Andrea Pirlo, Xavi, Eric ten Hag @Reuters
Andrea Pirlo, Xavi, Eric ten Hag @Reuters

Red za klupu Barcelone: Xavi favorit, Talijani guraju Pirla, je li Ten Haag odbio Newcastle zbog Barce?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 28.10.21. | 10:16

Da vas čujemo, tko bi po vama bio najbolj izbor?

Ronald Koeman na klupi Barcelone izdržao je točno 435 dana. Nakon jučerašnjeg poraza od Rayo Vallecana uprava kluba mu se odlučila zahvaliti na dosadašnjem radu, a da su mu dani odbrojani vidjelo se još poslije El Clasica kad su ga navijači Barcelone čekali pred stadionom dugo nakon završetka utakmice samo kako bi mu uputili pokoju psovku i izrazili svoje nezadovoljstvo igrom momčadi.

Koemanu su malo po malo svi okrenuli leđa, spasa više nije bilo, a poraz od Raya bila je kap koja je prelila čašu. Nizozemac nije dočekao jutro, on je bivši, a gotovo da i nema navijača Barcelone koji će tugovati zbog ove odluke uprave.

Kako to obično biva, Koemana se nakon pet minuta više nitko nije sjećao te je sad sav fokus prebačen na potencijalne nasljednike. Nekoliko je imena u igri, ali najviše se priča o klupskoj legendi Xaviju koji je igračku karijeru završio, a trenersku započeo, na Bliskom istoku.

Xavi trenutno vodi Al-Sadd, katarskog velikana na čijoj klupi dosad ima 89 utakmica. Tamošnji mediji ističu kako Španjolac od Al-Sadda želi napraviti azijsku Barcelonu, a to se vidi i po stilu igre njegove momčadi. Okomiti su, brzi, s puno sitnih dodavanja i željom da se uvijek igra na gol više. Uostalom, Xavi je praktički cijelu karijeru proveo u Barceloni, teško ga je od toga odviknuti.

Pod njegovim vodstvom Al-Sadd je skupio 61 pobjedu, 12 remija i 16 poraza uz gol razliku 245:112. Iako ima važeći ugovor s klubom do ljeta 2023. godine, navodno postoji gospodski dogovor kojim je Xavi slobodan otići ako na njegov stol stigne poziv iz matičnog mu kluba.

On je, prema Marci, Mundu i ostalim španjolskim medijima, glavni favorit. Ali, nije jedini u ovoj utrci te se mora naglasiti kako njegovo imenovanje nije baš pitanje dana…

Osim ponajboljeg veznjaka svih vremena, u konkurenciji su još belgijski izbornik Roberto Martinez, bivši trener Juventusa Andrea Pirlo i prvi čovjek Ajaxa Eric ten Hag. Priča oko potonjeg poprilično je zanimljiva. Naime, 51-godišnji Nizozemac je navodno najveća želja Bin Salmana koji na sjeveru Engleske želi napraviti megamomčad, ali usprkos tome što novac nije problem, navodno ten Hag nije uopće bio zainteresiran za pregovore. Saslušao je ponudu jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, zahvalio se i odbio postati novi trener Newcastlea. Nije baš na isti način postupio sportski direktor Kopljanika Marc Overmars koji je i dalje 'na vagi', ali ten Hagova odluka da tako odlučno kaže ne poslu kojima bi mnogima bio nešto sjajno sama po sebi nametnula je pitanje ima li Nizozemac neku drugu 'kombinaciju'? A ta kombinacija mogla bi biti Barcelona…

U cijelu priču se, odnekud, ubacio i Andrea Pirlo. Talijan se nije proslavio vodeći Juventus, ali ponajviše talijanski mediji guraju ga u Barcelonu. On bi bio prvi talijanski stručnjak za čelom Barcelone, ne računamo li tu nekadašnjeg argentinskog izbornika Césarea Menottija koji posjeduje talijansku putovnicu.

Za kraj, valja spomenuti i Roberta Martineza koji godinama radi odličan posao na klupi Belgije, ali nikako da se oni okite nekim odličjem. Marinez inzistira na napadačkom nogometu, a jasno je da u Barceloni ne prolazi ništa osim toga. No, ugovorno je vezan za belgijski nogometni savez koji ga nije sprema tek tako izgubiti…

U svakom slučaju, odluka o novom treneru mogla bi potrajati. Iako postoje neke indicije da bi se Nizozemčev nasljednik mogao odabrati već do kraja tjedna, realnija je opcija da konačna odluka dođe tek tjedan dana. Jasno, treba skupiti sve stvari na Bliskom istoku…


Tagovi

BarcelonaErik ten HagAndrea PirloAndrea PirloXavi HernandezAl SaddJuventusAjaxRoberto Martinez

Ostale Vijesti