Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Borba za goli život: Varaždin je u najgoroj formi i ima daleko najteži raspored, a Istra najlakši

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 29.04.21. | 11:17

Lokomotiva je posljednja, ali rekli bismo kako Varaždinci imaju najmanje izgleda za opstanak u društvu najboljih, i da su svoju priliku propustili u prethodnim kolima

Nakon što je, prije nekoliko dana, Dinamo dobio Hajduk, a Osijek remizirao u Rijeci, secirali smo rasplet borbe za naslov prvaka i zaključili kako bi Zagrepčani trebali još triput kiksati u šest utakmica, koliko ih moraju odigrati. To se vrlo vjerojatno neće dogoditi i na dobrom su putu da osvoje četvrti naslov u nizu.

U ovome tekstu pozabavit ćemo se još uzbudljivijom borbom, onom za opstanak. Za razliku od one na vrhu, u nju su uključena tri kluba, a svi oni nalaze su unutar tri boda. Da situacija bude korektna do kraja, svi oni imaju za odigrati još pet utakmica, a u konačnici će se dva kluba spasiti, jer ove godine ispada samo posljednji, dok dodatnih kvalifikacija protiv drugog iz Druge HNL nema.

Trenutno je u najgoroj poziciji Lokomotiva, koja je, zanimljivo, još uvijek aktualni viceprvak. Međutim, odlazak najboljih igrača, trenera, brojne ozljede i splet nesretnih okolnosti odradili su svoje i to se odrazilo na ljestvicu, gdje Lokosi drže samo začelje. Dva su boda iza Istre, a tri Varaždina.

Upravo taj Varaždin vratio ih je nedavno u život, jer su protiv njega prekinuli dvomjesečni niz bez pobjede, no daleki je još put do luke spasa. Daleki, ali ne i nemogući, i kao što nam je početkom tjedna rekao direktor Božidar Šikić, Lokomotiva bi prema njegovoj računici morala osvojiti još barem osam bodova da se spasi.

Prema našoj računici, taj bodovni saldo mogao bi biti i manji, jer Lokomotiva ima kud i kamo lakši raspored od Varaždina. Rekli bismo da su za klub iz Kajzerice ključna sljedeća tri kola, u kojima će ugostiti Šibenik i Slaven Belupo, nakon čega putuju Istri na derbi. Tu bi Lokosi morali izvući svoj maksimum, jer ih u posljednja dva kola čekaju kud i kamo više prepreke - dočekuju Osijek i na kraju putuju na Poljud. A nema sumnje kako će im upravo Hajduk htjeti presuditi, zbog Lokomotivine povezanosti s Dinamom.

Nekako najlakši raspored do kraja ima Istra 1961, koja ujedno igra i najljepši nogomet u ovome trokutu. Istina, zaredali su Puležani pet utakmica bez trijumfa (igrali protiv velike četvorke), ali su pozitivnim nizom prije toga napravili veliki posao. Jumić i njegovi puleni sa svih krajeva svijeta drže sve u svojim rukama i to je ono što ih vjerojatno najviše veseli.

U sljedećih pet kola triput će igrati kod kuće, a prva od tih utakmica je protiv Gorice, koja dolazi umorna od polufinala kupa, ali koja mora dati svoj maksimum u obrani treće pozicije. Nakon toga gostuju na Šubićevcu, pa im slijede dvije najvažnije utakmice na Aldo Drosini. U Pulu im dolaze Slaven Belupo i Lokomotiva i sigurno će Istrijani svu snagu usmjeriti u ta dva okršaja. Pogotovo kada se zna da na samom kraju gostuju kod Osijeka. Jumić vjeruje da će do tada riješiti pitanje opstanka.

Tu moramo nadodati da u međuvremenu, između zadnjeg i predzadnjeg kola, Istra igra finale Kupa protiv Dinama, ali i naglasiti činjenicu kako upravo Istra ima najviše iskustva u ovim borbama za opstanak, što je itekako važno u toj cijeloj priči.

Za kraj nam je ostao Varaždin. Klub koji stoji najbolje od navedene trojke, ali koji i muku muči s formom. Naime, Varaždinci su bez pobjede devet kola, a u tom periodu su od mogućih 27 osvojili samo četiri boda. Također, efikasnost im je velika boljka, jer su u zadnjih osam kola zabili samo tri gola. A tako se ne ostaje u ligi.

Još jedna stvar ne ide na ruku momčadi koju vodi Zoran Kastel. Varaždin ima daleko najgori i najteži raspored te mu se loše piše ako odmah ne popravi formu. U sljedeća četiri kola igra protiv velike hrvatske četvorke, a na kraju u derbiju sjevera gostuje u Koprivnici, kod kluba koji sigurno neće tek tako pustiti susjedima.

Tu tešku seriju Varaždinci otvaraju u nedjelju u Osijeku, nakon čega im dolazi Hajduk. Zatim odlaze na Maksimir, pa im dolazi Rijeka i za kraj već spomenuto gostovanje u Koprivnici. Dakle, svi protiv kojih igraju bore se za ili za naslov prvaka ili za Europu, a izuzetak je tek Slaven, koji je veliki rival sa sjevera.

Sukladno tome, rekli bismo kako Varaždinci imaju najmanje izgleda za opstanak u društvu najboljih, i da su svoju priliku propustili u prethodnim kolima, kada se u izravnim sudarima protiv rivala nisu uspjeli odvojiti na ljestvici.

Ono što je sigurno, ova borba za opstanak žestoko će se voditi do samog kraja, na veliko zadovoljstvo vjernih pratitelja hrvatskog nogometa.

RASPORED DO KRAJA PRVENSTVA:

VARAŽDIN:

Osijek - VARAŽDIN

VARAŽDIN - Hajduk

Dinamo - VARAŽDIN

VARŽADIN - Rijeka

Slaven Belupo - VARAŽDIN

 ISTRA 1961:

ISTRA 1961 - Gorica

Šibenik - ISTRA 1961

ISTRA 1961 - Lokomotiva

ISTRA 1961 - Slaven Belupo

Osijek - ISTRA 1961

 LOKOMOTIVA:

LOKOMOTIVA - Šibenik

LOKOMOTIVA - Slaven Belupo

Istra 1961 - LOKOMOTIVA

LOKOMOTIVA - Osijek

Hajduk - LOKOMOTIVA



Tagovi

NK LokomotivaIstra 1961NK Varaždin

Ostale Vijesti