ALBERT GEA/Action Images
ALBERT GEA/Action Images

Barcelona odustaje od Kloppa i Tuchela te se okreće svojoj legendi i 'idealnom' kandidatu za klupu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 06.10.21. | 08:46

Al Sadd igra pobjednički, kombinatorni i efikasni nogomet, baš ono što Barceloni treba.

Da je Ronald Koeman još samo samo privremeno trener Barcelone jasno je već neko vrijeme. Barcelona ima po mnogima najslabiju momčad u 21. stoljeću, a nizozemski strateg ne garantira pomak u igri i svjetlu budućnost katalonskog diva. Ugovor mu ističe na kraju aktualne sezone, stoga mu Barcelona već neko vrijeme traži zamjenu.

Jedna od opcija je da Nizozemac vodi momčad do kraja sezone nakon čega će na klupu sjesti jedan od dvojice njemačkih osvajača Lige prvaka, Jurgen Klopp ili Tomach Tuchel. Također, opcija je da Koeman već sada napusti klupu, a da Barcelonu do kraja sezone preuzme neki od asistenata, prije nego što klupu preuzmu Klopp ili Tuchel.

No, čini se da je Barcelona odustala od tog rješenja. Liverpool i Chelsea su prebogati i preambiciozni klubovi da bi se samo tako odrekli svojih trofejnih trenera, a pitanje je ima li Barcelona dovoljno novaca za njihovo angažiranje. Najveća je vjerojatnost, pišu španjolski mediji, da će katalonski gigant već sada otpustiti Nizozemca, a na klupu postaviti dugoročno rješenje. Kao kandidate za novog trenera Barcelone u prvi plan ističu se Andrea Pirlo, izbornik Belgije Roberto Martinez i najizgledniji od njih Xavi Hernandez.

Dijete i apsolutna legenda Barcelone, za koju je odigrao više od 500 utakmica, karijeru je završila u katarskom Al Saddu kojeg je 2019. preuzeo kao trener prve momčadi.

Xavi se u Al Saddu višestruko dokazao. I rezultatski (prošle sezone osvojio je duplu krunu, a u aktualnoj je Al Sadd vodeća momčad prvenstva s maksimalnim učinkom nakon pet kola) i stilski. Njegova momčad gaji ofenzivni, kombinatorni i oku ugodni nogomet, po uzoru na slavne Barcelonine dane iz doba Johana Cruyffa i Pepa Guardiole.

Prošlu sezonu Al Sadd završio je s 13 bodova prednosti ispred Al Dunhaila, s 19 pobjeda i tri remija u 22 utakmice i gol-razlikom 77:14. U aktualnoj sezoni Al Sadd je vodeći s 15 bodova i gol-razlikom 20:5. Ukratko, Xavijeva momčad je u prošloj sezoni zabijala 3.5, a u aktualnoj 4 pogodaka po utakmici.

Posljednji poraz u prvenstvu Xavijeva momčad bilježi početkom ožujka 2020. prije nego što je cijeli svijet zakoračio u lockdown. U međuvremenu je apsolvirana i grupna faza Lige prvaka te je Xavijev Al Sabb jedna od trenutno najjačih azijskih momčadi.

Iako je nezahvalno uspoređivati katarskog i katalonskog velikana, Katar je kao domaćin idućeg Svjetskog prvenstva prilično uložio u razvoj nogometa i njihove lige posljednjih nekoliko godina i radi se o sve samo ne laganoj i bezazlenoj ligi.

Po svemu sudeći, Xavi Hernandez na prvu zaista je idealno rješenje za novu Barcelonu.

Xavi je dokazao da je odlikaš u 'srednjoj školi', je li stiglo vrijeme za iskorak na 'fakultet', saznat ćemo u narednim mjesecima, možda i tjednima...


Tagovi

BarcelonaAl SaddXavi Hernandez

Ostale Vijesti