Zoran Kastel, Danijel Jumić, Samir Toplak @Pixsell
Zoran Kastel, Danijel Jumić, Samir Toplak @Pixsell

Prvi petak u svibnju, dan kojeg će pamtiti onaj koji se ne uspije spasiti

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 07.05.21. | 08:00

Završnica 1. HNL nikad nije bila zanimljivija.

Iako do kraja prvenstva još svaki klub ima za odigrati četiri utakmice, prvi petak u svibnju mogao bi se pokazati ključnim danom kad se na kraju bude povlačila crta. Doduše, ne u igri za naslov prvaka, jer Osječanima su ostale samo teoretske šanse da do njega stignu na kraju sezone koju će pamtiti još dugi niz godina.

Dolaskom Nenada Bjelice puno se toga promijenilo u klubu, mađarski vlasnici na taj su način pokazali ambiciju kako ih ne zanima ništa drugo osim prvog mjesta, ali nitko nije očekivao da će Osijek već ove sezone biti konkurentan praktički do samog kraja prvenstva.

Što se tiče Osijeka, postoji mogućnost da Dinamo na u 34. kolo 1. HNL uđe kao novi/stari osvajač naslova prvaka, ali za to bi se morala poklopiti dva rezultata – Osijek prije svega mora ovog petka biti poražen u Turopolju, dok Dinamo mora doći do sva tri boda na Rujevici ove nedjelje. U tom slučaju razlika između Dinama i Osijeka bila bi 10 bodova, a budući da bi do kraja sezone u opticaju ostalo devet bodova, Plavi bi i matematički osigurali novi naslov prvaka.

No, puno je zanimljivije u borbi za ostanak, a pogotovo bi se nakon današnjeg dana moglo vidjeti tko će uoči same završnice imati 'pole position'.

Dva od tri kluba kojima ozbiljno 'visi' ostanak danas igraju svoje utakmice, a to su trenutno posljednja i pretposljednja momčad 1. HNL, Istra 1961 i Lokomotiva.

Nogometaši Istre 1961 plasirali su se u finale Hrvatskog kupa prvi put nakon 19 godina, ali iako su u borbi za Rabuzinovo sunce, za njih su preostale četiri prvenstvene utakmice puno važnije. Koliko god da to nekima čudno zvučalo...

Danijel Jumić dobio je puno pohvala zbog načina na kojeg Istra 1961 igra otkako je on postao glavni trener kluba. Iako su u posljednjih pet prvenstvenih utakmica Puljani osvojili tek jedan bod, Jumićeva momčad igra sve samo ne loše. Pogledamo li unazad pet prvenstvenih ogleda, Istra je najslabije djelovala u posljednjem ogledu kad im je u goste stigla momčad Gorice. U toj utakmici vidjela se razlika u kvaliteti dva igračka kadra, a da to nije bio dan Istre vidjelo se i po tome što je najbolji pojedinac u redovima domaćina bio vratar Ivan Lučić. Da kojim slučajem Austrijanac hrvatskog podrijetla nije bio tako raspoložen, momčad Siniše Oreščanina mogla je i uvjerljivije slaviti.

Hassane Bande se pokazao kao nedovoljno kvalitetnom akvizicijom. Sudimo li 22-godišnjeg ofenzivca iz Burkine Faso samo po onome što je pokazao u dresu Istre 1961, doći ćemo do zaključka kako je Ajax napravio ogromnu pogrešku što su za njega prije tri godine izdvojili više od osam milijuna eura. Nadalje, Šime Gržan netko je kome svi suparnici Istre 1961 pridaju veliku pozornost pa su tako i njegove predstave u posljednje vrijeme nešto slabije. Za kraj, Taichi Hara u posljednje vrijeme ostavlja dojam igrača koji je sve više i više željan golova, ali jednostavno nema s kime surađivati. Osim svega navedenog, problem se pojavio i kod Mateja Vuka kojeg Danijel Jumić nešto manje koristi u odnosu na njegovog prethodnika Fausta Budicina, a posuđeni igrač Rijeke ove je sezone drugi najbolji strijelac sastava iz Pule.

