Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Radonjić za Germanijak: "Zvao me Cvitanović, a zatekao sam Čanadija. Šibenik je među pet u HNL-u, a moj bivši trener kalibar za Dinamo"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 09.02.23. | 09:00

U Šibeniku sam od prvog dana naišao na sjajnu atmosferu i jako dobru momčad. Što se HNL-a tiče, prvenstvo je riješeno, Dinamo je prvak. Iako Modri ne u skladu s kvalitetom, ali osvajaju bodove

S Dejanom Radonjićem, uvijek zanimljivim sugovoronikom, povratnikom u HNL-u dogovarali smo razgovor čim je došao. Imao je samo jednu molbu.

"Nema problema za razgovor, samo da prođe utakmica s Goricom. To nam je važno, želim se koncentrirati samo na taj susret. A poslije možemo.", iskusno je Radonjić stavio u prvi plan utakmicu koja ima veliki značaj u borbi za ostanak. Šibenik je prottutnjao Velikom Goricom (3:0) i sad bježi Goričanima velikih sedam bodova. Lakše se diše na Šubićevu. No, vratit ćemo se na to, odakle tamo Dejan Radonjić, praktički se preko noći vratio u HNL?

"Da, brzo sam se dogovorio sa Šibenikom, kad sam dao riječ da dolazim, tad više nije bilo šanse da se predomislim. Imao sam još neke ponude, ali htio sam se vratii u Hrvatsku, dosta je bilo života na svim krajevima svijeta. Kad me nazvao trener Mario Cvitanović i pitao bih li se vratio, da mu treba takav napadač, vrlo brzo sam pristao."

Zvao ga je Cvitanović? Ali njega više nema u Šibeniku.

"Da, dogovorio sam sve s njim, došao u Šibenik i tad sam saznao da od tog jutra Cvitanović više nije trener. Stigao je novi trener Čanadi, išao sam kod njega na razgoovor, pitao sam treba li me. Ma, gdje će naći takvog igrača, haha.", u svom stilu priča Radonjić.

Protiv Gorice odigrao je oko pola sata u debiju. Primijetili smo dosta istesanu liniju?

"Ha, možda imam koju kilu manje nego inače, ali znate da ja nisam pobornik nekog strogog režima treninga i ishrane. Pazim, ali nisam u tome radikalan. Kao ni u teretani, ne volim kad je teretana glavni dio treninga i kad se na tome inzisitra. Puno sam toga prošao u karijeri i vidio igrače koji paze na ishranu, nemaju nimalo masnog tkiva, a svejedno imaju problema s ozljedama. A i one druge, koji su puno masniji, ali igralju odlično, savršeno su spremni. Ne volim to gledanje tko što jede, tko kako izgleda, svi smo genetski drugačije građeni. Bitno je kakav si na terenu, u onih 90 minuta, u mojem slučaju bitno je koliko zabijaš, kako se snalaziš pred golom. Sve ostalo su prazne priče."

Koliko je sad spreman Dejan Radonjić?

"Nisam 100 posto, to priznajem, ne mogu još odigrati 90 minuta. Nije to čudno, zadnju sam utakmicu odigrao još u 12 mjesecu. Trenirao sam ja u međuvremenu, radio na sebi, ali jedno su utakmice, drugo suhi treninzi. Trebat će mi neko vrijeme da se vratim u formu, ali treniram dodatno, eto, radio sam u Šibeniku i na slobodan dan. Želim se što prije vratiti na svoju razinu, mislim da još mogu Šibeniku puno dati do kraja sezone."

Igrao je ranije u Istri, Dinamu, Lokomotivi, a u inozemstvu u Maccabiju iz Tel Aviva, ruskoj Samari, dok je zadnje tri godine proveo u Kini i na Cipru. Iz te zadnje dionice karijere nosi podijeljena iskustva.

