Pixsell
Pixsell

Rezime sezone – Lokomotiva: Nastavljaju svojim putem, sve što su trebali, ostvarili su

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 01.06.23. | 17:00

Lokomotiva je sezonu 2022./23. zauzela sedmo mjesto uz učinak 11 10 15, 43 osvojena boda uz gol-razliku 45-50.

Zagrebačka Lokomotiva je hrvatski prvoligaš koji je uvelike promijenio svoj 'identitet' poslednjih nekoliko sezona. Više ih nitko ne smatra filijalom Dinama, što su Lokosi dokazali u više navrata otkidavši Dinamu bodove i to u ključnim utakmicama u borbi za naslov. Lokomotiva je klub koji se maksimalno fokusirao svoju Školu nogometa, ima jednu od najboljih u državi. Ne libe se šansu dati mladim igračima, pa čak i na uštrb rezultata. Gaje napadački i ofenzivan nogomet, a s klupe ih vodi najdugovječniji aktualni trener Silvijo Čabraja.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

 Lokomotiva je u sezonu ušla oslabljena u odnosu na prethodnu. Ivan Nevistić vratio se u Dinamo, Lukasu Kačavendi stradali su križni ligamenti, vrlo brzo Lokose su napustila dva stožerna igrača Enis Cokaj i Nikola Soldo, na proljeće i Ibrahim Aliyju. S druge strane momčad se pojačala s dva vratara, mladim Nikolom Čavlinom iz Dinama i iskusnim Zvonimirom Šubarićem iz Dragovoljca. Lokomotiva je 'izmislila' i Crnogorca Vladana Bubanju, a zanimljiv se pokazao i Blaž Bošković iz mostarskog Zrinjskog prije nego li se ozlijedio na duži period.

Unatoč slabijem kadru u odnosu na sezonu ranije, pitanje ostanka u tekućoj sezoni praktički gotovo u niti jednom trenutku nije došlo pod znak pitanja, afirmirani su mladi igrači, no iz Lokomotive su kroz cijelu sezonu najavljivali kako im je cilj ući u borbu za četvrtu poziciju i Europu. Istu nisu dohvatili. Da u početku sezone nisu prodali Enisa Cokaja i Nilolu Soldu, da su na proljeće zadržali Ibrahima Aliyjua, možda i bi. No, ovako su, uz ostanak, ostvarili svoj primarni cilj – prodali su mlade igrače koje su razvijali nekoliko sezona, a priliku su umjesto njih dobili novi mladi igrači.

JESU LI OSTVARENI CILJEVI?

Dva primarna cilja su ostvarena, ležerni ostanak u ligi i afirmacija mladih igrača. Značajnu minutažu u tekućoj sezoni dobili su Luka Stojković (19 godina), Nikola Čavlina (20), Jakov Andon Vasilj (20), Indrit Tuci (22), nešto manje Lukas Kačavenda (20, propustio je cijeli prvi dio sezone zboh ozljede), Art Smakaj (20), Martin Šotićek (18), Blaž Bošković (21), Hajdin Salihu (21), Fabijan Krivak (18), Fran Žilinski (20), Marko Batur (1), Matej Matić (18)...

IGRAČ SEZONE – Luka Stojković

Debitirao je u prvoj momčadi još na proljeće 2021. pod Samirom Toplakom u svojevrsnoj sjeni Roka Šimića i Lukasa Kačavende. Prošla sezona bila mu je prva seniorska, a u ovoj se, u odsustvu ozlijeđenog Lukasa Kačavende i uz bivšeg Lokosa Aliyjua prometnuo u nositelja momčadi s Kajzerice. Stojković je okomiti igrač sjajne tehnike i još boljeg udarca, u cijeloj sezoni zabio je četiri pogotka uz pet asistencija. Može pokriti sve ofenzivne pozicije u veznom redu, a ovog ga se ljeta dovodi i u kontekst prelaska u Dinamo.