Dobre vijesti za Istru 1961 su te što Šibeniku ova utakmica ne odlučuje ni o čemu. Momčad koju odnedavno vodi Španjolac Escobar igra dobar nogomet, ali su potpuno neopterećeni rezultatom pa tako nemaju razloga 'bacati se na glavu'. Trenutno su šesta momčad prvenstva, ali iako ostanak nisu matematički osigurali, oni se nalaze u komfornoj situaciji.

Ampema i Labrovića nema. Razlog? Obojica su navodno dogovorila transfer u Rijeku na kraju sezone pa je tako za trenera stiglo 'naređenje' iz ureda da se njihove usluge više ne koriste do kraja sezone. No, usprkos tome, Jurić, Ćurić, Bulat i braća Sahiti igraju jako dobro, u stanju su namučiti svaku obranu 1. HNL, a gotovo pa sigurno nekoga od spomenutih ovog ljeta očekuje unosan transfer.

Podsjećamo, o 'Borbi za goli život' već ste imali prilike čitati na Germanijaku prije nešto manje od 10 dana:

Prema informacijama portala Germanijak, Osijek je bio ove zime opasno zagrizao za devetku Šibenčana, ali kad se pojavila mogućnost da u Gradski vrt dođe ime kao što je Ivan Santini, postalo je jasno da Jurić ostaje na Šubićevcu do kraja sezone. Osim Jurića, Osijek je pregovarao i s Čolakom, lani prvim topnikom HNL-a, ali nekadašnji napadač Rijeke u posljednji je trenutak odustao od transfera jer ga je prema našim informacijama bilo strah reakcija navijača kluba u kojem je proživio najbolje dane u svojoj karijeri.

Gosti iz Pule nadaju se da će danas doći do sva tri boda s kojima bi, barem privremeno, pobjegli sa začelja prvenstvene tablice. Varaždin, koji je trenutno osma momčad prvenstva, svoju utakmicu 33. kola igra sutra kad im u goste stiže Hajduk, dok Lokosi idu u Koprivnicu gdje ih dočekuje Slaven Belupo.

Farmaceuti su u sličnoj situaciji kao Šibenik. Matematički, ni oni nisu osigurali ostanak, ali u njega nitko ne sumnja. Stipićeva momčad je u posljednje dvije utakmice zabilježila dva poraza, ali Farmaceuti imaju dovoljno kvalitetnu momčad da mirno privedu sezonu kraju. Zanimljivo, u slučaju da Istra 1961 i Lokomotiva danas upišu poraze, Farmaceuti će matematički osigurati ostanak u 1. HNL, a od toga bi malo najmanje profitirali njihovi današnji protivnici budući da Farmaceute do kraja prvenstva očekuju još jedno gostovanje na Aldo Drosini, dok u posljednjem kolu u Koprivnici dočekuju Varaždin.

Lokosima su ova današnja, i utakmica 34. kola kad idu u goste Istri, dvije najvažnije utakmice sezone. Zašto? Zato što ih onda u predzadnjem kolu očekuje gostovanje u Gradskom vrtu, dok će prvenstvo okončati utakmicom na Poljudu protiv Hajduka kojeg očekuje borba do kraja sezone za jedno od mjesta koje bi ih sljedeće sezone odvelo u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Za razliku od Istre 1961, Lokomotiva danas ima ulogu favorita. Samir Toplak definitivno je 'jocker zovi' kad treba spasiti neki klub od ispadanja. Nešto kao Sam Allardyce na Otoku, ali obojici bi se ove sezone po prvi put u karijeri mogao dogoditi da neuspjeh. No, ne treba prejudicirati ništa, jer u ovoj sezoni 1. HNL, baš sve je moguće.

Što se tiče prvenstvene tablice nakon 32 kola, situacija je sljedeća:

10. Istra 1961 6 7 19 24:48 25

9. Lokomotiva 6 8 18 25:54 26

8. Varaždin 6 9 17 26:54 27

Utakmice do kraja sezone:

ISTRA 1961 – Šibenik/Šubićevac, Lokomotiva/Aldo Drosina, Slaven Belupo/Aldo Drosina, Osijek/Gradski vrt

LOKOMOTIVA – Slaven Belupo/Kranjčevićeva, Istra/Aldo Drosina, Osijek/Gradski vrt, Hajduk/Poljud


Tagovi

NK VaraždinIstra 1961NK LokomotivaLokomotiva ZagrebSamir ToplakDanijel JumićZoran KastelHNL

Ostale Vijesti