Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Ristovski za Germanijak: "Kraj Livakovića i Petkovića ne mogu ja biti kapetan. Novi ugovor? Volio bih, ali pričat ćemo još..."

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 21.03.23. | 16:00

Najbolji Dinamov strijelac i igrač ovog proljeća u razgovoru za Germanijak pričao je o rastanku s Ademijem i kako ga zamijeniti, pregovorima o ostanku u Dinamu, svojim golovima, što će učiniti s dresom u kojemu je zabio Rijeci

Oslovilo smo ga sa "najbolji strijelac Dinama", morao se nasmijati. Ali, nije greška, Stefan Ristovski s četiri je pogotka ovog proljeća najbolji Dinamov strijelac, toliko je zabio još samo Luka Ivanušec. No, ne samo da zabija, Ristovski čitavu polusezonu igra odlično i po mnogima je i najbolji Dinamov igrač. Bez njegovih bi golova Dinamo imao čast šest bodova manje, Hajduk bi bio na samo minus tri i kad se sve zbroji onda doista ta procjena o najboljem igraču ima smisla. Zabio je i Rijeci za pobjedu (1:0), na oproštaja Arijana Ademija, javio se za Germanijak iz Skopja, gdje je, upravo s Ademijem, na okupljanju reprezentacije Sjeverne Makedonije uoči kvalifikacijskih utakmica protiv Malte i Farskih otoka,

"Haha, da, malo je čudan osjećaj zabijati toliko golova, nisam to dosad osjetio u karijeri. Ali, nisam tip koji će sebe staviti u prvi plan, meni je važno da momčad pobjeđuje, da Dinamo ide prema ostvarenju svojih ciljeva, a ovo je samo jedan zanimljiv detalj u cijeloj toj priči.", govori nam Ristovski dva dana nakon te emotivne utakmice protiv Rijeke, nakon što su se dojmovi malo slegnuli, ali neke slike i uspomene ostat će za čitav život.

No, vratimo se još malo tim njegovim pogocima. Što to čini drugačije sad nego ranije da je toliko efikasan?

"Ne mogu reći da sam nešto promijenio nešto u svojoj igri, uvijek igram isto, kad vidim da mogu ići naprijed to i radim, sad mi se otvorilo, tako se poklopilo. Naravno, još uvijek sam ja primarno obrambeni igrač, kao i čitavu karijeru, ali postoje razdoblja kod svakog igrača u kojima se dogodi ovakve situacije. Opet kažem, btino je da mi pobjeđujemo, da smo svladali i Rijeku i da smo se nakon tri utakmice bez pobjede vratili na taj put."

Osjeća se da se u Maksimiru lakše diše nakon tih 1:0, opet je plus devet, naslov prvaka ponovno je nadohvat ruku. Zašto je Dinamo uopće i zapao u tu krizu?

"Znate kako je u Dinamu, velik je ovo klub, dominantan i u ovih 30-ak godina otkad je HNL-a, navikao je navijače na pobjede i trofeje. I onda kad dođe neki niz bez pobjede, odmah je nervoza, odmah je kriza. Meni je to, na neki način, jasno, jer takva su očekivanja, ali mi smo u svlačionici ostali mirni i samouvjereni. Nije lako stalno pobjeđivati, igraju i drugi klubovi nogomet, imaju i oni svoje želje i ciljeve, nisi sam na terenu. Međutim, na kraju priče uvijek je dobro se pobijedi, kad ostvarujemo naše ciljeve, a znamo koji su to, dvostruka kruna i ponovni plasman u skupinu u Europi. Na tom smo tragu čitavo vrijeme pa i uz te male rezultatske krize, ali, generalno, ništa se strašno nije dogodilo."

Stefan Ristovski postao je ljubimac navijača, koji uvijek vole takve tipove, koji daju maksimum, igraju srcem kao da su u klubu od rođenja. Neki idu i toliko daleko da ga zovu Ademijevim nasljednikom, igračem koji bi, u dogledno vrijeme, trebao biti i Dinamov kapetan?

"Svakom je igraču drago kad ga navijači vole i poštuju, jer to je uvijek znak da radim dobar posao, da prepoznaju moj potpuni angažman. Uvijek sam bio igrač koji se nije štedio i koji je davao sve za klub, takav sam i u Dinamu. A što se tiče uloge kapetana, o tome mi je malo neugodno pričati. Jer, Dinamo ima svoje kapetane, to su Livaković i Petković i dok su oni ovdje, nema uopće potrebe za tim razgovorima. Ja sam još uvijek prekratko ovdje da bih mogao govoriti o kapetanskoj traci, uostalom, pokraj njih dvojice za to nema baš nikakve potrebe."