TKO JE PODBACIO? Tomečak, Mersinaj, De Haas, Salihu

Ivan Tomečak vratio se u Lokomotivu na velika vrata, na mjesto na kojem je započeo sa seniorskim nogometom. No, bivši igrač Dinama, Rijeke i internacionalnih klubova odigrao je samo osam utakmica u sezoni, a onda je na zimu naprasno napustio klub i prešao u Goricu u kojoj je odradio puno bolji posao. Dva Lokomotivina stopera Jon Mersinaj i Justin De Haas bili su otkriće u prošloj sezoni, zajedno s Nikolom Soldom i mladim Hajdinom Salihuom činili su odličan tandem i bili jedni od nositelja Lokomotivine igre. Tekuću sezonu Lokomotiva je zaključila kao treća najlošija obrana lige, a da na vratima nije stajao veliki talent Čavlina te da na polusezoni nije stigao Branimir Kalaica, Lokosi su mogli biti još niže rangirani u tom segmentu.

ŠTO SU NAPRAVILI IGRAČI NA KOJE SE OBRAĆALA POZORNOST?

Iza Sandra Kulenovića nije loša sezona, dapače, zabio je ukupno 12 pogodaka uz šest asistencija, što je dosta dobar učinak za jednog napadača. No, od njega se očekivao dodatni iskorak, da bude prva napadačka violina Lokosa kroz cijelu sezonu. Ipak, klub s kajzerice je u dobrom dijelu sezone igrao s Aliyjuom u samom vrhu napada iz pragmatičnih razloga. Bekovi Branimir Cipetić i Ivan Milićević više nisu nepoznanica, odigrali su na razini svoje reputacije, ali statistički slabiju sezonu nego prije.

Lukasu Kačavendi trebalo je vrijeme da se na proljeće vrati nakon ozljede, na kraju je potvrdio svoj talent i klasu. Jakov Anton Vasilj imao je problema s ozljedama, nije bio loš, no nije još niti potvrdio da je igrač za matični Dinamo. Za kraj, kapetan Josip Pivarić od nogometa se oprostio sa stilom. Igrao je što je god trebao, a sezonu je zaključio s dva pogotka i dvije asistencije. Bio je vođa mladim igračima na terenu.

OCJENA TRENERU?

Silvijo Čabraja za tekuću sezonu zaradio je ocjenu 3+. Da je Lokomotiva završila bodovno bliže Konferencijskoj ligi, da se do do samoga kraja borila za istu, dobio bi ocjenu 4, možda i 4+. Kao što smo ranije naveli, Čabraja je svoj zadatak ostvario. Sa slabijom ekipom u odnosu na prošlu sezonu lagano je osigurao ostanak, afirmirao je mlade igrače, gajio je napadački i okomiti nogomet, skinuo je neke velike skalpove, hrabro se postavljao protiv favorita. Čabraja je vrlo realan trener, svjestan da s ovako mladom i neiskusnom ekipom teško može napraviti dodatni iskorak, no dojam je da ova Lokomotiva ima kvalitetu za barem peto mjesto.

TKO ODLAZI, TKO DOLAZI?

Kod Lokomotive će i idućeg ljeta puno zanimljivija biti rubrika ‘odlasci’ od ‘dolasci’. Jer, takva je politika kluba. Razvoj mladih igrača i njihova prodaja. Josip Pivarić i Mate Maleš oprostili su se od nogometa, Sandro Kulenović i Jakov Anton Vasilj vraćaju se s posudbe u Dinamo, a pravcem Maksimira mogli bi otići i Lukas Kačavenda, Luka Stojković i Nikola Čavlina. Spominjao se interes Čeha za Vladana Bubanju, a u izlogu su i ostali Lokomotivini igrači kojih ne manjka.

Dolasci? Teško je reći. Lokosi će sigurno iduće sezone prvoj momčadi veću priliku dati juniorima koji su osvojili Kup protiv Dinama, a njihova skautska služba orijentirana na sami jugoistok Europe (Besnik Prenga), ali i Afriku (Matijas Chago) sigurno će izmisliti i neke talentirane strance. Naravno, ostaje za vidjeti koji će igrači stići na posudbu iz Dinama (i ostalih klubova), možda i za stalno kao kompenzacija za transfere ranije spomenute trojke…



Tagovi

Lokomotiva ZagrebNK LokomotivaHrvatska nogometna ligaHNLSilvijo ČabrajaLuka StojkovićJosip PivarićRezime sezone

Ostale Vijesti