Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Publika je rekla svoje o Leki, a što će reći Jakobušić?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 23.10.23. | 09:02

Dva poraza u derbijima uzdrmala su Hajduk koji u petak igra u Koprivnici gdje mu nikad nije bilo lako

Hoće li trener Hajduka Ivan Leko dočekati vođenje momčadi u petak u Koprivnici nakon što je doživio domaći poraz od Osijeka 0-2? Publika je rekla svoje, skandirala „Leko, odlazi“, no ključno je što će reći predsjednik Lukša Jakobušič koji drži sudbinu trenera u svojim rukama.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hajduk je izgubio drugi derbi u nizu, pa neka je protiv Rijeke mogao izvući remi, protiv Osijeka je sasvim zasluženo poražen s nizom problema i Markom Livajom koji je susret počeo na klupi jer nije skroz spreman za igru.

Leko je na skandiranje publike rekao da je to njihovo pravo jer su razočarani baš kao što je i on bio, a u budućnost gleda kao da ni ne pomišlja da bi mogao biti smijenjen. Spominjao je radost dolaska na trening i nove adute koje bi mogao izvaditi iz rukava. Jedan od njih moglo bi biti vraćanje Lovre Kalinića na vrata, jer je i nakon Maksimira prošle sezone mijenjao čuvara mreže, ustoličio Ivana Lučića.

E sad, što će se događati narednih dana i hoće li Jakobušić presjeći ili čekati Koprivnicu, još se u ovom trenutku ne zna. No činjenica je da je Jens Gustafsson prije dvije godine pao nakon poraza od Slaven Belupa kada ga je svladao upravo Zoran Zekić. Jesen je bila ta kada je Jakobušić mijenjao trenere, odlazili su Hari Vukas i Valdas Dambrauskas, no tada Hajduk nije imao toliko izraženu ambiciju za titulu prvaka kao ove sezone koju je većim dijelom proveo na prvom mjestu.

Leko ima ugovor do ljeta 2025. godine, no to ništa ne znači kada se postižu ovakvi rezultati i kada igra nije dobra, premda ima olakotnih okolnosti od ozljede Marka Livaje i niza pehova u smislu ozljeda koje su se dogodile tijekom utakmice s Osijekom. Vidjet ćemo što će reći liječnička služba, no čini se da su jedina dva zdrava braniča Šarlija i Diallo. Hoće li Leko posegnuti za mladim Vuškovićem koji nije bio davno u kadru prve momčadi, igra za juniore, a prodan je u Tottenham, no tamo neće prije 18. rođendana.

Koprivnica je i u lakšim okolnostima znala biti teška za Hajduk, eto svježi je primjer Gustafssona koji je smijenjen nakon poraza na Apašu, premda je kasnije Jakobušić rekao da je trebao mijenjati i ranije. Problem je što je malo vremena jer se igra već u petak za realizaciju dolaska novog trenera.

No, kako su i rivali posrnuli, Dinamo upisao poraz u Velikoj Gorici, a Rijeka remizirala u Puli i ostala na vrhu, situacija za Hajduk i nije tako crna, premda ove sezone ima četiri izgubljene utakmice, pa nam pada na pamet da su rezultati bili bolji dok je Leko bio na tribini zbog kazne, a na klupi sjedio pomoćnik Adnan Čustović koji je ostvario četiri pobjede i jednu izgubljenu utakmicu vođen na daljinski iz lože.

Leko je vodio Hajduku u 33 utakmice, ostvario 19 pobjeda, četiri remija i deset poraza od koijih su većina bili u prošloj sezoni koja je bila probna, a uz to je ostvaren trofej jer su Bijeli obranili Kup. Trener Hajduka je u teškoj situaciji, sigurno će trebati sjesti s predsjednikom, ali odgovornost je i na sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu koji je zajedno s Lekom doveo sve nove igrače koji se nisu još dokazali. Leko ne kuka o brojci igrača, no da neki ne igraju i da je Odjidja-Ofoe sasvim izvan kombinacija, a na startu je bio hit, malo je čudno.

No, jedno je sigurno da će naredni sati i dani u Poljudu biti uzbudljivi jer publika je je poručila Leki što misli, iako ga je slavila kada je nedavno dobio Dinamo. Ali tako je to u nogometu, brzo se zaboravljaju velike pobjede, pamte se najčešće dvije posljednje utakmice, a u njima je Hajduk upisao poraze.




Tagovi

HajdukIvan LekoLukša JakobušićNK OsijekZoran ZekićMarko LivajaSlaven BelupoHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti