Sanjin Strukić, Marko Lukunić, Lovro Domitrović/Pixsell
Sanjin Strukić, Marko Lukunić, Lovro Domitrović/Pixsell

Tko je najveći gubitnik vikenda?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 23.10.23. | 08:00

Dinamo (privremeno) i Hajduk propustili su porazima preuzeti vrh HNL-a, a Rijeka remijem priliku da se još više odvoji na prvom mjestu

Rijeka 23 boda, Hajduk 21, Dinamo 19. Kao i Gorica. A Osijek je došao do 18. Pet mjesta u pet bodova, još jedna najava da nas čeka neizvjesna završnica polusezone, možda i čitavo prvenstvo bude takvo. Ako kvaliteta lige i jest upitna, a po mnogima je u padu, njezina dramatičnost apsolutno raste.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iza nas je vikend u kojemu nitko od vodećeg trojca nije pobijedio i svatko se iz svog kuta može smatrati gubitnikom tjedna. Nevjerojatno je da su i Rijeka i Dinamo i Hajduk prosuli bodove u situaciji kad su svi troje mogli zasjesti na vrh i povesti HNL-karavanu s čela ljestvice. Dakle, prvo su kiksali Modri, koji su pobjedom u Velikoj Gorici mogli barem na 20-ak sati zaposjesti prvo mjesto, prvi put ove sezone. Dinamo je vodio 1-0, igrao neloše, a onda su se ukazali Goričini napadači s klupe, Vujnović i Jurić, okrenuli utakmicu i Dinamo je u sudačkoj nadoknadi izgubio sva tri boda. Uz strah da bi Rijeka i Hajduk pobjedama u nedjelju mogli dodatno pobjeći na ljestvici, društvo iz Maksimira se vratilo kući sa slabom utjehom da je igra bila bolja od nekoliko zadnjih i da je to, gledajući poraz odvojeno od prethodnih, bila tek večer u kojoj su se poklopili pehovi. No, u zbroju s ostalim porazima, koji zasad simboliziraju eru Sergeja Jakirovića na klupi taj poraz dodatno je uzdrmao klub. Jakirović nije dobio otkaz, još nakon Prištine dobio je podršku klupskog vodstva, no, kad na ovakav način propustiš priliku doći na vrh, onda je vrijeme za alarm. Jakirović ima već četiri poraza, dva u HNL-u i naravno da je pod posebnim pritiskom uoči utakmice s Viktorijom iz Plzena.

Ivanu Leki, također, nije lako na Poljudu. Po onoj da Hajduk uvijek uprska kad je najvažnije, Splitom je protutnjao Osijek (0-2) sa Zoranom Zekićem na klupi i Hajdukova trenera obasipao novim brigama. Bijeli su imali šansu pobjedom opet doći na prvo mjesto, gledati ostatak kolone s vrha, no, upisali su treći poraz u zadnje četiri utakmice. Što je, samo po sebi, razočaravajuće. Naravno da je i Leko odmah došao u situaciju da se priča o njegovom otkazu, navijači su nezadovoljni, pitanje je kako razmišljaju Lukša Jakobušić i odgovorni u klubu. Hajduk je već u petak gost u Koprivnici, na tradicionalno zahtjevnom terenu, hoće li Leko uopće biti na klupi u toj utakmici? Marko Livaja i dalje je izvan forme, nema Hajduk niti previše ideje u napadu, ne izgleda nimalo dobro. Da je na Poljudu pao Osijek ili barem da je bod ostao u Splitu, mirnije bi se živjelo, bila bi povećana prednost nad Dinamom, a to je uvijek pozitivno, kad je Hajduk u pitanju. Ovako, teški su dani pred Lekom, nervoza je došla na Poljud...

U cijeloj toj priči, zapravo, Rijeka jest profitirala, remijem u Puli (1-1), ispalo je, dodatno je povećala plus na ljestvici, sad Hajduku bježi dva, a Dinamu i Gorici četiri, a Osijeku pet bodova. No, je li, kad se sve zbroji, zapravo Rijeka najveći gubitnik vikenda? Matematički nije, ali kad se vidi kakvu je priliku propustila još više odmaknuti na prvom mjestu... Pogotovo što Rijeka, za razliku do Dinama i Hajduka, nema problema s igrom i terenskom nadmoći. U prvom poluvremenu u Puli imala je momčad Željka Sopića dominaciju, vodstvo i prilike, no, nije uspjela do kraja slomiti Istru. Završilo je 1-1, bod u lokalnom derbiju, naravno, nije tragedija, međutim, kad se na kraju podvuće crta, kad na Rujevici znaju da su i Dinamo i Hajduk ostali kratki, vjerojatno se ipak lupaju malo glavom u zid, kakvu su šansu propustili.

A kako stoje stvari do kraja polusezone i tko ima najbolji, tko najteži raspored? Rijeka će odigrati četiri od sedam utakmica na Rujevici, gdje djeluje nepobjedivo, a vrhunac će joj biti derbi s Dinamo 12.studenoga. U Rijeku dolaze i Gorica, Slaven Belupo i Rudeš, dok Sopićeva momčad gostuje kod Lokomotive, Varaždina i Osijeka. Dinamo, pak, jedini igra protiv sve tri momčadi iz 'velike četvorke', s time da će gostovati na Rujevici, dok će u Maksimir doći Osijek i Hajduk. Još jedna domaća utakmica jest ona s Lokomotivom već u idućem kolu te s Rudešom u predzadnjoj rundi, a tri će puta Modri gostovati, u Varaždinu, Rijeci i Koprivnici.

Hajduk će igrati utakmicu više od konkurenata, na programu je i ona zaostala utakmica s Osijekom na Pampas Areni, a osim u Osijeku gostovat će Hajduk u Koprivnici, Puli te kod Lokomotive i Dinama. Pet gostovanja od osam susreta, još jedan težak izazov za Bijele, na Poljud će, pak, doći Rudeš, Varaždin i Gorica. Nema, dakle, sumnje, sva tri kluba imaju do Božića još nekoliko velikih prepreka na putu do prvog mjesta i naslova jesenskog prvaka. Proteklog vikenda svi troje su propustili veliku priliku za važan korak, no, Rijeka je ipak i najviše profitirala. Iako, ne toliko kao Gorica i Osijek, koji su se pobjedama nad Dinamom i Hajdukom također primaknuli vrhu. I vrebaju priliku.

RASPORED DO KRAJA POLUSEZONE

Rijeka: GORICA, Lokomotiva, DINAMO, Varaždin, Osijek, SLAVEN BELUPO, RUDEŠ

Dinamo: LOKOMOTIVA, Varaždin, Rijeka, OSIJEK, Slaven Belupo, RUDEŠ, HAJDUK

Hajduk: Slaven Belupo, RUDEŠ, Osijek, VARAŽDIN, Istra 1961, GORICA, Lokomotiva, Dinamo.

* Velikim slovima označene su domaće utakmice.




Tagovi

HNK RijekaGNK DinamoHajdukHNLŽeljko SopićSergej JakirovićIvan Leko

Ostale Vijesti