"U Kini je sve nogometno bilo super, zemlja je lijepa, ljudi ljubazni, osjećao sam se odlično i svakom bih igraču preporučio odlazak u Kinu. Promijenio sam dva kluba, bio sam prvo u Qinqdaou, a zadnji dio prošle sezone proveo sam u Jinmenu. No, onda sam raskinuo ugovor, jer nisam više mogao izdržati odvojenost od obitelji. U dvije godine samo sam jednom bio u Hrvatskoj, ni djecu nisam vidio, korona mjere bile su stroge, stalno smo bili u tim karantenama, nismo mogli niti izlaziti, osim jednom tjedno i sve je to u meni prelomilo odluku da odem iz Kine. Sve ostalo bilo je odlično, stvarno ništa drugo ne mogu istaknuti kao minus. Ukazala se opcija odlaska na Cipar, u Anorthosis i prihvatio sam je."

Tamo mu je trener bio čovjek čije se ime u zadnje vrijeme često spominje i u Maksimiru.

"Darko Milanič! On me trenirao i stvarno je odličan stručnjak. Ne samo to, on je gospodin, sjajan čovjek, kao i njegov pomoćnik Sašo Gajser. A nije da sam stalno igrao po 90 minuta i da sam bio zaštićen. Jednostavno, čovjek je pravi trener, a čitam da ga se spominjalo u Dinamu. Pa, mogu reći da je kalibar za Dinamo! Njega je klub smijenio nakon poraza od 4:0 protiv AEK-a, došao je Španjolac Xisco Munoz, s njim nisam nikako pronašao zajednički jezik. Čak i kad nismo imali drugog napadača, a izgubili tri utakmice zaredom, opet mne nema. No, sad mu mogu i zahvaliti, dao mi je jedno novo iskustvo u životu, osjetio sam kako je biti u takvoj situaciji."

I onda je došao Šibenik. Nekoliko treninga, utakmica u Gorici i velika pobjeda.

"Da, baš velika! Odigrali smo odličnu utakmicu, osvojili tri boda koja nam puno znače u borbi za ostanak. Sad se ipak lakše diše. Ma, gledajte, ja čim sam došao, primijetio sam da je ovo jedna jako dobra momčad. S Čopom sam igrao u Dinamu, dobro se poznajemo i slažemo, stigao je Đira, Kvržić..., svi smo se odmah u uklopili. A velik je posao odradio i trener Čanadi, svaka mu čast. Uopće se na njemu nije vidio neki pritisak, djelovao je mirno, kao da se radi o običnoj utakmici, a siguran sam da je osjećao nemir. Prenio je tu mirnoću na momčad i sve je odrađeno vrhunski, od pripreme utakmice, treninga do same utakmice."

Ne sumnja da će Šibenik ostati u ligi.

"Siguran sam da vrijedimo puno više od tog devetog mjesta. Ovo je jedan drugi, bolji Šibenik u odnosu na onaj jesenas. Mi smo sad po snazi i kvaliteti peta ili šesta momčad lige! I želimo do kraja sezone tako i igrati, nizati pobjede i potpuno pobjeći iz opasne zone. Što se mene tiče, nemam nekih osobnih ambicija, ako govorimo o broju golova, koje bih volio zabiti. Samo želim polako doći u formi, igrati sve više, biti zdrav i sa Šibenikom izboriti ostanak. Imam ugovor do ljeta, a onda ćemo vidjeti što smo i gdje smo."

Kako mu se čini HNL, koji je pratio i u inozemstvu?

"Prvo, drago mi je da je Istra tako visoko, da se bori za Europu, igra odličan nogomet i stvarno navijam da napravi veliki rezultat. A što se Dinama tiče, mislim da je prvenstvo već gotovo, Dinamo je prvak. Tu nema više govora o neizvjesnosti! Volio bih da je neizvjesnije, da to traje do kraja, ali ništa od toga. Modri ne igraju najbolje što mogu, to su i oni svjesni. Gledao sam utakmice protiv Gorice i Slavena, to nije bilo dobro. Međutim, i takvom igrom Dinamo ne gubi utakmice, osvaja bodove i zato sam siguran da je naslov već osiguran."

Iduću utakmicu Šibenik igra protiv Lokomotive, još jednog Radonjićeva bivšeg kluba.

"Lijepo mi je bilo u Lokomotivi, tom klubu isto želim svu sreću. Ali ne protiv nas. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo i da još jednom pobjedom dodatno odmaknemo od dna ljestvice."





Tagovi

Dejan RadonjićNK ŠibenikDamir ČanadiHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti