LAURENCE GRIFFITHS/Action Images
LAURENCE GRIFFITHS/Action Images

Rezime Eura: Donnarumma prvi vratar koji je proglašen najboljim na turniru, Pedri dominirao među mlađima, a kandidat za utakmicu prvenstva je susret Hrvatske i Španjolske

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 12.07.21. | 16:26

Dvoboj protiv Španjolaca nećemo tako skoro zaboraviti.

Sinoć je utakmicom Italije i Engleske okončano 16. po redu Europsko nogometno prvenstvo. Pomalo se sliježu dojmovi nakon pobjede Azzurra pa pažnju valja posvetiti i dobitnicima drugih, individualnih nagrada, pitanju koji je susret bio najatraktivniji, kao i prvenstvu kroz brojke.

Gianluigi Donnarumma (22), osim što je proglašen najboljim igračem na turniru, postao je prvi vratar u povijesti Europskog prvenstva kojemu je pripala takva titula. Ista se dodjeljuje od 1996., a osvojili su ju redom Matthias Sammer, Zinedine Zidane, Theodoros Zagorakis, Xavi, Andres Iniesta i Antoine Griezmann 2016. godine.

Nagrada za najboljeg mladog igrača Eura pripala je španjolskom veznjaku Pedriju (18). Veliki talent Furije na turniru je u 629 minuta pretrčao vrtoglavih 76 kilometara, a točnost dodavanja iznosila mu je 92.3%. U polufinalnom susretu protiv Italije imao je 65 od 66 točnih dodavanja pa njegova pobjeda u kategoriji mladih ne čudi.

Iako su Patrik Schick i Cristiano Ronaldo kroz natjecanje obojica zabili po pet pogodaka, nagrada za naj-strijelca pripala je Portugalcu koji ne posustaje ni sa 36 na leđima. Naime, Ronaldo je uz golove upisao i jednu asistenciju pa je zbog toga dobio prednost pred Čehom.

Na prvenstvu su pala ukupno 142 zgoditka, u prosjeku 2.78 po utakmici. Desnom ih je nogom zabijeno 61, 43 lijevom, 27 glavom, dok smo imali priliku vidjeti čak 11 autogolova. Ukupno 123 zabijena su unutar kaznenog prostora, a 132 pala su iz otvorene igre. Od 16 dodijeljenih jedanaesteraca, u mreži je završilo njih devet.

U tijeku je i glasovanje za najbolji susret prvenstva, a jedan od favorita je dvoboj – Španjolske i Hrvatske. Vodeći je trenutno okršaj Francuske i Švicarske, koji je kasnim pogotkom Marija Gavranovića odveden u produžetke, odnosno jedanaesterce, gdje su Švicarci bili slavodobitnici. Susret u kojem smo se s 3:1 vratili na 3:3, da bismo u produžecima primili još dva zgoditka, zasad je na drugom mjestu najzanimljivijih.


Tagovi

Euro 2021Euro 2020EUROGianluigi DonnarummaPatrik SchickCristiano RonaldoMario Gavranović

Ostale Vijesti