PETER CZIBORRA/Action Images
PETER CZIBORRA/Action Images

Maradona, Gazza, Southgate i još malo Southgatea: Englesko prokletstvo ispadanja sa završnica velikih natjecanja traje već više od 50 godina

pon. 12.07.21. | 13:06

Još jednom, it's not coming home.

Engleska reprezentacija sinoć je nakon lutrije jedanaesteraca na domaćem Wembleyju izgubila od Italije i ostala na korak od podizanja trofeja pobjednika Europskog prvenstva. Naslov se tako, kako vole reći navijači Tri lava, ni nakon njihovog prvog finala u 54 godine ne vraća kući. Pogledajmo kako je to izgledalo kroz povijest, od titule svjetskih prvaka 1966., kada su s 4:2 potukli Zapadnu Njemačku, do danas.

Na Svjetskom prvenstvu 1970., Englezima je cilj bio obraniti status osvajača Mundijala. U četvrtfinalu ih je opet čekala Zapadna Njemačka, protiv koje su nakon 50 minuta imali vodstvo od 2:0 pogotcima Alana Mulleryja te Martina Petersa. Nijemci, međutim, u posljednjih pola sata iskorištavaju činjenicu da je na suprotnom golu umjesto prvotimca Gordona Banksa stajao Peter Bonetti i u susret ih vraćaju Franz Beckenbauer i Uwe Seeler, da bi u produžecima rezultat u potpunosti preokrenuo Gerd Muller, postavivši konačnih 3:2.

Božja ruka svakako je jedna od najpoznatijih priča sa svjetskih prvenstava općenito, a upravo je ona Engleze 1986. koštala plasmana u polufinale natjecanja. Diego Maradona postigao je gol rukom u 51., da bi četiri minute kasnije postigao pogodak koji se i danas smatra jednim od najboljih u povijesti. Uzeo je loptu na svojoj polovici, pretrčao 50 metara, iza sebe ostavio četiri igrača i pospremio ju u mrežu Petera Shiltona. Pogodak Garyja Linekera na kraju susreta nije bio dovoljan za odlazak u sljedeći krug.

Gordi Albion u polufinale nakon 24 godine ponovno ulazi 1990. godine, gdje ih je dočekao poznati protivnik Zapadna Njemačka. Suze tadašnje engleske zvijezde Paula Gascoignea obišle su svijet, a Engleska je ispala nakon izvođenja jedanaesteraca. Ništa sretniji nisu bili ni šest godina kasnije, kada ih je u istoj fazi Eura protiv iste reprezentacije – Zapadna Njemačka postala je, doduše, samo Njemačka – dočekala ista sudbina. Još je jednom Gazza bio nesretnik: milimetri su ga dijelili od zlatnog gola koji bi Engleze odveo u finale. Uloga glavnog tragičara, ipak, pripala je današnjem izborniku Garethu Southgateu. U raspucavanju nije zabio ključni jedanaesterac i momčad je ostala kratkih ruku.

Osmina finala Svjetskog prvenstva 1998. bila je rezervirana za susret s Argentincima. David Beckham dobio je crveni karton za start na današnjem treneru Atletica Diegom Simeoneom. Scenarij je već poznat: Englezi gube nakon udaraca s bijele točke, a ništa ne prolazi bez krivca. Ovog je puta to bio Beckham.

Prevrćemo film na 2006. i Mundijal u Njemačkoj. Engleze je u četvrtfinalu dočekao Portugal predvođen mladim Cristianom Ronaldom. Wayne Rooney pocrvenio je nakon starta na Ricardu Carvalhu, nema odluke o pobjedniku nakon produžetaka, a portugalski vratar Ricardo onda brani jedanaesterce Gerrarda, Lamparda i Carraghera koje je tada vodio izbornik Sven-Goran Eriksson. „Engleska još jednom nije uspjela pobijediti nakon izvođenja jedanaesteraca“, glasili su naslovi, a Eriksson se ispričao, dodavši kako su „penale vježbali jako puno“.

Da se Englezi na Euro 2008. nisu ni plasirali, navijači Hrvatske još se dobro sjećaju. U zadnjem im je susretu kvalifikacija trebao bod na Wembleyju, na gol je stao neiskusni Scott Carson, Vatreni došli na dva gola prednosti, Engleska se vratila, ali Petrić postavlja konačniih 3:2 prije kraja i Rusiju gura na prvenstvo, a Engleze na treće, za njih nedovoljno, mjesto.

Iako na Mundijalu 2010. krivac za ispadanje nisu bili udarci s bijele točke, presudio je jedan nepriznat pogodak Franka Lamparda. U osmini finala, Njemačka je do 37. minute imala prednost od 2:0. Zabio je potom Matthew Upson, dvije minute kasnije od grede pogađa i Lampard, ali pogodak Englezima nije priznat iako je lopta prešla liniju. Kasnije se nisu uspjeli vratiti u susret, Nijemci su zabili još dva komada.

Danas, 11 godina kasnije, momčad je na Euru 2020. ušla u svoje prvo finale još od '66. S nekadašnjim tragičarem Southgateom kao izbornikom, kao što već dobro znamo, za trofej su se sinoć borili s Talijanima. Te ponovno izgubili. Svoje su udarce s 11 metara promašili Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka, čime nisu uspjeli prekinuti englesku sušu. "It has come home". Ali u Rim.


Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti