u 21. minuti, Ševčik je ubacio na peterac s desne strane i pronašao Součeka, koji u padu glavom prijeti, ali lopta odlazi pored gola. Sedam minuta kasnije ponovno su Česi zaprijetili, ovoga puta udarac s 20-ak metara isprobao je Patrick Schick, ali lopta na putu prema golu pogađa De Roona, koji na taj način olakšava posao svome vrataru.

Nakon uvodne dominacije Nizozemske kako je odmicalo poluvrijeme Česi su se sve više podizali te su postajali sve opasniji. Najbolju priliku utakmice vidjeli smo u 38. minuti kad se Barak našao u sjajnoj situaciji na rubu peterca te silovito opalio po golu, ali De Ligt uklizavanjem ulazi u udarac i odbija loptu preko grede.

Bila je to i posljednja ozbiljnija prilika u prvom poluvremenu, kojeg je Nizozemska bolje otvorila, ali je Češka uspjela uspostaviti ravnotežu te su kako je odmicalo vrijeme postajali puno opasniji.

Drugo poluvrijeme Nizozemci su otvorili svojom najboljom prilikom na utakmici. Malen je kao brzi vlak projurio kroz obranu Češke te izašao sam ispred Vaclika, no umjesto udarca odlučio se za dribling, što se pokazalo kao potpuna pogreška jer ga je češki golman pročitao i sjajnim bacanjem u noge spasio svoju momčad u vrlo izglednoj prikolici za pogodak.

Pogledajte priliku OVDJE.

Kazna za promašaj uslijedila je već u sljedećem napadu Češke kad je De Ligt neopreznom reakcijom nakon što se poskliznuo pred Schickom kao posljednji igrač obrane dirao loptu rukom. Sudac Karasev mu je odmah pokazao žuti karton, no nakon poziva iz VAR sobe pogledao je još jednom situaciju i u konačnici promijenio odluku te braniču Juventusa pokazao izravni crveni karton.

Pogledajte isključenje De Ligta OVDJE.

Češka je s igračem više preuzela potpunu kontrolu nad utakmicom, u 65. minuti u sjajnoj prilici našao se Kaderabek, koji je s 10-ak metara naciljao suprotni donji kut Stekelenbrugovog gola te su svi već vidjeli loptu u mreži, no ukazao se Dumfries te sjajnim uklizavanjem spriječio sigurno vodstvo Češke.

Međutim, samo tri minute kasnije nije bilo spasa za Nizozemce. Česi su izveli skraćeni korner s desne strane te je uslijedio ubačaj na suprotnu vratnicu, koji je vraćen na prvu gdje se napao sam Holeš i glavom pospremio loptu u mrežu za vodstvo Češke 1:0.

Pogledajte gol Holeša OVDJE.

Nizozemska se nakon gola i isključenja poprilično raspala, Česi su nastavili dominirati terenom te su konstantno prijetili golu Stekelenburga. Nagrada za bolju igru stigla je 80. minuti kad je bljesnuo protuudar Češke, Holeš je odradio odličan posao na lijevoj strani te vratio povratnu loptu u kazneni prostor na koju nalijeće Patrick Schick te je posprema u prvi kut za pokazat će se konačnih 2:0.

Pogledajte gol Schicka OVDJE.

Nizozemci su u završnici susreta bacili sve karte u napada, dok su se Česi zatvorili i prijetili iz protuudara, no realno samo su čekali da ruski sudac odsvira kraj utakmice. Nevjerojatan je način na koji je izbornik Češke Jaroslav Silhavy nadmudrio Franka de Boera. Isključenje de Ligta je zasigurno poguralo Čehe prema četvrtfinalu, no podatak da Nizozemci u cijeloj utakmici nisu uputili udarac u okvir gola Tomaša Vaclika dovoljno govori kako je kvalitetno taktičku utakmicu odigrala Češka te su u konačnici zasluženo izborili mjesto među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Češka će za polufinale igrati 3. srpnja u Bakuu protiv reprezentacije Danske.


Tagovi

Euro 2021Euro 2020EUROčeška nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaFrank De BoerMatthijs de Ligt

Ostale Vijesti