Dobro, o tome ćemo kad ili ako Livaković i Petković odu iz Dinama. A kakav je status Stefana Ristovskog, ugovor mu istječe za godinu dana, navodno su već počeli pregovori oko novog ugovora?

"Jest, razgovarao sam nedavno s trenerom, načeli smo tu temu, ali nismo još otišli do kraja. Ne opterećujem se sad time, ima još vremena, pred nama je još dosta utakmice ove sezone i potpuni je fokus na tome."

Novi ugovor ne bi trebao biti problem, vidjeli smo da Ristovski uživa u Dinamu, ima podršku svih, spomenuli smo i tu navijačku potporu?

"Meni je u Dinamu stvarno super, sve mi odgovara i ni na što se ne mogu požaliti. Što se mene tiče, volio bih ostati. Ali, znate kako je to u nogometu, svašta se može dogoditi, puno su se puta stvari mijenjale preko noći, ovisi to o više faktora. Počeli smo razgovarati i razgovarat ćemo još, teško je išta govoriti unaprijed."

Eto, s Ademijem će još igrati u reprezentaciji, ali u Dinamu je ostao bez svog 'brata'. Pamtit će se da mu je baš on pogotkom poklonio pobjedu na oproštaju?

"Iskreno, nisam mogao spavati noć nakon utakmice, toliko su me emocije ponijele zbog tog pogotka na njegovu oproštaju. Pogodio sam i stativu, još da je to ušlo... Ja, igrač s brojem 13 zabio sam pobjednički gol za njegov odlazak nakon 13 godina, zadržao sam taj dres i uvijek ću ga čuvati, rekao sam mu da mi mora na njega napisati neku posvetu. Od svih golova ovog proljeća, ovaj mi je sigurno najdraži, najposebniji."

Onda je sam nastavio pričati o Ademiju.

"Što da više o njemu kažem, sve je napisano i izrečeno ovih zadnjih tjedana. I bila nam je to svima posebna utakmica, osjećali smo neku nervozu prije Rijeke, drugačije je igrati kad znaš da će takav igrač i čovjek zadnji put biti s tobom na terenu. Neću otkrivati detalje, ali mogu vam reći da je Ademi možda i najzaslužniji što sam ja sad u Dinamu i time sam puno rekao koliko mi znači."

Svi se pitaju kako će Dinamo bez njega, jer, nije otišao samo igrač, već i vođa izvan terena, takav će karakter sigurno nedostajati momčadi?

"Aki je bio poseban po mnogočemu i svi smo od njega puno naučili, uz njega smo shvatili što je Dinamo, shvatili smo da je moguće da neki igrač ima takvu podršku navijača, a on ju je potpuno zaslužio. Živio je Dinamo 24 sata na dan, naučio se nositi s tim pritiskom, koji je u Dinamu velik i dolazi sa svih strana, pokazao je i nama kako se s time treba nositi. Uvijek na raspolaganju za savjet, za podršku i sigurno da će nam svima bez njega biti drugačije. Međutim, nogomet je kao i život, ne smiješ dugo kukati, već moraš ići dalje. Nitko od nas neće biti vječno ovdje, kao što su i ranije igrači odlazili, a Dinamo je i dalje bio dobar i moćan. Tako je i sad, otišao je Ademi, ali ostali su igrači, koji znaju što je Dinamo i kako se treba ponašati, želimo nastaviti dalje na isti način, kao što će oni mladi koji dolaze opet nastaviti tako kad mi stariji odemo."

Za kraj malo o kvalifikacijama. Sjeverna Makedonija, u kojoj je baš on kapetan, kreće protiv najslabijih protivnika, Malte i Farskih otoka. U kvalifikacijama za Euro čekaju još Engleska, Italija i Ukrajina.

"Za reprezentaciju je uvijek gušt igrati, čekaju nas sad prve dvije utakmice, naravno da želimo startati pobjedama. A kasnije ćemo vidjeti, svjesni smo da smo u teškoj skupini i da put do Eura neće biti jednostavan."



Tagovi

Stefan RistovskiGNK DinamoArijan AdemiAnte ČačićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti